Λέκκας για σεισμούς στις Κυκλάδες: Απίθανο το σενάριο των 6 Ρίχτερ – Οι πολίτες να εμπιστεύονται τις επιστημονικές ανακοινώσεις
Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους, όμως ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, εμφανίζεται καθησυχαστικός. Τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μόνο τις επιστημονικές ανακοινώσεις και όχι τις φήμες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία της προετοιμασίας και της γνώσης των σημείων συγκέντρωσης των δήμων για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι επιστήμονες είναι σε εγρήγορση
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στις Επιτροπές Αντισεισμικού Κινδύνου και Σεισμικής Επικινδυνότητας, καθώς και στην Επιτροπή Ηφαιστειακού Κινδύνου, σημειώνοντας ότι όλες βρίσκονται σε επιφυλακή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιτροπές αποτελούνται από περίπου 18 επιστήμονες που ανταλλάσσουν απόψεις και αξιολογούν τα δεδομένα με συντεταγμένο τρόπο.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ανησυχίες για κατολισθήσεις
Ερωτηθείς αν θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στη Σαντορίνη, ο καθηγητής ανέφερε: «Αναμένουμε τον κ. Πρωθυπουργό να τον ενημερώσουμε σε επιστημονικό επίπεδο για την εξελισσόμενη διαδικασία. Ένα κυρίαρχο θέμα είναι οι κατολισθήσεις, εκεί που συσσωρεύεται κόσμος».
Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι υπάρχουν πέντε συγκεκριμένα σημεία όπου εντοπίζεται αυξημένος κίνδυνος κατολισθήσεων. Παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα, σημείωσε πως η κατάσταση παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Τι θα γίνει με τα σχολεία και τα κτήρια
Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ανέφερε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη σύσκεψη του Σαββάτου. Αναφερόμενος στις καταπονήσεις των δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, υπογράμμισε ότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. «Όταν σε ένα κτίριο παρατηρούμε ρωγμές, τότε αρχίζουμε να παρατηρούμε μια μεγάλη τρωτότητα», δήλωσε.
Επιπλέον, ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή κρίσιμα κτήρια ελέγχονται από μηχανικούς. Μέσα στους τελευταίους έξι μήνες έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 12.500 κτήρια σε όλη την Ελλάδα, με προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά.
Πόσο μεγάλος σεισμός μπορεί να γίνει;
Στην ερώτηση για το μέγιστο πιθανό σεισμό που μπορεί να δώσει η περιοχή, ο καθηγητής απάντησε πως το ανώτατο σενάριο είναι 6 Ρίχτερ ή λιγότερο. «Είμαστε σε καλή πορεία για το απίθανο αυτό σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες εκδήλωσης, με βάση το οποίο αναπτύχθηκε όλη η επιχειρησιακή δραστηριότητα στο νησί», δήλωσε.
Καμία σύνδεση με τον σεισμό στην Πάτρα
Τέλος, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι ο πρόσφατος σεισμός στην Πάτρα δεν σχετίζεται με τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, χαρακτηρίζοντας τα δύο γεγονότα εντελώς ανεξάρτητα.
Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν ψύχραιμοι, να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να ενημερώνονται μόνο από έγκυρες πηγές.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.