Μετακινήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης: Τι δείχνουν τα δεδομένα για το ηφαίστειο
Ερευνητές του ΑΠΘ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, καθώς πρόσφατα δορυφορικά δεδομένα κατέγραψαν μετακινήσεις της επιφάνειας στο βόρειο τμήμα της καλδέρας. Το ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής δραστηριότητας παραμένει ανοιχτό, με τις εκτιμήσεις να βασίζονται σε συνδυασμένες μετρήσεις από δορυφόρους, σεισμολογικά δίκτυα και σταθμούς GNSS.
Τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις
Οι επιστήμονες του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το εργαστήριο EO.Lab και αξιοποιώντας την υπηρεσία SNAPPING (Surface motioN mAPPING), έχουν καταγράψει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της καλδέρας. Οι τελευταίες μετρήσεις υποδεικνύουν ότι υπάρχουν εδαφικές μετακινήσεις στο βόρειο τμήμα, γεγονός που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας, Μιχάλης Φουμέλης, εξηγεί:
«Εδώ και καιρό παρατηρούμε σημάδια μεταβολής στο ηφαίστειο. Περιμέναμε επιβεβαίωση από τα δίκτυα του ΙΜΠΗΣ και, αφού την είχαμε, ενημερώσαμε τις αρμόδιες αρχές ώστε να ξεκινήσει η παρακολούθηση».
Παρόμοια δραστηριότητα το 2011
Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε ανάλογο φαινόμενο ήταν το 2011, όταν η δραστηριότητα διήρκεσε 14 μήνες. Και τότε καταγράφηκαν εδαφικές μετακινήσεις μέσω δορυφόρων, αυξημένη σεισμικότητα και παραμορφώσεις του εδάφους.
Ο κ. Φουμέλης σχολιάζει:
«Τότε, η παραμόρφωση έφτασε σε ένα όριο και διήρκεσε αρκετούς μήνες πριν σταματήσει χωρίς να ακολουθήσει έκρηξη. Δεν ήταν μια σύντομη διαδικασία, αλλά μια εξέλιξη που πήρε χρόνο πριν το ηφαίστειο επιστρέψει σταδιακά σε ηρεμία».
Παρότι δεν αναμενόταν τόσο σύντομα μια νέα δραστηριοποίηση, το ηφαίστειο της Σαντορίνης συγκαταλέγεται στα πιο ενεργά της Ευρώπης, κάτι που το καθιστά διαρκώς υπό παρακολούθηση.
Μπορεί να εκραγεί το ηφαίστειο;
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα αν η τρέχουσα δραστηριότητα θα οδηγήσει σε έκρηξη. Οι ενόργανες μετρήσεις που υπάρχουν σήμερα είναι περιορισμένες σε σχέση με το παρελθόν, καθώς αντίστοιχες καταγραφές έγιναν μόνο στις δύο τελευταίες ενεργοποιήσεις – το 2011 και τώρα.
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε ακριβώς το ηφαίστειο μπορεί να εκραγεί. Μπορεί οι μετακινήσεις να συνεχιστούν και να σταματήσουν, όπως το 2011, ή μπορεί κάποια στιγμή να ακολουθήσει μια ηφαιστειακή έκρηξη», τονίζει ο κ. Φουμέλης.
Πόσο μπορεί να διαρκέσει το φαινόμενο;
Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια του φαινομένου, ο καθηγητής επισημαίνει πως δεν είναι κάτι που εξελίσσεται σε λίγες ημέρες.
«Ξεκίνησε πριν από μήνες και ήδη έχουμε διανύσει ένα διάστημα ενεργοποίησης. Λογικά, δεν θα σταματήσει απότομα, αλλά θα διαρκέσει κάποιον καιρό πριν επιστρέψει στην ηρεμία».
Τι σημαίνει μια πιθανή έκρηξη
Αν και το ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης δεν μπορεί να αποκλειστεί, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι καταστροφική.
«Ακόμα και αν υπάρξει έκρηξη, μπορεί να είναι ένα μικρό ξέσπασμα και όχι μια εκτεταμένη καταστροφή. Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση παρακολουθείται και ότι η Πολιτεία και οι επιστήμονες βρίσκονται σε επαγρύπνηση».
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο παρατήρησης, με τους ειδικούς να καταγράφουν κάθε εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη ενημέρωση και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.