Πέντε ονόματα φέρεται κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ.
Μάλιστα, η σκοπιανή ιστοσελίδα «www.MKD.mk», φέρνει στην δημοσιότητα τα ονόματα που είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:
Nova Makedonija,
Severna Makedonija,
Gorna Makedonija,
Vardarska Makedonija και
Makedonija (Skopje).
Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Υπάρχει φυσικά αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».
Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republica on Nova Makedonija».
ΠΓΔΜ: Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία για το όνομα
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.
Η τοποθέτηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που διατύπωσε ο διαπραγματευτής της χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι, ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
“Τελεσίγραφο” ΝΑΤΟ στα Σκόπια
Το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διεμήνυσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν την άφιξη του στα Σκόπια.
Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο πρόσκλησης στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Τζανακόπουλος: Λύση στο Σκοπιανό που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα
Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρεία εθνική και διακομματική συναίνεση και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσει το “κρυφτούλι” και να πάρει καθαρή θέση με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι όρους αντιπολιτευτικής τακτικής, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό “247”.
Επίσημη ενημέρωση ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη
«Από τις δηλώσεις Νίμιτς προέκυψε πως ήταν ένα ακόμη λάθος η εντύπωση που δημιούργησε η κυβέρνηση ότι η λύση είναι προ των πυλών. Συνεπώς είναι λογική η σκέψη πως η κυβέρνηση μετέτρεψε σε εσωτερικό ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να ξεφύγει από την καθημερινότητα που είναι βαριά γι’ αυτήν.
Ο Πρωθυπουργός προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις μιας κάποιας επιτυχίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσπαθώντας να βρει ψήγματα πολιτικής επιβίωσης», αναφέρει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει πως «αφού ο Μάθιου Νίμιτς κατέθεσε προτάσεις, ζητάμε επίσημη ενημέρωση με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Κοντολογίς χάος στα ελληνοτουρκικά, θάλασσα στο σκοπιανό».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.