Πλησιάζουν οι Πανελλήνιες 2025 και χιλιάδες υποψήφιοι ετοιμάζονται για τις πιο κρίσιμες εξετάσεις της σχολικής τους πορείας. Την ίδια ώρα, υπάρχουν σχολές που μπορεί κάποιος να περάσει με πολύ χαμηλή βαθμολογία – και αυτές συχνά δεν βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Οι βάσεις δεν είναι ίδιες για όλους
Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου. Μέχρι τότε, όλα είναι στον… αέρα, αφού οι τελικοί αριθμοί εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες: τη δυσκολία των θεμάτων, τις επιδόσεις των υποψηφίων και τις επιλογές που θα κάνουν στο μηχανογραφικό.
Την ίδια στιγμή, κάποιες σχολές είναι σταθερά πρώτες σε μόρια, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές, οι Πολυτεχνικές, οι Στρατιωτικές και οι Αρχιτεκτονικές. Όποιος στοχεύει σε αυτές γνωρίζει από νωρίς ότι χρειάζεται υψηλές επιδόσεις και σκληρή προετοιμασία.
Οι σχολές με χαμηλά μόρια
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σχολές που παραδοσιακά κρατούν χαμηλά τις βάσεις. Συνήθως αυτές δεν βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη ή η Πάτρα, αλλά σε πιο μικρές περιοχές όπως το Κιλκίς, η Κοζάνη ή η Άμφισσα.
Για πολλούς υποψήφιους, αυτές οι επιλογές λειτουργούν ως εναλλακτική λύση – είτε επειδή δεν είχαν το αποτέλεσμα που ήθελαν, είτε επειδή στοχεύουν σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο που τους ενδιαφέρει και τυχαίνει να διδάσκεται εκεί.
Το πρόγραμμα των Πανελληνίων για τα ΓΕΛ
Το πρόγραμμα των Γενικών Λυκείων για τις Πανελλήνιες 2025 είναι το εξής:
- Παρασκευή 30 Μαΐου: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας)
- Δευτέρα 2 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Θετικών, Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Σπουδών Υγείας)
- Τετάρτη 4 Ιουνίου: Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική
- Παρασκευή 6 Ιουνίου: Ιστορία, Φυσική, Οικονομία
Το πρόγραμμα των ΕΠΑΛ
Για τα Επαγγελματικά Λύκεια, το πρόγραμμα εξετάσεων έχει ως εξής:
- Σάββατο 31 Μαΐου: Νέα Ελληνικά
- Τρίτη 3 Ιουνίου: Μαθηματικά (Άλγεβρα)
- Πέμπτη 5 Ιουνίου: Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, ΑΟΘ, Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
- Σάββατο 7 Ιουνίου: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
- Τρίτη 10 Ιουνίου: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, ΑΟΔ, Στοιχεία Μηχανών
- Πέμπτη 12 Ιουνίου: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές
- Παρασκευή 13 Ιουνίου: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, ΜΕΚ ΙΙ, Ψηφιακά Συστήματα
- Δευτέρα 16 Ιουνίου: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Σχεδιασμός Κεντρικών Θερμάνσεων
Η ώρα έναρξης για όλες τις εξετάσεις είναι στις 08:30 το πρωί. Εξαίρεση αποτελεί το Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, το οποίο διαρκεί τέσσερις ώρες.
Εξετάσεις ειδικών μαθημάτων
Για όσους χρειάζεται να εξεταστούν σε ειδικά μαθήματα, οι ημερομηνίες είναι οι εξής:
- 14 Ιουνίου – 08:30 π.μ.: Ισπανικά
- 17 Ιουνίου – 10:00 π.μ.: Αγγλικά
- 18 Ιουνίου – 08:30 π.μ.: Γερμανικά
- 19 Ιουνίου – 08:30 π.μ.: Ελεύθερο Σχέδιο
- 20 Ιουνίου – 08:30 π.μ.: Γραμμικό Σχέδιο
- 21 Ιουνίου – 10:00 π.μ.: Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία
- 23 Ιουνίου – 08:30 π.μ.: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία
- 24 Ιουνίου – 08:30 π.μ.: Γαλλικά
- 25 Ιουνίου – 08:30 π.μ.: Ιταλικά
Ο ρόλος του προγραμματισμού και της ψυχραιμίας
Οι τελευταίες εβδομάδες πριν τις εξετάσεις είναι καθοριστικές. Δεν αρκεί μόνο η γνώση, αλλά και η σωστή ψυχολογική προετοιμασία. Όπως λένε πολλοί καθηγητές:
“Το άγχος μπορεί να σου ρίξει τις επιδόσεις όσο και ένα δύσκολο θέμα”.
Η συγκέντρωση, η οργάνωση και η διαχείριση του χρόνου είναι σύμμαχοι κάθε υποψηφίου. Καλό είναι να γίνονται επαναλήψεις, να αποφεύγεται ο πανικός και να υπάρχει χρόνος για ξεκούραση.
Με αυτά τα δεδομένα, κάθε υποψήφιος μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές του, είτε στοχεύει ψηλά είτε επιλέγει μία από τις σχολές με πιο χαμηλές βάσεις.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.