Η είδηση για την ποινική διερεύνηση 40 θανάτων στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου την περίοδο της πανδημίας προκαλεί αναστάτωση, καθώς η υπόθεση επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο μετά από τέσσερα χρόνια. Η νομική μάχη των οικογενειών των θυμάτων, οι αναφορές των πραγματογνωμόνων και οι μαρτυρίες συγκλονίζουν.
Ποινικές διώξεις για την υπόθεση των θανάτων
Ο εισαγγελέας Αγρινίου άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο, κακουργηματικού χαρακτήρα, σχετικά με τους θανάτους ασθενών στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι κατηγορίες στρέφονται κατά στελεχών της διοίκησης και της νοσηλευτικής υπηρεσίας, αλλά και οποιουδήποτε άλλου ενδέχεται να εμπλακεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάκρισης.
Από τους 41 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19, οι 40 –ηλικίας 40 έως 67 ετών– κατέληξαν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, ενώ ένας ακόμη έχασε τη ζωή του μία ημέρα μετά το εξιτήριό του. Η υπόθεση έχει πλέον μπει στη φάση της τακτικής ανάκρισης, με την κατάθεση μαρτύρων και τη συλλογή επιπλέον στοιχείων.
Η δίωξη προέκυψε μετά από τέσσερα χρόνια επίμονων νομικών προσπαθειών από τις οικογένειες των θυμάτων, που αναζητούν δικαιοσύνη και απαντήσεις.
Νέα τροπή από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις
Η εξέλιξη της υπόθεσης φαινόταν να οδηγείται στο αρχείο, μέχρι που δύο γιατροί από νοσοκομείο της Αθήνας, οι οποίοι ανέλαβαν τη μελέτη των φακέλων των ασθενών, κατέληξαν σε κρίσιμα συμπεράσματα. Οι εκθέσεις τους αποτέλεσαν σημείο καμπής, οδηγώντας στην άσκηση ποινικών διώξεων.
Αξιοσημείωτο είναι πως, κατά την προκαταρκτική εξέταση, είχαν ζητηθεί γνωματεύσεις από εννέα γιατρούς σε Πάτρα και Αττική, οι οποίοι όμως δήλωσαν αδυναμία λόγω φόρτου εργασίας, προκαλώντας καθυστέρηση δύο ετών.
Μετά την εισαγγελική παρέμβαση και τα σοβαρά πορίσματα, ο διοικητής του νοσοκομείου παραιτήθηκε, έπειτα από πίεση του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Η μηνυτήρια αναφορά και τα ερωτήματα ευθύνης
Κατά τη διάρκεια των θανάτων, δεν είχε ζητηθεί ενίσχυση της ΜΕΘ με έμπειρο ιατρικό προσωπικό. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις καταγγελίες, χρησιμοποιούνταν επικουρικοί και ανειδίκευτοι γιατροί, ενώ το τμήμα αντιμετωπιζόταν με αδιαφορία, παρότι ήταν κομβικό για τη διαχείριση των βαρέως πασχόντων από Covid-19.
Η αναφορά που δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» τον Ιούνιο του 2023 επισημαίνει σαφώς διοικητικές και ποινικές ευθύνες, αφήνοντας αιχμές για διαχείριση με ιδιοτελή κριτήρια από τη διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι αμφισβητείται η τεχνική επάρκεια του νοσοκομείου και η επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού του.
Τι αναμένεται να υποστηρίξει ο τότε Διοικητής
Ο Ανδρέας Τσώλης, πρώην διοικητής του νοσοκομείου, αναμένεται να παρουσιάσει έγγραφα που δείχνουν πως είχε ζητήσει ενίσχυση της ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του iatropedia.gr, στις 11 Μαρτίου 2020 κατέθεσε αίτημα στην 6η ΥΠΕ για πρόσληψη 4 ιατρών ειδικότητας ΜΕΘ και 16 νοσηλευτών για την ανάπτυξη 8 κλινών. Στις 14 Απριλίου ενημερώθηκε πως η ΜΕΘ μπορούσε να φτάσει τις 12 κλίνες, όμως λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργούσαν μόνο οι 4.
