Πενήντα ένα χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, η Τόνια Μοροπούλου θυμάται τη στιγμή που η φωνή της ακουγόταν από τον αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό, καλώντας έναν ολόκληρο λαό να ξεσηκωθεί ενάντια στη χούντα.
Οι 4 μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα
«Την Τετάρτη, στις 14 Νοεμβρίου, μετά από γενικές συνελεύσεις στις σχολές του Πολυτεχνείου, αποφασίσαμε κατάληψη. Η κατάληψη έγινε για να διεκδικήσουμε μια πραγματική δημοκρατική λειτουργία, τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στη χώρα. Πολύ σύντομα, φοιτητές από όλες τις σχολές της Αθήνας συσπειρώθηκαν στο Πολυτεχνείο και η κινητοποίηση απέκτησε δυναμική», είπε αρχικά η Τόνια Μοροπούλου.
Η φωνή του Πολυτεχνείου
«Στο εργαστήριο Φυσικής, δίπλα από το μεγάλο αμφιθέατρο της Σχολής Χημικών Μηχανικών, στήσαμε τον πρώτο πομπό. Μαζί μου ήταν ο Στέλιος Βίος, από τη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε, σκέφτηκα: “Τι θα πούμε; Πρέπει να δηλώσουμε ποιοι είμαστε”. Έτσι, είπα: “Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Εδώ Πολυτεχνείο, εκπέμπουμε στους 1050 ή 1053 χιλοκύκλους”. Έτσι γεννήθηκε το “Εδώ Πολυτεχνείο”», περιέγραψε η Τόνια Μοροπούλου.
Το κείμενο της διακήρυξης
Η Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου εξέδωσε τη διακήρυξη του αγώνα τους το μεσημέρι της Παρασκευής, 16 Νοεμβρίου 1973. Η Τόνια Μοροπούλου αναφέρει: «Το κείμενο της διακήρυξης το διάβασα στη συνέντευξη Τύπου που δώσαμε στους δημοσιογράφους. Ήταν μαζί μου ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Σταύρος Λυγερός και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης».
Το χειρόγραφο κείμενο της διακήρυξης περιείχε συνθήματα που ένωσαν τον λαό και ενίσχυσαν την αντίσταση: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Εθνική Ανεξαρτησία», «Λαϊκή Κυριαρχία», «Κοινωνική Προκοπή».
Οι τελευταίες ώρες
Όμως, το ξημέρωμα της 17ης Νοεμβρίου, η φωνή των φοιτητών «σίγησε» βίαια όταν το τανκ έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου.
Η Τόνια Μοροπούλου θυμάται: «Ξημερώματα Σαββάτου, στις 3:15 π.μ., το τανκ έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου. Μαζί με άλλους, όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, βρισκόμασταν στον πομπό. Ψάλλαμε τον εθνικό ύμνο και φωνάξαμε: “Ο αγώνας συνεχίζεται”. Καταφέραμε να τους βγάλουμε όλους από το Πολυτεχνείο, ενώ οι σφαίρες έπεφταν γύρω μας».
Η παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου
«Η Ιστορία είναι αμείλικτη. Όποιος προσπαθεί να απαξιώσει τα γεγονότα, δεν μπορεί να σβήσει τη μνήμη. Το Πολυτεχνείο μας δίδαξε ότι η ενότητα μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Δεν είναι θέμα γενιάς, αλλά δημοκρατίας», καταλήγει η Τόνια Μοροπούλου.
Πηγή: newsbomb.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.