Η πρόταση του Θάνου Πλεύρη για μείωση των ημερήσιων γευμάτων στους μετανάστες που φιλοξενούνται σε δομές της χώρας, άνοιξε έναν νέο γύρο αντιδράσεων και έντονων κοινωνικών και πολιτικών συζητήσεων.
Έντονες αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού
Σάλος έχει προκληθεί από τη δημόσια τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Υγείας και νυν βουλευτή Θάνου Πλεύρη, ο οποίος εισηγήθηκε τη μείωση των ημερήσιων γευμάτων που διατίθενται στους μετανάστες. Η δήλωση, που έγινε στο πλαίσιο συζήτησης για το κόστος της μεταναστευτικής πολιτικής, προκάλεσε την άμεση αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ευρύτερης μερίδας της κοινής γνώμης.
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε πως “δεν είναι λογικό να δίνονται τρία γεύματα την ημέρα σε ανθρώπους που εισήλθαν παράνομα στη χώρα”, προκαλώντας κύμα αγανάκτησης και κατηγοριών για απανθρωπιά και σκόπιμη ρητορική υποβάθμισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Το κόστος σίτισης και η σημασία του
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η ημερήσια διατροφή κάθε μετανάστη κοστίζει περίπου 6 έως 7 ευρώ και περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Η παροχή των γευμάτων γίνεται μέσα από συμβάσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες με ιδιωτικές εταιρείες catering, οι οποίες υπόκεινται σε ποιοτικούς ελέγχους και πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα.
Όπως επισημαίνουν οργανώσεις υπεράσπισης προσφύγων και μεταναστών, το κόστος αυτό είναι σχετικά μικρό όταν ενταχθεί στο ευρύτερο δημοσιονομικό πλαίσιο και αφορά στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες. Η πρόταση για περιορισμό του αριθμού των γευμάτων κρίνεται από πολλούς ως πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αντίθετη με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας.
Μια ρητορική που ενισχύει τα άκρα
Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν τη δήλωση Πλεύρη ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής προσέγγισης ψηφοφόρων που έχουν σκληρές απόψεις στο ζήτημα της μετανάστευσης. Σημειώνουν ότι η ρητορική αυτή δεν είναι αποκομμένη από την άνοδο της ακροδεξιάς σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπου η αντιμεταναστευτική στάση γίνεται συχνά κεντρικό προεκλογικό σύνθημα.
Ωστόσο, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για την αρνητική εικόνα που μπορεί να διαμορφωθεί διεθνώς για την Ελλάδα, εάν τέτοιες δηλώσεις υιοθετηθούν θεσμικά ή θεωρηθούν επίσημη κυβερνητική γραμμή. Επισημαίνεται πως η παραβίαση βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε ηθική φθορά αλλά και σε πρακτικές συνέπειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αιτήματα για ξεκάθαρη τοποθέτηση από την κυβέρνηση
Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποστήριξης προσφύγων ζητούν από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της απέναντι στη δήλωση Πλεύρη και να διαχωρίσει σαφώς τη στάση της από φωνές που υποτιμούν την αξία της ανθρώπινης ζωής. Τονίζουν ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους όσους φιλοξενούνται σε δημόσιες δομές, ανεξαρτήτως της νομικής τους κατάστασης ή της χώρας προέλευσης.
Η κοινωνική πίεση εντείνεται, με πολλούς πολίτες να ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις και πολιτική συνέπεια, ιδίως σε ένα πεδίο τόσο ευαίσθητο όσο το προσφυγικό.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.