Τιμάται σήμερα ο Άγιος Χριστόφορος, ο Μεγαλομάρτυρας που έχει καθιερωθεί ως ο προστάτης των οδηγών, των ταξιδιωτών και όσων εργάζονται σε επαγγέλματα που απαιτούν σωματική δύναμη και επιμονή.
Ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Άγιος Χριστόφορος
Ο Άγιος Χριστόφορος, γνωστός για τη χαρακτηριστική του μορφή, είχε ονομαστεί “κυνοπρόσωπος”, λέξη που παρανοήθηκε από αρκετούς κατά καιρούς. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης διευκρινίζει πως η ονομασία αυτή δεν σήμαινε ότι είχε κεφάλι σκύλου, όπως τον απέδωσαν αργότερα ορισμένοι αμαθείς ζωγράφοι, αλλά αναφερόταν στην άγρια και δυσπρόσιτη όψη του.
Η παρανόηση φαίνεται να ξεκίνησε από τη σύνδεση του Αγίου με φυλές ανθρωποφάγων της περιοχής όπου γεννήθηκε, γεγονός που έδωσε τροφή σε δεισιδαιμονίες και λαϊκούς θρύλους. Παρά την αρχική παραμόρφωση της εικόνας του, η εκκλησιαστική παράδοση είναι ξεκάθαρη: ο Άγιος είχε ανθρώπινη μορφή, απλώς το παρουσιαστικό του προκαλούσε φόβο και σεβασμό.
Από γίγαντας ειδωλολάτρης σε ταπεινό υπηρέτη του Χριστού
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Χριστόφορος ήταν αρχικά ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Ρέπροβος. Ήταν γίγαντας, με τεράστια σωματική δύναμη, και είχε έναν στόχο: να βρει και να υπηρετήσει τον πιο ισχυρό άρχοντα του κόσμου. «Το καλύτερο που έχω να κάνω,» συλλογιζόταν, «είναι να ανακαλύψω τον δυνατότερο και να τον ακολουθήσω.»
Η πρώτη του επιλογή ήταν ο βασιλιάς, τον οποίο υπηρέτησε πιστά, μέχρι τη στιγμή που άκουσε ένα τραγούδι που εξυμνούσε τη δύναμη του Σατανά. Η τρομαγμένη αντίδραση του βασιλιά τον οδήγησε στο συμπέρασμα πως ο Διάβολος είναι ισχυρότερος. Αποφάσισε τότε να τον ακολουθήσει.
Ωστόσο, σε μια πορεία τους, ο Σατανάς απέφυγε με τρόμο να περάσει από ένα σημείο όπου υπήρχε εικόνα του Εσταυρωμένου. Ο Ρέπροβος κατάλαβε αμέσως: «Αυτός που προκαλεί φόβο στον ίδιο τον Διάβολο, πρέπει να είναι ο αληθινός Κύριος.»
Η αναζήτηση της υπηρεσίας του Χριστού
Ο Ρέπροβος, γεμάτος δίψα για αλήθεια, πλησίασε έναν μοναχό και τον ρώτησε:
-Πώς μπορώ κι εγώ να υπηρετήσω τον Εσταυρωμένο;
-Να προσεύχεσαι αδιάκοπα, του απάντησε ο μοναχός.
-Τι είναι αυτό που μου λες; Δεν ξέρω καν τι σημαίνει προσευχή.
-Αφού δεν γνωρίζεις τι είναι η προσευχή, τότε να νηστεύεις.
-Και πώς θα αντέξει το σώμα μου να ζει με νηστεία;
-Τότε, αδελφέ μου, κάθισε στην όχθη του ποταμού και βοήθα αυτούς που θέλουν να το διασχίσουν. Είσαι ο ιδανικός για αυτή τη δουλειά.
Ο Χριστόφορος ακολούθησε τη συμβουλή και πέρασε τα επόμενα χρόνια βοηθώντας τους ανθρώπους να περάσουν απέναντι. Έγινε προστάτης των κουρασμένων, των ταξιδιωτών, ένας ζωντανός φάρος ελπίδας.
Το θαύμα με το παιδί στον ποταμό
Ένα βράδυ, άκουσε το κλάμα ενός παιδιού. Βγήκε από το κελί του και το αντίκρισε μόνο και φοβισμένο. Του ζήτησε να το περάσει απέναντι, μακριά από το κρύο και τη βροχή. Ο Άγιος δεν δίστασε. Πήρε ένα μεγάλο ραβδί, έκανε τον σταυρό του και σήκωσε το παιδί στους ώμους του.
Καθώς προχωρούσε, το βάρος γινόταν ασήκωτο. Ο Άγιος αγωνιζόταν να μείνει όρθιος, να μη παρασυρθεί από το ποτάμι. Όταν τελικά έφτασε στην άλλη όχθη, εξαντλημένος είπε:
-Παιδί μου, ακόμη κι αν σήκωνα όλον τον κόσμο, δεν θα ήταν τόσο βαρύς όσο εσύ.
Και τότε το παιδί τού αποκάλυψε:
-Κι όμως! Δεν σήκωσες μόνο τον κόσμο, αλλά Εκείνον που έπλασε τον κόσμο. Είμαι ο Βασιλεύς Χριστός, τον οποίο υπηρετείς εδώ.
Μετά τα λόγια αυτά, το παιδί εξαφανίστηκε.
Γιατί θεωρείται προστάτης των οδηγών
Αυτό το συγκλονιστικό θαύμα τον καθιέρωσε ως “Χριστοφόρο” – δηλαδή “αυτόν που μεταφέρει τον Χριστό”. Η εικόνα του Αγίου, με το ραβδί και τον Χριστό στον ώμο, παραμένει σύμβολο της πίστης και της θυσίας.
Γι’ αυτό και θεωρείται προστάτης των μεταφορών: των οδηγών, των πιλότων, των ναυτικών, αλλά και όλων όσοι σηκώνουν καθημερινά βάρη – σωματικά ή ψυχικά – με αντοχή και προσφορά.
Ο Άγιος Χριστόφορος δεν είναι μόνο ένας άγιος του χθες. Είναι και σήμερα ο οδηγός όσων αναζητούν δύναμη στο ταξίδι της ζωής.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.