Περίπου δύο χιλιάδες χρόνια μετά τη Σταύρωση του Ιησού, το Ακάνθινο Στεφάνι, μαζί με το Τίμιο Ξύλο και τη Χλαμύδα, συνεχίζουν να υπάρχουν ως ζωντανά σύμβολα του Πάθους και της Ανάστασης. Λίγοι γνωρίζουν πως ένα από τα σημαντικότερα ιερά κειμήλια βρίσκεται στην Ελλάδα.
Το ακάνθινο στεφάνι βρίσκεται σήμερα στην Αιγιαλεία
Στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αιγιαλεία φυλάσσονται μοναδικά ιερά λείψανα: κομμάτι του Ακάνθινου Στεφάνου, τμήματα του Τιμίου Ξύλου και της Χλαμύδας, καθώς και μέρη του Σπόγγου. Αυτά αποτελούν μέρος των Άχραντων Παθών του Χριστού και θεωρούνται ιερός θησαυρός της Μονής.
Τα κειμήλια αυτά προσφέρθηκαν από τους Θωμά και Δημήτριο Παλαιολόγους στον Όσιο Λεόντιο, τον ιδρυτή της Μονής, ως ένδειξη σεβασμού και πίστης.
Ο Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής, υποδέχεται τους προσκυνητές και αφηγείται την ιστορία της Μονής και των θαυμάτων που συνοδεύουν τα Άχραντα Πάθη.
Το Ακάνθινο Στεφάνι έχει κεντρική θέση στην Ορθόδοξη Εικονογραφία και, σύμφωνα με την παράδοση, εντοπίστηκε στο Γολγοθά, μαζί με τον Τίμιο Σταυρό και τα καρφιά της Σταύρωσης.
Οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να το προσκυνήσουν στην Ιερά Μονή των Ταξιαρχών, η οποία συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ορθόδοξη πίστη.
Ο Όσιος Λεόντιος και η ίδρυση της Μονής
Η Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Λεόντιο, ο οποίος καταγόταν από τη Μονεμβασία. Ο πατέρας του, Ανδρέας, είχε εξέχουσα θέση στην κοινωνία και ο Αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος του είχε αναθέσει διοικητικά καθήκοντα στον Μοριά.
Ο Λεόντιος είχε λάβει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στην Κωνσταντινούπολη, με έμφαση στις ξένες γλώσσες, τη θεολογία και τη φιλοσοφία. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, επέλεξε τη μοναχική ζωή.
Η φήμη της αγιότητάς του παρέμεινε ζωντανή και μετά τον θάνατό του, οδηγώντας τους Παλαιολόγους αδελφούς να ιδρύσουν μονή στη μνήμη του, αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Τα άχραντα πάθη ως ιερός θησαυρός
Η ευλάβεια των Παλαιολόγων προς τον Όσιο Λεόντιο τους οδήγησε να δωρίσουν στη μονή τα Άχραντα Πάθη του Χριστού, τα οποία διατηρούνται μέχρι και σήμερα.
Φυλάσσονται σε υστεροβυζαντινή λάρνακα και σε ειδική πέτρινη κατασκευή, κομμάτια του Τιμίου Ξύλου, του Ακάνθινου Στεφάνου, της Χλαμύδας και του Σπόγγου.
Οι πιστοί της περιοχής προσφεύγουν σε αυτά σε περιόδους δοκιμασίας, όπως ασθένειες ή ξηρασία. Σε πολλές περιπτώσεις, η μεταφορά τους στα χωριά συνοδεύεται από θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία αποδίδονται σε θαύματα.
Από τις καταστροφές στην ανοικοδόμηση
Η αρχική Μονή αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ υπέστη δύο καταστροφές από τους Τούρκους, το 1500 και το 1620. Μετά τη δεύτερη καταστροφή, ανοικοδομήθηκε στην τοποθεσία όπου βρίσκεται σήμερα, κοντά στον ποταμό Σελινούντα, και πήρε το όνομα Μονή των Ταξιαρχών, προς τιμήν των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Η Μονή υπέστη και τρίτη καταστροφή το 1772 από τους Ορλωφικούς, αλλά μέσα σε τρία χρόνια ξανακτίστηκε στη σημερινή της μορφή. Από τα σχέδια του B.G. Barsky γνωρίζουμε τη μορφή της πριν την τελευταία καταστροφή.
Το καθολικό της μονής έχει σταυροειδή κάτοψη με τετρακίονα στηρίγματα, θολωτή στέγη και οκταγωνικό τρούλο. Το εσωτερικό του κοσμείται με αγιογραφίες των ζωγράφων Δ.Κ. Φάνελλη, Α. Μανέλη και Ι. Οικονόμου.
Πολύτιμα κειμήλια και ιερά λείψανα
Πέρα από τα Άχραντα Πάθη, στη Μονή φυλάσσονται και άλλα σημαντικά ιερά αντικείμενα: η Κάρα του Οσίου Λεοντίου, χρυσοκέντητα άμφια, επιτραχήλια του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, το ωμοφόριο του Νεοφύτου, το ωμοφόριο του Μεθόδιου Μητροπολίτη Αγκύρας, καθώς και επιτάφιοι του κεντητή Αρσενίου και της Δέσποινας από το 1685.
Σημαντική είναι επίσης η συλλογή σταυρών και ευαγγελίων που διατηρείται στο μοναστήρι.
Τα Άχραντα Πάθη μεταφέρονται περιοδικά σε άλλες εκκλησίες σε όλη τη χώρα, ώστε περισσότεροι πιστοί να έχουν την ευκαιρία να τα προσκυνήσουν.
Θαύματα και προσωπικές εμπειρίες
Ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής μίλησε στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» για τα θαύματα που έχουν σημειωθεί κατά την προσκύνηση των Αχράντων Παθών:
«Έχουμε δει θαύματα να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Αυτά δυναμώνουν την πίστη και μας υπενθυμίζουν τη ζωντανή παρουσία του Θεού».
Εκτός από τα Άχραντα Πάθη, στη Μονή υπάρχουν και σπάνια λείψανα: η σιαγόνα του Αποστόλου Παύλου, το μάτι του Αγίου Παντελεήμονα, τμήματα από την Κάρα της Αγίας Κυριακής και του Οσίου Στεφάνου του Νέου. Υπάρχουν επίσης χρυσοκέντητα πετραχήλια από την Κοκώνα, δείγματα μοναδικής εκκλησιαστικής τέχνης.
Πρόσφατες προσκυνήσεις σε Μητροπόλεις
Πρόσφατα, τα Άχραντα Πάθη μεταφέρθηκαν σε τρεις Μητροπόλεις της Ελλάδας, όπου χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν με ευλάβεια. Οι στιγμές εκείνες αποτυπώθηκαν βαθιά στην καρδιά των πιστών, ανανεώνοντας τη σχέση τους με την πίστη και την ελπίδα.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.