Παρά τα έγγραφα αυτά, η αναφορά των οικογενειών επιμένει πως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα και επαναλαμβάνει τις καταγγελίες για κακή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι μαρτυρίες των συγγενών είναι συγκλονιστικές
Συγγενείς των θυμάτων μιλούν για ανεξήγητες συνθήκες, με οργή και απογοήτευση. Η σύζυγος του 58χρονου Γιώργου Τσούνη περιγράφει:
«Ο άνδρας μου πέθανε 11 Μαΐου του 2021. Πέντε ημέρες πριν εισήχθη στη ΜΕΘ και του χορηγήθηκε οξυγόνο μέσω μάσκας. Μέχρι την τελευταία στιγμή το οξυγόνο του ήταν υψηλό, πώς ξαφνικά τον διασωλήνωσαν; Είναι δυνατόν να μιλάω το πρωί μαζί του, να τρώει πρωινό και μετά από δυο ώρες να μου τον πεθάνουν; Ποιος είναι αυτός ο ετοιμοθάνατος που τρώει πρωινό;».
Η Βίκυ Γιαννοπούλου περιγράφει με δάκρυα:
«Είναι σαν να ήρθε ένα αρπακτικό και τον πήρε μέσα από το σπίτι μας και δεν καταλάβαμε τι μας έγινε, η ΜΕΘ δεν ήταν αυτή που πήγε ο Γιώργος, ούτε ΜΑΦ δεν θα το χαρακτήριζα με αυτά που γνωρίζω σήμερα. Ήταν ένας άνθρωπος υγιέστατος, χωρίς υποκείμενο νόσημα, ποτέ δεν είχε νοσηλευθεί, δεν είχε προβλήματα υγείας, ένα θηρίο ήταν. Δεν κάπνιζε, δεν έπινε, ήταν ένας άνθρωπος που έστυβε την πέτρα. Ήταν πάρα πολύ γερός άνθρωπος».
Συμπληρώνει: «Το χαρτί θανάτου του δεν γράφει ότι έφυγε από κορονοϊό, αλλά από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο… 40 στους 40 ασθενείς χάθηκαν, οκτώ κρεβάτια άδειαζαν καθημερινά και άνθρωποι τους πέθαιναν, ένας από όσους εργάζονταν στη ΜΕΘ δεν διερωτήθηκε πως κάτι δεν πάει καλά; Πώς πήγαιναν ήσυχοι στα σπίτια τους; Καταλαβαίνετε πόσες αμέλειες υπάρχουν εκεί; Αυτοί είναι δολοφόνοι…».
Η τοπική έξαρση και οι ευθύνες της Εκκλησίας
Η υποστελέχωση στο Αγρίνιο δεν ήταν καινούριο πρόβλημα. Οι ελλείψεις είχαν καταγγελθεί από εργαζόμενους ήδη πριν από την πανδημία. Ωστόσο, η τοπική έξαρση του κορονοϊού και συγκεκριμένα η επιρροή της Εκκλησίας φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της κατάστασης.
Ο τότε Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας, Κοσμάς, γνωστός για την αντίθεσή του στα μέτρα και τα εμβόλια, είχε καλέσει πολλές φορές τους πιστούς να αφαιρέσουν τις μάσκες. Παρότι ο ίδιος τελικά κατέληξε χτυπημένος από την COVID-19 στο «Ευαγγελισμός», δεν του ασκήθηκε ποτέ δίωξη.
Ο Κώστας Μπακόπουλος, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της περιοχής, σημείωσε:
«Είχαμε έναν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων σε αυτούς που πέθαναν στη ΜΕΘ. Η καθυστέρηση αναζήτησης υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς είναι ένας ακόμη λόγος. Το παρατηρούμε από τους λεγόμενους αρνητές. Όταν πια έρχονται στα επείγοντα δεν μπορούν καν να ανασάνουν. Συνεπώς αν θέλουμε να αποκτήσει κάποιο νόημα αυτό το 100% θνησιμότητας θα πρέπει να αναλυθεί με βάση αυτούς τους παράγοντες και όχι να το πετάμε έτσι απλά».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.