Έφυγε από τη ζωή η Στέλλα Γκρέκα: Η μακροβιότερη Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
Η Στέλλα Γκρέκα, μια εμβληματική μορφή του ελληνικού πολιτισμού, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή μέσω Instagram ο τραγουδιστής Αργύρης Ναστόπουλος, προκαλώντας συγκίνηση σε όσους τη θυμούνται ως τη θρυλική καλλιτέχνιδα που σημάδεψε τη μουσική και τον κινηματογράφο.
Πορεία από την Αθήνα στον καλλιτεχνικό θρίαμβο
Γεννημένη στην Αθήνα το 1922 ως Στέλλα Λάσκου, η Γκρέκα προερχόταν από μια πολυμελή οικογένεια με οικονομικές δυσκολίες. Ο πατέρας της, σκηνογράφος με γνωριμίες σε κύκλους του θεάτρου, βοήθησε να διαφανεί το ταλέντο της από μικρή ηλικία. Η πρώτη της επαφή με τη δημοσιότητα έγινε όταν ήταν μόλις 8 ετών, με τον αθηναϊκό Τύπο να μιλάει για τη φωνή και την παρουσία της.
Το 1942, παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και ποιητή Ορέστη Λάσκο, ο οποίος της έδωσε το καλλιτεχνικό όνομα «Στέλλα Γκρέκα», μια επιλογή που συνδέθηκε με την απόφασή της να μην εμφανίζεται ως «Στέλλα Λάσκου».
Ηχογράφησε επιτυχίες όπως τα «Πάμε στο άγνωστο», «Χθες το βράδυ» και «Γύρισε», αλλά και αρνήθηκε κομμάτια που αργότερα αναγνώρισε ως λάθος της, όπως το «Δυο πράσινα μάτια».
Η είσοδος στον κινηματογράφο
Ο Λάσκος έπεισε τη Στέλλα να δοκιμάσει την τύχη της στον κινηματογράφο, ξεκινώντας από την ταινία Ραγισμένες καρδιές (1945). Ακολούθησαν οι Πρόσωπα λησμονημένα (1946) και η Μαρίνα (1947), όπου συνεργάστηκε με καταξιωμένους ηθοποιούς όπως ο Δημήτρης Μυράτ και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Ιδιαίτερα η Μαρίνα σημείωσε μεγάλη επιτυχία, συνδυάζοντας την υποκριτική της με τη μοναδική φωνή της.
Η μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στην κορυφή της καριέρας της, η Γκρέκα πήρε την τολμηρή απόφαση να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1947 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδελφό της Άγγελο. Το 1950 παντρεύτηκε τον Ελληνοαμερικανό εφοπλιστή Τζον Αυγερινό, αφήνοντας πίσω της την ενεργή ενασχόληση με το τραγούδι. Στις ΗΠΑ, η μουσική της καριέρα περιορίστηκε, καθώς αφιερώθηκε στην οικογένειά της.
Επιστροφή στις ρίζες
Παρόλο που ζούσε μακριά, η Γκρέκα επισκεπτόταν την Ελλάδα τα καλοκαίρια, ενώ επαγγελματικά επέστρεψε τη δεκαετία του 1970, ηχογραφώντας δύο άλμπουμ για την ελληνική Columbia-EMI. Το 1973 και το 1984 εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση, προσκαλεσμένη από τον Γιώργο Παπαστεφάνου, ο οποίος επίσης επιμελήθηκε τη συλλογή Τα τραγούδια της Αμερικής (1990).
Το 2017 έδωσε την τελευταία της συνέντευξη από το σπίτι της στον Διόνυσο, μιλώντας στον Κώστα Παππά για το κανάλι «Μαζί στον Καναδά». Με αυτή τη συνέντευξη, η Στέλλα Γκρέκα θύμισε στο κοινό την πολυδιάστατη καλλιτεχνική της κληρονομιά.
Η Στέλλα Γκρέκα δεν ήταν μόνο μια σπουδαία φωνή και ηθοποιός, αλλά και μια γυναίκα που έκανε τη ζωή της όπως την ονειρεύτηκε, αφήνοντας πίσω της ένα πλούσιο πολιτισμικό έργο.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.