Σύσταση να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες καθώς, όπως είπε, υπάρχει έξαρση του κορονοϊού με νέο στέλεχος, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τον κορονοϊό, του βουλευτή της ΝΙΚΗΣ, Νίκου Παπαδόπουλου, ο Άδωνις Γεωργιάδης απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του, ότι υπάρχει πλέον διεθνής επίσημη παραδοχή ότι το εμβόλιο της Astra Zeneca συνδέεται με σοβαρές παρενέργειες, κάνοντας λόγο για φαντασιόπληκτα σενάρια και συνωμοσιολογίες που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.
«Κανένα εμβόλιο δεν υπάρχει που να ευθύνεται για οποιαδήποτε παρενέργεια τρία χρόνια μετά την χορήγηση του, όλη η ερώτηση σας ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας σας, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η θνησιμότητα στους ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν είναι 30 φορές μεγαλύτερη από όσους εμβολιάστηκαν. Το προσδόκιμο ζωής στην χώρα μας ανέβηκε μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με αυτά που λέτε και ισχυρίζεστε – μόνο και μόνο για να κερδίσετε ψήφους – παίρνετε κόσμο στο λαιμό σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Παραδοχή «σοκ» από AstraZeneca για το εμβόλιο κορονοϊού: Μπορεί να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις
AstraZeneca: Παραδέχεται για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο Covid μπορεί να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις
Η AstraZeneca, φέρεται να παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως θρομβώσεις στο αίμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.
Ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν από 60% έως 80% αποτελεσματικό στην προστασία από τον κορονοϊό, αναφέρει ο Independent.
Το εμβόλιο Covid της εταιρείας, με την εμπορική ονομασία Covishield, αναπτύχθηκε από τη βρετανοσουηδική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παράγεται από το Ινστιτούτο Ορού της Ινδίας.
Χορηγήθηκε ευρέως σε περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Ινδίας.
Ωστόσο, έρευνες έχουν έκτοτε διαπιστώσει ότι το Covishield μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους θρόμβους στο αίμα, οι οποίοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι.
Η εταιρεία είχε δεχτεί ομαδική αγωγή στη Βρετανία για περίπου 50 θανάτους, ζητώντας αποζημίωση έως και 100 εκατ. λίρες.
Ένας από τους καταγγέλλοντες ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο του προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη αφού εμφάνισε θρόμβο στο αίμα, εμποδίζοντάς τον να εργαστεί.
Αν και η εταιρεία έχει αμφισβητήσει αυτούς τους ισχυρισμούς, παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε ένα από τα δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει «TTS», ή «Σύνδρομο Θρόμβωσης με Θρομβοπενία», το οποίο χαρακτηρίζεται από θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στον άνθρωπο.
«Παραδέχεται ότι το εμβόλιο AZ μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο αιτιώδης μηχανισμός δεν είναι γνωστός», ανέφερε η εταιρεία στα δικαστικά έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της Telegraph.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι το Covishield μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.