Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Χαλκιδική την Κυριακή, προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπου η δόνηση έγινε έντονα αισθητή. Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ειδικός στη Δυναμική Τεκτονική και Εφαρμοσμένη Γεωλογία, μίλησε στο Newsbomb.gr για τον σεισμό, υπογραμμίζοντας την έλλειψη ξεκάθαρης εικόνας για το φαινόμενο.
Ο σεισμός και οι πρώτες εκτιμήσεις
Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3 Νοεμβρίου, νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών, και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας. Ο Ευθύμης Λέκκας επισημαίνει ότι είναι νωρίς για ασφαλείς συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου. «Είναι νωρίς για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Ήταν στα 5,2 Ρίχτερ και σημειώθηκε έξω από τη Χαλκιδική. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα δώσει μεγαλύτερους μετασεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν συνδέεται με τον σεισμό στο Άγιο Όρος
Ερωτώμενος σχετικά με πιθανή σύνδεση με τους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στο Άγιο Όρος, ο Λέκκας απάντησε αρνητικά. Ο σεισμός αυτός θεωρείται ανεξάρτητο γεγονός, χωρίς καμία σχέση με τις δονήσεις στο Άγιο Όρος, προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο στην κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Τα χαρακτηριστικά του σεισμού
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 12 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού προσδιορίστηκε στα 15,9 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η τοποθεσία και το βάθος της δόνησης είναι στοιχεία που αναλύονται για να εξακριβωθεί η πιθανή πορεία του φαινομένου.
Νέες δονήσεις στην περιοχή
Μερικά λεπτά αργότερα, στις 19:07, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην περιοχή των Νέων Μουδανιών, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το σημείο του πρώτου σεισμού. Η αλληλουχία αυτή των σεισμών συνεχίστηκε με ακόμη μία δόνηση μεγέθους 2,8 Ρίχτερ, η οποία καταγράφηκε 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κασσάνδρειας, στις 19:12. Το εστιακό βάθος της δόνησης αυτής ήταν στα 10 χιλιόμετρα, επισημαίνοντας τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Ανησυχία σε επιστήμονες και κατοίκους
Οι σεισμικές δονήσεις στη Χαλκιδική, αν και δεν φαίνεται να έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές, έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους κατοίκους. Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ συστήνουν στους κατοίκους ψυχραιμία και επαγρύπνηση, καθώς οι μετασεισμοί είναι πιθανοί.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό
Όπως δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο enikos.gr: «Δεν είμαστε βέβαιοι αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση καθώς αναμένουμε μικρότερους μετασεισμούς. Η περιοχή δεν έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό, όπως προκύπτει από την ιστορία της, επομένως, θα παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση».
Χαλκιδική: Καρέ καρέ η στιγμή του μεγάλου σεισμού – Έπεφταν τα ράφια των σούπερ μάρκετ
Κάμερες ασφαλείας καταστημάτων κατέγραψαν το «χτύπημα» του εγκέλαδου.
Η στιγμή της δόνησης καταγράφηκε από κάμερες σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Νέας Ποτίδαιας στη Χαλκιδική.
«Κατά τη διάρκεια της δόνησης σημειώθηκαν μικροζημιές όπως πτώσεις αντικειμένων σε σπίτια ή σε καταστήματα. επίσης ένας τοίχος έπεσε από ένα έρημο σπίτι χωρίς να υπάρξουν τραυματισμό. Ο κόσμος βέβαια τρομοκρατήθηκε και βγήκε στους δρόμους», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ποτίδαιας Βασίλης Κιοσσές.
Χαλκιδική: Η στιγμή του ισχυρού σεισμού των 5,2 Ρίχτερ
Η στιγμή που τα 5,2 Ρίχτερ έπληξαν την Χαλκιδική το απόγευμα της Κυριακής (3/11) καταγράφεται σε βίντεο, που βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τις κινήσεις της κάμερας, που καταγράφει εικόνες της πόλης, η δόνηση ήταν ιδιαίτερα δυνατή. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή για εγκλωβισμένους.
Δείτε το βίντεο:
Κατά πληροφορίες αύριο οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στην παλιά γέφυρα της Ποτίδαιας για τυχόν προβλήματα στατικότητας.
Κώστας Παπαζάχος: «Είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας»
Οι σεισμικές δονήσεις σε θαλάσσιο χώρο νότια, νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών που ταρακούνησαν την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, αλλά και αρκετές περιοχές της Μακεδονίας είναι εύλογο να προκάλεσαν αναστάτωση, ωστόσο όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δεν πρέπει να προκαλέσουν ιδιαίτερη ανησυχία.
«Είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, τόσο από τα ενόργανα στοιχεία- από τότε που έχουμε σεισμογράφους, από τον 20ο αιώνα και μετά- όσο και πιο πριν, δεν υπάρχουν ιστορικές περιγραφές για ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, ούτε ιστορικές περιγραφές για καταστροφές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας «μικρό» τον σεισμό.
«Δεν είναι σεισμός που πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία είναι σε περιοχή χαμηλής σεισμικότητας. Επειδή είναι θαλάσσια η περιοχή, δεν έχουμε καλή εικόνα για τα ρήγματα κτλ και βασιζόμαστε αποκλειστικά σε σεισμολογικά στοιχεία. Και αυτά τα στοιχεία μιλούν για περιοχή χαμηλής σεισμικότητας χωρίς ισχυρούς σεισμούς» επισήμανε ο καθηγητής Γεωφυσικής.
Ωστόσο, ο Κώστας Παπαζάχος διευκρίνισε ότι «θα έχουμε μια αρκετά σημαντική μετασεισμική ακολουθία, απαιτητική, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι από τα Νέα Πλάγια στην περιοχή του Σάνη, τη Σίβηρη, την Κασσάνδρα γενικότερα θα “κουνιούνται” για ένα διάστημα, θα νιώθουν αρκετούς μετασεισμούς. Ήδη, έχουν γίνει πολλοί μετασεισμοί.
Θα παρακολουθούμε το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες, αλλά λόγω του ιστορικού της περιοχής, δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή η μετασεισμική ακολουθία, φαίνεται μια συνηθισμένη ακολουθία που έχει σοβαρές πιθανότητες να ολοκληρωθεί ομαλά το επόμενο διάστημα. Μετασεισμούς βέβαια θα έχουμε πολλούς», κατέληξε ο Κώστας Παπαζάχος.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.