Μια ασυνήθιστη υπόθεση λαθρεμπορίου προκάλεσε έντονη κινητοποίηση στην Κένυα, όταν τέσσερις άνδρες προσπάθησαν να βγάλουν από τη χώρα 5.000 μυρμήγκια, κρυμμένα σε εκατοντάδες δοκιμαστικούς σωλήνες.
Δικαστική καταδίκη για παράνομη εξαγωγή εντόμων
Το δικαστήριο της Κένυας καταδίκασε στις 7 Μαΐου 2025 τέσσερις άνδρες, δύο εκ των οποίων είναι 18χρονοι Βέλγοι, σε φυλάκιση ενός έτους ή πρόστιμο ενός εκατομμυρίου σελινιών Κένυας (περίπου 6.810 ευρώ), επειδή επιχείρησαν να εξάγουν ζωντανά μυρμήγκια από τη χώρα.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην ανατολικοαφρικανική χώρα, με την Κενυατική Υπηρεσία Άγριας Ζωής (KWS) να κατηγορεί τους δράστες για εμπλοκή σε υπόθεση «βιοπειρατείας», δηλαδή παράνομης απόκτησης βιολογικού υλικού.
Οι κατηγορούμενοι και οι κατηγορίες
Οι συλληφθέντες είναι οι Βέλγοι Νταβίντ Λορνουά και Σεπ Λοντεβίκς, ο Βιετναμέζος Ντουχ Χουνγκ Νγκουγέν και ο Κενυάτης Ντένις Νγκάνγκα. Και οι τέσσερις παραδέχτηκαν την κατοχή μυρμηγκιών, αλλά αρνήθηκαν πως σκόπευαν να τα διακινήσουν λαθραία.
\

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την ποσότητα και τον τρόπο
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είχε στα χέρια του το AFP, οι Βέλγοι συνελήφθησαν στις 5 Απριλίου σε ξενώνα δίπλα στη λίμνη Ναϊβάσα, στην κεντρική Κένυα. Εκεί βρέθηκαν στην κατοχή τους 5.000 βασίλισσες μυρμηγκιών του είδους *Messor cephalotes*, ένα ενδημικό είδος της περιοχής. Τα έντομα ήταν στριμωγμένα μέσα σε 2.244 δοκιμαστικούς σωλήνες.
\

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, η εκτιμώμενη εμπορική τους αξία φτάνει τα 6.780 ευρώ και θα μπορούσαν να επιβιώσουν μέσα στους σωλήνες για τουλάχιστον δύο μήνες, επιτρέποντας έτσι την εξαγωγή τους.
Σύλληψη και των υπόλοιπων υπόπτων
Την ίδια ημέρα, στις 5 Απριλίου, συνελήφθησαν και οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι, Νγκάνγκα και Νγκουγέν, στις κομητείες Ναϊρόμπι και Ματσάκος. Στην κατοχή τους βρέθηκαν αρκετές εκατοντάδες μυρμήγκια μέσα σε περίπου 140 σωληνάρια. Και οι δύο παραδέχτηκαν την κατοχή, όπως και οι Βέλγοι.
Παρόλο που πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις, οι τέσσερις κατηγορούμενοι δικάστηκαν από κοινού.
Οι νομικές συνέπειες και οι ποινές
Η νομοθεσία στην Κένυα είναι αυστηρή: η κατοχή άγριων ζώων χωρίς την απαραίτητη άδεια θεωρείται ποινικό αδίκημα. Προβλέπεται πρόστιμο τουλάχιστον 8.800 ευρώ και ενδεχομένως ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 ετών.
Στην προκειμένη περίπτωση, το δικαστήριο έδωσε την επιλογή είτε φυλάκισης ενός έτους είτε καταβολής προστίμου ύψους ενός εκατομμυρίου σελινιών Κένυας – ποσό που αντιστοιχεί περίπου στην αξία των κατασχεθέντων εντόμων.
Η βιοπειρατεία και η παγκόσμια αγορά εντόμων
Η υπηρεσία KWS υπέβαλε επίσημη μήνυση, υπογραμμίζοντας πως η πράξη αυτή δεν αποτελεί μόνο παράνομη κατοχή άγριων ζώων, αλλά και σοβαρό περιστατικό βιοπειρατείας. Στην ανακοίνωσή της επισήμανε:
«Οι ύποπτοι είχαν την πρόθεση να κάνουν λαθρεμπόριο των μυρμηγκιών σε αγορές εξωτικών ζώων μεγάλης αξίας στην Ευρώπη και την Ασία, όπου η ζήτηση σπάνιων ειδών εντόμων βρίσκεται σε αύξηση».
Αυτού του είδους οι αγορές, παρότι συχνά παραγνωρίζονται, είναι ιδιαιτέρως επικερδείς και αναπτύσσονται διαρκώς, ειδικά για είδη που θεωρούνται σπάνια ή έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.