Η Βαλέρια Κουρούπη εξέφρασε πρόσφατα την άποψή της σχετικά με τις εμφανίσεις λαϊκών τραγουδιστών στο Ηρώδειο, σχολιάζοντας ότι η επιλογή των καλλιτεχνών βασίζεται περισσότερο στο κέρδος παρά στην ποιότητα. Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με την ίδια, αντανακλά τη γενικότερη κατάσταση της κοινωνίας, όπου η αισθητική και η ουσία παραγκωνίζονται υπέρ της οικονομικής ωφέλειας.
Το κριτήριο επιλογής των καλλιτεχνών και η απώλεια αισθητικής
Η ηθοποιός εξέφρασε την ανησυχία της για το πώς τα κριτήρια επιλογής καλλιτεχνών στο Ηρώδειο έχουν αλλάξει, επισημαίνοντας ότι κυριαρχεί η τάση του κέρδους εις βάρος της ποιότητας. «Κοινωνικά είμαστε ένα μπάχαλο, δεν υπάρχει αισθητική και γνώμονας είναι το κέρδος, το πώς θα βγάλουμε λεφτά. Δεν με ξαφνιάζει» αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας το πώς αυτή η κατάσταση αντανακλά τις αξίες της σημερινής κοινωνίας.
Η αναφορά στον Μάρκο Σεφερλή και το φαινόμενο της λαϊκής αποδοχής
Συνεχίζοντας, η Βαλέρια Κουρούπη αναφέρθηκε στον κωμικό Μάρκο Σεφερλή, τονίζοντας την πιθανότητα να εμφανιστεί στο μέλλον ακόμα και σε ιστορικούς χώρους όπως η Επίδαυρος. «Έτσι όπως ορίζουμε τη Δημοκρατία, όπου η πλειοψηφία ορίζει τα πράγματα, σε λίγα χρόνια θα δούμε τον Μάρκο Σεφερλή να παίζει στην Επίδαυρο, σου το υπογράφω», σχολίασε, θέτοντας ως προβληματισμό το γεγονός ότι το κοινό υποστηρίζει και χειροκροτεί αυτή την επιλογή.
Η πρόθεση πίσω από την τέχνη και η εμπορευματοποίηση των χώρων πολιτισμού
Η Κουρούπη διευκρίνισε ότι δεν αντιτίθεται στο δικαίωμα της καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά στην πρόθεση της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού. «Η Τέχνη δεν έχει στεγανά, όλα έχουν να κάνουν με την πρόθεση», εξήγησε, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και ο λόγος για τον οποίο ένας καλλιτέχνης επιλέγεται να εμφανιστεί σε έναν τέτοιο χώρο. «Αν δώσουμε την Επίδαυρο σε κάποιον – δεν θα πω όνομα – για να βγάλουμε κέρδος, με ενοχλεί αυτή η πρόθεση, όχι το αποτέλεσμα.»
Η σάτιρα και οι σύγχρονες αξίες της κωμωδίας
Αναλύοντας τη φύση της σάτιρας, η ηθοποιός δήλωσε ότι η αληθινή σάτιρα στηρίζεται στον αυτοσαρκασμό και όχι στην κοροϊδία. «Η σάτιρα δεν έχει κοροϊδία μέσα, έχει αυτοσαρκασμό», τόνισε, και πρόσθεσε ότι η ουσία της κωμωδίας ήταν πάντα να στοχεύει ψηλά, χτυπώντας τις «υψηλότερες ομάδες» της κοινωνίας και όχι τις πιο αδύναμες. Με αυτήν την παρατήρηση, επεσήμανε την ουσιώδη διαφορά ανάμεσα σε αυθεντικούς σατιρικούς καλλιτέχνες, όπως ο Αριστοφάνης, και σε σύγχρονες μορφές κωμωδίας.
Η κοινωνική κρίση και το ζήτημα της πολιτιστικής αισθητικής
Κλείνοντας, η Βαλέρια Κουρούπη υπογράμμισε ότι η κατάσταση στο Ηρώδειο είναι απλώς ένα σημάδι της ευρύτερης κοινωνικής κρίσης. «Είναι ένα σημείο των καιρών αυτό που συμβαίνει στο Ηρώδειο και πάρα πολύ συνεπές με αυτό που μας συμβαίνει κοινωνικά», παρατήρησε, καταλήγοντας ότι η έλλειψη αισθητικής και η επιδίωξη του κέρδους αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά της εποχής μας.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.