Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης εμφανίστηκε δημόσια μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας, δείχνοντας πιο υγιής και ανανεωμένος από ποτέ, έπειτα από την περιπέτεια της υγείας του και τη μεγάλη απώλεια βάρους που συγκλόνισε τον χώρο του αθλητισμού.
Η απουσία και η αναπάντεχη επιστροφή του Big Sofo
Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής πέρασε μια σοβαρή δοκιμασία όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στα τέλη Νοεμβρίου, εξαιτίας ενοχλήσεων που αποδείχθηκαν συνέπεια ενός αυτοάνοσου συνδρόμου που οδήγησε σε νεφρική ανεπάρκεια. Ευτυχώς, η κατάσταση εξελίχθηκε θετικά και σήμερα ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά του, με τη φυσική του κατάσταση να είναι καλύτερη από ποτέ.
Η συζήτηση στο podcast του Oneman
Ο «Big Sofo» φιλοξενήθηκε στο podcast “Lunch Break” του Oneman και μίλησε ανοιχτά για τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του. Αναφέρθηκε στα έτη 2011 και 2014 της EuroLeague, σχολίασε τον ρόλο του Coach Γιαννάκη, ενώ επαίνεσε και τον προπονητή Ιωαννίδη για τις ικανότητές του. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Αγγελόπουλους για τη στήριξή τους, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιόδους.
Με χιούμορ και ειλικρίνεια μοιράστηκε ιστορίες από τη ζωή του στην Ιταλία –όπως εκείνη με την καμένη κουζίνα– και ανέφερε πως το καλύτερο φαγητό το δοκίμασε στο Ισραήλ. Μια συζήτηση γεμάτη στιγμές, που αποτυπώνουν την ανθρώπινη πλευρά ενός μεγάλου αθλητή.
Από το Καμερούν στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ
Ο Σχορτσανίτης γεννήθηκε στο Καμερούν στις 22 Ιουνίου 1985, με πατέρα Έλληνα και μητέρα Καμερουνέζα. Μεγάλωσε στην Ελλάδα, αρχικά στο Γαλάτσι και στη συνέχεια σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με την Καβάλα να γίνεται το πιο σταθερό του καταφύγιο μέχρι και το λύκειο.
Με την Εθνική Ελλάδος κατάφερε να γράψει ιστορία, κερδίζοντας ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 2006 και χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ του 2009. Το προσωνύμιο «Big Sofo», αλλά και τα παρατσούκλια «Baby Shaq» και «Οδοστρωτήρας», συνόδευσαν την καριέρα του.
Η πρώτη εμφάνιση και το ρεκόρ ηλικίας
Ξεκίνησε επαγγελματικά στον Ηρακλή τη σεζόν 2000-2001 και έμεινε στην ιστορία ως ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα σε ηλικία 15 ετών, 7 μηνών και 25 ημερών.
Το NBA που δεν ήρθε και η επιστροφή στον Ολυμπιακό
Το 2003 επιλέχθηκε στο ντραφτ του NBA από τους Los Angeles Clippers, αλλά δεν έκανε ποτέ το υπερατλαντικό βήμα. Αντ’ αυτού αγωνίστηκε στην ιταλική Καντού, ενώ επέστρεψε στην Ελλάδα με τη φανέλα του Άρη και στη συνέχεια του Ολυμπιακού, όπου αγαπήθηκε όσο λίγοι.
Αν και υπήρχαν υψηλές προσδοκίες μετά το Μουντομπάσκετ του 2006, η επόμενη χρονιά τον βρήκε αδιάφορο και υπέρβαρο, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την απόδοσή του.
Η μάχη με τα κιλά και η αποχή από τα παρκέ
Πριν την έναρξη της σεζόν 2007-2008, οι γιατροί του Ολυμπιακού προειδοποίησαν πως τα 180 κιλά του ήταν επικίνδυνα για την υγεία και την καριέρα του. Παρότι αρχικά αρνήθηκε να πάει σε ειδική κλινική, αργότερα πήρε την απόφαση να ταξιδέψει στην Ελβετία για να ακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης.
