Η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει σαν «ασπίδα» για τον εγκέφαλο, βοηθώντας στην πρόληψη της άνοιας. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, μία συγκεκριμένη τροφή ξεχωρίζει για την προστατευτική της δράση στις γνωστικές λειτουργίες.
Η άνοια και η σημασία της διατροφής
Η άνοια δεν είναι μία μεμονωμένη ασθένεια, αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων που συνδέονται με βλάβες στον εγκέφαλο, όπως στη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα βασικά χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, μείωση της προσοχής και απώλεια αυτονομίας.
Αν και οι γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, οι επιστήμονες τονίζουν ολοένα και περισσότερο τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη. Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής, ψάρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.
Μία πολυετής μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 7.700 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 85 ετών έθεσε ως στόχο να εντοπίσει ποια από αυτές τις τροφές προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία στον εγκέφαλο.
Η τροφή που ξεχωρίζει στην πρόληψη της άνοιας
Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τις διατροφικές τους συνήθειες με αναλυτικά ερωτηματολόγια, ενώ η γνωστική τους κατάσταση αξιολογούνταν συχνά μέσω τεστ μνήμης, προσοχής και γλώσσας. Αυτό το μοντέλο επέτρεψε στους ειδικούς να ξεχωρίσουν τους φυσιολογικούς περιορισμούς από τα σημάδια γνωστικής δυσλειτουργίας.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προσφέρουν τα ψάρια προστατεύουν ενάντια στην άνοια/ Φωτογραφία: Unsplash
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, η κατανάλωση ψαριού φάνηκε να σχετίζεται με υψηλότερες γνωστικές επιδόσεις. Μάλιστα, ήταν η μοναδική τροφή που συνδέθηκε ταυτόχρονα με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής δυσλειτουργίας και επιβράδυνση της φθοράς των γνωστικών ικανοτήτων.
Πού οφείλεται αυτή η θετική επίδραση
Το βασικό πλεονέκτημα του ψαριού είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει. Το DHA, ένα από τα βασικά συστατικά τους, αποτελεί δομικό στοιχείο των νευρικών κυττάρων και συμβάλλει στην ευλυγισία και σωστή επικοινωνία των νευρώνων. Παράλληλα, το EPA βοηθά στη μείωση των φλεγμονών στον εγκέφαλο, επιβραδύνοντας τη γήρανση των κυττάρων.
Πόσο και ποιο ψάρι να καταναλώνουμε
Ο Εθνικός Οργανισμός για την Ασφάλεια Τροφίμων της Γαλλίας (ANSES) προτείνει να καταναλώνουμε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα, συνδυάζοντας λιπαρά ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 (όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η ρέγγα) με άλλα, όπως ο μπακαλιάρος, η πέρκα και η γλώσσα.
Είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία στην κατανάλωση ψαριών, αποφεύγοντας συχνή κατανάλωση μεγάλων θηρευτών, όπως ο τόνος, εξαιτίας της πιθανής παρουσίας υδραργύρου. Επίσης, οι ήπιες μέθοδοι μαγειρέματος, όπως ο ατμός, βοηθούν στη διατήρηση των ωφέλιμων συστατικών.
Η διατροφή ως ασπίδα για το μέλλον
Οι επιστήμονες πλέον επιβεβαιώνουν πως η ισορροπημένη διατροφή δεν αφορά μόνο τη γενική υγεία, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών. Η προστασία του εγκεφάλου μέσω της διατροφής αποτελεί επένδυση για τη μακροχρόνια ποιότητα ζωής, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.






































































































