Ο σύζυγός μου πέθανε και ο νέος μου άντρας δεν δέχεται το παιδί μου: Τι μπορώ να κάνω;
Η παρακάτω ιστορία είναι αληθινή και δημοσιεύτηκε στη σελίδα «singleparent». Πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα που, αφού έχασε τον πρώτο της σύζυγο, προσπάθησε να ξαναχτίσει τη ζωή της. Όμως, τα εμπόδια που συνάντησε από την οικογένεια του νέου της άντρα δεν την άφησαν να βρει την ηρεμία που ήλπιζε.
Η περιγραφή της γυναίκας συγκινεί
«Όταν ήμουν 26 χρονών, έχασα τον άντρα μου ενώ ήμουν έγκυος στο πρώτο μας παιδί», ξεκινάει η γυναίκα να περιγράφει. «Παρά τις δυσκολίες, κατάφερα να φέρω στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι και να διατηρήσω άριστες σχέσεις με τα πεθερικά μου, που με στήριξαν σαν δικούς τους ανθρώπους».
Μετά από κάποια χρόνια, γνώρισε τον δεύτερο σύζυγό της. Ωστόσο, από την αρχή, οι γονείς του νέου της συντρόφου δεν ενέκριναν τη σχέση λόγω του παιδιού της. Όταν έμεινε έγκυος στο δεύτερο παιδί, παντρεύτηκαν και δημιούργησαν μια νέα οικογένεια, αλλά η δυσφορία των γονέων του συντρόφου της παρέμεινε.
Δεν δέχονται τον γιο της
«Οι γονείς του άντρα μου ποτέ δεν αποδέχτηκαν τον πρώτο μου γιο», συνεχίζει η γυναίκα. «Όταν ερχόντουσαν στο σπίτι, αγνοούσαν το παιδί, μιλούσαν μόνο στο δεύτερο και, με το ζόρι, έλεγαν μια κουβέντα στο πρώτο. Τα δικαιολογούσαν λέγοντας ότι “είναι ζωηρός”, αλλά στην πραγματικότητα απλά δεν τον ήθελαν».
Η γυναίκα έχει πλέον κόψει κάθε επαφή μαζί τους. Εξομολογείται, όμως, ότι ο σύζυγός της βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Παρότι την υποστηρίζει, την πιέζει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την οικογένειά του, κάτι που την έχει φέρει σε αδιέξοδο. «Μετανιώνω που ξαναέφτιαξα τη ζωή μου», παραδέχεται.
Η άποψη της ψυχολόγου
Η ψυχολόγος Βίκυ Μιχελή, στην απάντησή της, ξεκινά με ενθαρρυντικά λόγια. «Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι αυτό που βιώνεις. Είναι σημαντικό να θυμάσαι, όμως, ότι από τον πρώτο σου γάμο έχεις κάτι πολύτιμο: το παιδί σου και τη στήριξη των πρώτων σου πεθερικών, που σου δείχνουν αγάπη και σεβασμό».
Αναφερόμενη στη στάση των νέων πεθερικών, εξηγεί πως οι προκαταλήψεις και οι στερεοτυπικές αντιλήψεις μπορεί να δυσκολεύουν την αποδοχή του παιδιού από τον πρώτο γάμο. Παροτρύνει τη γυναίκα να θέσει σαφή όρια: «Μιλήστε ανοιχτά μαζί τους, εξηγώντας πόσο σας πληγώνει η στάση τους. Δώστε τους περιθώριο να αλλάξουν, αλλά ξεκαθαρίστε ότι δεν θα ανεχτείτε διακρίσεις εις βάρος του παιδιού σας».
Συμβουλές για τον σύζυγο
Η ψυχολόγος προτείνει στη γυναίκα να ζητήσει τη βοήθεια του συζύγου της. «Μπορεί να κάνει κι εκείνος μια ειλικρινή συζήτηση με τους γονείς του, εξηγώντας τους πώς νιώθετε. Αν δεν θέλει να παρευρεθεί στη δική σας κουβέντα, μπορεί να τους μιλήσει μόνος του».
Παράλληλα, τονίζει ότι το μόνο που μπορεί να ελέγξει η γυναίκα είναι τα όρια που βάζει: «Δεν μπορείτε να αλλάξετε εκείνους, ειδικά αν δεν έχουν τη διάθεση ή την ικανότητα να δουν τα πράγματα διαφορετικά. Βάλτε τα όριά σας και φροντίστε τη δική σας οικογένεια».
Το μήνυμα αισιοδοξίας
Η ψυχολόγος κλείνει με λόγια υποστήριξης: «Σου εύχομαι μια καλή γέννα και να εστιάσεις στη δική σου οικογένεια. Αν οι άλλοι δεν μπορούν να συμβαδίσουν, δεν πειράζει. Κάποιοι άνθρωποι τόσο μπορούν, κι αυτό δεν πρέπει να σε εμποδίσει να είσαι ευτυχισμένη».
* Πηγή: singleparent
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.