Επέστρεψε στα παρκέ στον τελευταίο αγώνα της σεζόν και συνέβαλε στην προσπάθεια του Ολυμπιακού στα playoffs.
Η καταξίωση με τη Μακάμπι και η ελληνική επιστροφή
Το 2010 υπέγραψε με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και την οδήγησε στον τελικό της Euroleague το 2011. Αναδείχθηκε κορυφαίος σέντερ της διοργάνωσης και κέρδισε διαδοχικά νταμπλ με την ομάδα. Το 2012 επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό και κατέκτησε το εγχώριο νταμπλ, όμως το 2013 γύρισε ξανά στη Μακάμπι, με την οποία κατέκτησε την Euroleague το 2014.
Η συνέχεια στον ΠΑΟΚ και οι τραυματισμοί
Το 2015 έπαιξε στον Ερυθρό Αστέρα, ενώ στη συνέχεια υπέγραψε στον ΠΑΟΚ. Το 2016 μεταγράφηκε στον Απόλλωνα Πάτρας, όμως τραυματίστηκε νωρίς. Το 2018 εμφανίστηκε ξανά στα Τρίκαλα και το 2019 στον Ιωνικό, μετά από σχεδόν δύο χρόνια απουσίας. Το 2020 μπήκε στην κορυφαία δεκάδα της δεκαετίας για τη Μακάμπι, κατόπιν ψηφοφορίας του κοινού.
Με την Εθνική: Ένα κεφάλαιο γεμάτο επιτυχίες
Με την Εθνική Εφήβων κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια και με την Ανδρών έφτασε μέχρι τον τελικό του Μουντομπάσκετ 2006, σκοράροντας 14 πόντους κόντρα στις ΗΠΑ. Το 2009 είχε 23 πόντους στον μικρό τελικό με τη Σλοβενία. Συνολικά μέτρησε 54 συμμετοχές και 439 πόντους.
Η απόσυρση από την ενεργό δράση
Το Δεκέμβριο του 2020 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το μπάσκετ, με σημαντική στατιστική παρουσία τόσο στην Euroleague όσο και στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Η οικογένεια και το προσωπικό του στήριγμα
«Έχω καταφέρει να έχω όλα όσα χρειάζομαι. Έχω μία πολύ όμορφη γυναίκα και δύο υπέροχα παιδιά. Τι παραπάνω θα μπορούσα να ζητήσω;»
«Η γυναίκα μου είναι αυτήν τη στιγμή το Α και το Ω… Αυτή η γυναίκα παντρεύτηκε τον Σοφοκλή μπασκετμπολίστα, τώρα πρέπει εγώ να μάθω να είμαι ο σύζυγος Σοφοκλής… Το θέλω πάρα πολύ».
Η προσβολή που δεν συγχώρεσε
Το 2014, κατά τη διάρκεια ντέρμπι στη Μακάμπι, ένας οπαδός φώναξε: «Θα βιάσω την κόρη και το γιο σου». Ο Σχορτσανίτης απάντησε ανεβαίνοντας στην εξέδρα και εξήγησε μετά:
«Έβριζαν εμένα, τη μητέρα μου, τη σύζυγό μου. Όταν έβρισαν και τα παιδιά μου, έχασα τον έλεγχο… Όμως αγαπώ την οικογένειά μου και δεν αφήνω κανέναν να τους συμπεριφέρεται έτσι».
Η δύσκολη ψυχολογική κατάσταση
«Απέκτησα αγοραφοβία… Περνάω από την πλατεία και γυρνούν όλα τα βλέμματα. Μου ζητούσαν να δώσω συνέντευξη, έλεγα “όχι, παιδιά, ευχαριστώ, δεν θέλω”».
Η περιπέτεια υγείας και η ανάρρωση
Η πρόσφατη εισαγωγή του στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” προκάλεσε ανησυχία. Οι εξετάσεις έδειξαν νεφρική ανεπάρκεια λόγω κακοήθους υπέρτασης. Η κατάσταση αντιμετωπίστηκε άμεσα υπό την επίβλεψη του καθηγητή Θάνου Δημόπουλου και ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής παραμένει πλέον σταθερός και αισιόδοξος.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.