Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα έξαρσης επιδημίας Δάγκειου πυρετού στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μιλώντας σήμερα Δευτέρα (27.05.2024) στην Ημερίδα του ΕΟΔΥ “Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγείας”, ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εφιαλτικές προβλέψεις που υπάρχουν για έξαρση επιδημιών που σχετίζονται με τους διαβιβαστές (κουνούπια), όπως είναι ο Δάγκειος πυρετός και του Ιός του Δυτικού Νείλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ σημαντική αύξηση εντοπίζεται και στα κρούσματα ελονοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην ομιλία του ο Καθηγητής επισήμανε τη μεγάλη ανησυχία που -όπως είπε- υπάρχει στην Ευρώπη, καθώς από τους πρώτους μήνες του 2024 εντοπίζεται αύξηση 250% στα κρούσματα Δάγκειου πυρετού στη Νότιο Αμερική και τα τελευταία χρόνια επιδημικές εξάρσεις σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, ενώ η Διακυβερνητική Επιτροπή για το Κλίμα προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο ξενιστής στις ευρωπαϊκές επιδημίες είναι το ασιατικό κουνούπι “Τίγρης” (Aedes aegypti), επισήμανε ο επιστήμονας.
“Έχουμε τους κατάλληλους διαβιβαστές, όμως, δεν έχουμε δυστυχώς καλή επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κωνώπων και νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ”, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος αναγνώρισε πως στην πρόσφατη πλημμύρα Ντάνιελ στη Θεσσαλία έγινε πολύ καλή επιτήρηση των κουνουπιών από τον ΕΟΔΥ και αποτράπηκε η έξαρση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.
Τσιόδρας: Ο Δάγκειος πυρετός και οι … λεμονάδες στην Ελλάδα του 1927!
Ο Καθηγητής αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βραζιλίας, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα, όπου όπως είπε, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού, με έξαρση κρουσμάτων που φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η εικόνα στα Νοσοκομεία του Πουέρτο Ρίκο είναι εφιαλτική με κάθε κρεβάτι να έχει τη δική του κουνουπιέρα, ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση της νόσου από τον έναν ασθενή στον άλλο μέσω κουνουπιού, τόνισε δείχνοντας στο κοινό της Ημερίδας σχετικές εικόνες από τη Βραζιλία.
“Δεν μπορώ να φανταστώ μια τέτοια εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα από χώρα της νότιας Αμερικής. Το Πουέρτο Ρίκο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεγάλες προσπάθειες γίνονται για τα εμβόλια και οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, τόνισε ο ίδιος.
Η Βραζιλία αγόρασε όλες τις διαθέσιμες ποσότητες του πιο αποτελεσματικού εμβολίου από την Ιαπωνική Εταιρεία που το παρήγαγε, για να καλύψει τις τοπικές της ανάγκες.
Ο Καθηγητής Τσιόδρας περιέγραψε, μάλιστα, την επιδημία Δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα, το 1927-28, όπου οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους τον θάνατο.
“Ο Δάγκειος στην Αθήνα κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπων και η τιμή των λεμονιών εκτοξεύθηκε τότε, γιατί οι ψευδείς ειδήσεις που διασπείρονται έλεγαν για ειδική λεμονάδα που θα καθάριζε τον οργανισμό των ανθρώπων από τον Δάγκειο. Και το πουλούσαν πανάκριβα στην μαύρη αγορά”, ανέφερε.
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η Δημόσια Υγεία απαιτεί μια προσέγγιση ενιαίας Υγείας και επιτήρηση καθώς και παρεμβάσεις με τροποποιημένα κουνούπια.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα πειράματα που γίνονται με γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που επιστρατεύονται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Δάγκειου πυρετού.
Συγκεκριμένα, μέσω της έγχυσης ενός τροποποιημένου γονιδίου στα αρσενικά κουνούπια, εμποδίζεται η ανάπτυξη των απογόνων τους και με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται ο πληθυσμός τους.
“Δισεκατομμύρια κουνούπια στη βιομηχανία της Βραζιλίας θα παράγονται μολυσμένα με το ειδικό παράσιτο Wolbachia, το οποίο επιδρά στη μετάδοση του Δαγκείου και σε μεγάλα πειράματα που θα δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα έδειξαν αποτελέσματα πολύ θετικά στο Μπαγκλαντές και στην Κολομβία”, σημείωσε ο Καθηγητής.
Τέλος, τόνισε πως υπάρχουν ανησυχητικές μελέτες και για τον ιό του Δυτικού Νείλου, που δείχνουν αύξηση στην νοτιοανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, αλλά και αύξηση της ελονοσίας στην Ασία.
“Πρώτη φορά στον κόσμο έκθεση του ΠΟΥ το 2023 αναφέρεται στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αύξηση περιστατικών ελονοσίας στην Ασία, με τρεις χώρες να αναφέρονται στα κύρια παραδείγματα: η Αιθιοπία, το Πακιστάν και η Ουγκάντα. Στο Πακιστάν εντοπίστηκαν 2,9 εκατ. περισσότερες περιπτώσεις της νόσου που οφείλονται σε μαζικές πλημμύρες και πολλαπλασιασμό του ξενιστή, δηλαδή αύξηση στα ανωφελή κουνούπια.
Το 1/3 της χώρας βρέθηκε κάτω από το νερό και 33 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν. 2 εκατομμύρια ασθενείς σε σχέση με 275 χιλιάδες ασθενείς με μαλάρια το 2021 και διασπορά ελονοσίας σε νέες περιοχές”, κατέληξε.
Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για έλευση κουνουπιών νωρίτερα – Συστάσεις για αποφυγή λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.