Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρεται στο κράτος δικαίου στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τον ρόλο της διαφάνειας, της τεχνητής νοημοσύνης και των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη στήριξη των δημοσιογράφων και την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών.
Η Ελλάδα προχωρά με διαφάνεια και σταθερότητα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Euronews ότι η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία της ως ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, το οποίο προοδεύει και ανακάμπτει οικονομικά.
Κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη στα ΜΜΕ
Ο ίδιος στάθηκε στη δράση της ΠΟΕΣΥ, η οποία πρωτοστατεί θέτοντας τους πρώτους κανόνες για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην ενημέρωση, κάτι που, όπως τόνισε, «δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη χώρα». Όπως επισήμανε:
«Η ΠΟΕΣΥ πρωτοπορεί σε δύο επίπεδα, σε επίπεδο Ελλάδος δηλαδή, είναι η πρώτη Ένωση, η οποία βάζει συγκεκριμένους κανόνες για χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είναι το παρόν, δεν είναι το μέλλον, είναι κάτι το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά πρωτοπορεί και συνολικά, γιατί όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, είναι κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί σε κανένα άλλο κράτος».
Δημιουργία κώδικα δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη
Ο Παύλος Μαρινάκης εξήγησε ότι δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή με έγκριτους επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Νομικής κ. Βλαχόπουλος, η οποία συνέταξε κώδικα δεοντολογίας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα ΜΜΕ. Όπως είπε:
«Με πολύ καταρτισμένους και αξιόλογους επιστήμονες, για παράδειγμα τον καθηγητή Νομικής, τον κ. Βλαχόπουλο, δημιούργησε μια επιτροπή, η οποία έφτιαξε έναν κώδικα δεοντολογίας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα Μέσα. Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό; Γιατί -όπως σας είπα και πριν- είναι μια νέα πραγματικότητα η τεχνητή νοημοσύνη. Όσο και να θέλουμε να στρίψουμε το κεφάλι μας -ενδεχομένως κάποιοι να το θέλουν- έχει έρθει για να μείνει. ‘Αρα, πλέον, πρέπει να λειτουργούμε με κανόνες, οι οποίοι επειδή δεν υπήρχε η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι πρότινος, δεν υπήρχαν».
Σημείωσε ότι το σημαντικότερο είναι να διατηρείται η διαφάνεια και ο ανθρώπινος έλεγχος.
Συνεργασία για επικαιροποίηση της νομοθεσίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως έχει ξεκινήσει διάλογος με την ΠΟΕΣΥ και άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις για την προσαρμογή της νομοθεσίας, με βάση τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας.
Η ετήσια έκθεση της Κομισιόν αντικατοπτρίζει την πρόοδο
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε:
«Η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου για κάθε χώρα, για κάθε κράτος – μέλος, είναι ο “καθρέφτης” της κάθε χώρας, ως προς τα ζητήματα αυτά. Εκεί αποτυπώνεται η αλήθεια. Γιατί σε αντίθεση με διάφορες εκθέσεις, εκεί υπάρχει τεκμηρίωση, εκεί υπάρχει αντικειμενικότητα και εκεί δεν υπάρχουν άλλα κίνητρα».
Εξήγησε ότι στις τελευταίες εκθέσεις η πρόοδος της Ελλάδας αναγνωρίστηκε, καθώς οι συστάσεις έχουν μειωθεί από έξι σε τέσσερις, ενώ «18 χώρες της Ευρώπης έχουν περισσότερες συστάσεις από ό,τι η Ελλάδα». Και τόνισε:
«Η εικόνα που προσπάθησαν κάποιοι να δημιουργήσουν, χρησιμοποιώντας κάποιες ατεκμηρίωτες εκθέσεις και αναφέρομαι σε ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης, μια πολύ μικρή μερίδα των Μέσων, κατά της ίδιας μας της χώρας, δεν είναι η αλήθεια».
Πρωτοβουλίες για προστασία και εκσυγχρονισμό του Τύπου
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε σε θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με στόχο τη βελτίωση της θέσης των δημοσιογράφων:
«Έχει καταργηθεί η απλή δυσφήμηση, μια από τις μεγαλύτερες διεκδικήσεις του δημοσιογραφικού κόσμου, γιατί πάνω στο αδίκημα της απλής δυσφήμισης βασίζονταν αγωγές, οι οποίες ήταν βαθιά προβληματικές για τους δημοσιογράφους. Έχουμε εκσυγχρονίσει πάρα πολύ το νομοθετικό μας πλαίσιο. Πρέπει να υπάρχει εξώδικη όχληση, για να προχωρήσει μία αγωγή και κατά δημοσιογράφου. Αν υπάρξει ανάκληση ακόμα και στο ακροατήριο, αποσύρεται μία αγωγή».
Διαφανής διοίκηση στην ΕΡΤ και ενίσχυση της ασφάλειας
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημόσια τηλεόραση και στα μέτρα προστασίας των λειτουργών του Τύπου:
«Έχουμε, πλέον, δημόσια τηλεόραση, την ΕΡΤ, που διοικείται από πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, που προέκυψαν από τη διαδικασία ΑΣΕΠ και όχι μία αποκλειστικά και μόνο επιλογή ενός υπουργού ή υφυπουργού, εν προκειμένω, με το νέο νόμο για την επιλογή των διοικήσεων στο δημόσιο. Έχουμε προχωρήσει στην εφαρμογή μιας σειράς από ασφαλιστικών δικλείδων, μέτρων υπέρ της ασφάλειας των δημοσιογράφων».
Σημείωσε ότι έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές για αδικήματα κατά δημοσιογράφων, ενώ εισήχθη ιδιώνυμο αδίκημα για απειλές κατά αθλητικογράφων. Υπογράμμισε και την ανάγκη εκπαίδευσης:
«Και εφαρμόζουμε όλες τις ευρωπαϊκές πρακτικές για την ενημέρωση, την επιμόρφωση των δημοσιογράφων. Γιατί δεν είναι μόνο αυτά τα ζητήματα η ασφάλεια. Για παράδειγμα, όποιος πηγαίνει σε εμπόλεμη ζώνη, όποιος πηγαίνει να καλύψει φυσικές καταστροφές, όπως μια πυρκαγιά, να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και η θωράκιση των δημοσιογράφων».
Η Ελλάδα είναι ταυτόχρονα σύγχρονη και κράτος δικαίου
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε:
«Η Ελλάδα, είναι ένα κράτος το οποίο προχωράει και όπως και καταφέρνει και επιστρέφει οικονομικά και γίνεται ένα σοβαρό κράτος με επενδυτική βαθμίδα που μπορεί να δώσει τα χρήματα αυτά πίσω στον κόσμο που τα στερήθηκε, είναι και ένα κράτος δικαίου και όχι όπως παρουσιάζεται σε κάποιες ατεκμηρίωτες εκθέσεις».
Πηγή: ΑΠΕ
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.