Μια απίστευτη ιστορία από το παρελθόν της αμερικανικής τηλεόρασης, με πρωταγωνιστή έναν άνεργο που κέρδισε πάνω από 100.000 δολάρια σε τηλεπαιχνίδι χωρίς να παραβιάσει κανέναν κανόνα – απλώς παρατήρησε προσεκτικά και εκμεταλλεύτηκε ένα κενό στο σύστημα.
Όλα ξεκίνησαν με ένα τηλεπαιχνίδι
Το “Press Your Luck”, δημοφιλές τηλεπαιχνίδι των 80s από το CBS, επέστρεψε το 2019 μέσω του ABC με παρουσιάστρια την Ελίζαμπεθ Μπανκς. Ο τίτλος του παιχνιδιού είχε διπλή σημασία: κυριολεκτικά «δοκίμασε την τύχη σου», αλλά και «πίεσε» – το κουμπί, για να είμαστε ακριβείς.
Τον Μάιο του 1984, ο Μάικλ Λάρσον έγινε διάσημος. Η εμφάνισή του στο Press Your Luck ήταν τόσο εντυπωσιακή, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία The Luckiest Man in America, με τον Πολ Γουόλτερ Χάουζερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία προβλήθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη ενημέρωση για την προβολή της στην Ελλάδα. Κρίμα, γιατί η ιστορία του Λάρσον είναι γεμάτη εκπλήξεις.
Ο παίκτης που δεν ήθελε να δουλέψει
Ο Μάικλ Λάρσον ήταν εθισμένος στο χρήμα, αλλά δεν ήθελε να κοπιάσει για να το αποκτήσει. Από μικρός αναζητούσε εύκολες λύσεις και πλάγιους τρόπους για να πλουτίσει. Πριν εμφανιστεί στο παιχνίδι, ήταν άνεργος, χωρισμένος δύο φορές και η τελευταία του δουλειά ήταν σε μια παγωτατζίδικη καντίνα.
Κάποια στιγμή, είδε το Press Your Luck στην τηλεόραση και μαγεύτηκε. Άρχισε να το παρακολουθεί με μανία και, για έξι ολόκληρους μήνες, μελετούσε τις κινήσεις των φωτεινών τετραγώνων που εμφανίζονταν στην οθόνη του παιχνιδιού. Δεν ήταν τυχαίες. Ο Λάρσον εντόπισε μόλις πέντε μοτίβα στα 18 τετράγωνα που αναβόσβηναν και τα απομνημόνευσε. Δούλεψε το timing και ήξερε ακριβώς πότε να πατήσει το κουμπί.
η στιγμή της αλήθειας
Όταν έφτασε η ώρα να παίξει, η αρχή ήταν απογοητευτική. Στην πρώτη του περιστροφή, έπεσε στον Whammy – το καρτουνίστικο τερατάκι που μηδένιζε τα κέρδη. Όμως αμέσως μετά, ξεκίνησε μια πορεία-θρίαμβος. Σε όλες τις επόμενες περιστροφές του έπεφτε είτε στο Big Bucks είτε σε τετράγωνα με μπόνους περιστροφή και χρηματικό ποσό. Σταμάτησε εγκαίρως, όταν ένιωσε να χάνει τη συγκέντρωσή του.
Το τελικό αποτέλεσμα: 47 επιτυχημένα spins, κανένα Whammy και κέρδη 110.237 δολάρια – σημερινής αξίας άνω των 330.000 δολαρίων.
Οι παραγωγοί δεν ήθελαν να τον πληρώσουν
Η διάρκεια του παιχνιδιού ήταν τόσο μεγάλη, που το επεισόδιο χωρίστηκε στα δύο. Το κοινό ενθουσιάστηκε, αλλά οι παραγωγοί και το CBS καχύποπτοι. Ήταν σίγουροι ότι ο Λάρσον είχε κάνει κάποια απάτη. Παρακολούθησαν καρέ-καρέ την εκπομπή, αλλά δεν βρήκαν τίποτα ύποπτο. Δεν είχε παραβεί κανέναν κανόνα – απλώς εντόπισε μια αδυναμία στο σύστημα. Έτσι, αναγκάστηκαν να τον πληρώσουν κανονικά.
Ωστόσο, για να αποφευχθούν παρόμοιες «παραφωνίες» στο μέλλον, η παραγωγή άλλαξε τα μοτίβα του παιχνιδιού.
Η κατρακύλα μετά τη δόξα
Η τύχη του Λάρσον κράτησε πολύ λίγο. Από τα 110.237 δολάρια, του έμειναν περίπου 82.000 μετά τους φόρους. Κάποια τα τζόγαρε, κάποια τα επένδυσε αποτυχημένα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του τα έκλεψαν σε διάρρηξη. Είχε τα μετρητά στο σπίτι του και υποψιάστηκε την τότε σύντροφό του, Τερέζα, για συμμετοχή. Χώρισαν αμέσως.
Μόλις δύο χρόνια μετά το τηλεπαιχνίδι ήταν ξανά άφραγκος. Δούλεψε στα Walmart, μέχρι που αποκαλύφθηκε πως είχε στήσει κομπίνα για να υπεξαιρέσει χρήματα. Δεν μπορούσε να αντισταθεί στον εύκολο πλουτισμό.
Το τέλος του πιο «τυχερού» ανθρώπου
Ο Μάικλ Λάρσον κρυβόταν από τις αρχές όταν αρρώστησε σοβαρά. Το 1999 πέθανε από καρκίνο του λάρυγγα. Η ειρωνεία είναι πως ο άνθρωπος που έγινε γνωστός ως «ο πιο τυχερός στην Αμερική» δεν ήταν και τόσο τυχερός τελικά – με μοναδική εξαίρεση εκείνη τη μέρα του Μαΐου του 1984. Τη μοναδική ίσως φορά στη ζωή του που αφιέρωσε κόπο, πειθαρχία και στρατηγική για να πετύχει κάτι. Έστω και μέσα από ένα τηλεπαιχνίδι.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.