Από όλες τις δερματικές παθήσεις, η ακμή είναι από τις πιο συνηθισμένες. Συνήθως μετά το πέρασμα της ενεργού φάσης της, παραμένουν ουλές, οι οποίες διαφέρουν σε αριθμό, σχήμα και μέγεθος. Συχνότερα είναι βυθισμένες – ατροφικές και σπανιότερα ανυψωμένες ή υπερτροφικές.
Κατά τον πρώιμο σχηματισμό ουλών, είναι μεγαλύτερος και ο αριθμός των αγγειακών και χρωστικών αλλαγών. Αυτές είναι προσωρινές, ενώ μετά την αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου εμφανίζονται μόνιμες αλλαγές στη συνοχή και την τελική τους εμφάνιση.
Γιατί σχηματίζονται ουλές στην ακμή;
Ο σχηματισμός ουλών ακμής συμβαίνει γενικά σε σημεία με κατεστραμμένους ιστούς. Η αιτία της βλάβης είναι η αντίδραση του οργανισμού μέσω φλεγμονής στην περίσσεια λιπαρότητας, σε διάφορα βακτήρια και στην παρουσία νεκρών κυττάρων στον αγωγό του θύλακα της τρίχας, ο οποίος είναι φραγμένος.
Η βλάβη των ιστών είναι η προσπάθεια του οργανισμού να αποκαταστήσει τη βλάβη. Ένα από τα εργαλεία είναι τα λευκά αιμοσφαίρια και τα πολλά φλεγμονώδη μόρια. Όταν τελειώσει το έργο τους, μπορεί να μείνουν πίσω ουλές με ινωτικούς ή διαβρωμένους ιστούς.
Υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές της ουλής σε κάθε άτομο, με κάποιους να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν από άλλους.
Ουλές που προκύπτουν από συμπίεση
Εάν τα σπυράκια σπάζονται με τα δάχτυλα ή τσιμπιούνται με τα νύχια, το τραύμα στο σημείο είναι μεγαλύτερο.
Οι θύλακες των τριχών και οι σμηγματογόνοι πόροι μπορεί να σπάσουν, και αυτό θα προκαλέσει σημαντική βλάβη των ιστών και σχηματισμό ουλής. Όταν η ποσότητα των βακτηρίων είναι μεγαλύτερη και υπάρχει πολύ περισσότερο πύον, αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες ουλές.
Ακατάλληλη θεραπεία
Η ακμή είναι εντονότερη αν υπάρχει γενετική προδιάθεση. Η καθυστερημένη και ανεπιτυχής θεραπεία της μπορεί επίσης να προκαλέσει ουλές. Η χρήση σωστά συνταγογραφημένης θεραπείας από δερματολόγο με φάρμακα και ιατρικά καλλυντικά εξασφαλίζει σταθερό αποτέλεσμα. Η αυτοθεραπεία αντενδείκνυται και συμβάλλει επίσης στην εμφάνιση ουλών.
Μυκητιασικές βλάβες του δέρματος
Μερικές φορές παραμένουν ουλές μετά τη λεγόμενη “μυκητιασική ακμή”. Σε αυτήν, σχηματίζονται φλύκταινες λόγω της υπερανάπτυξης ενός συγκεκριμένου τύπου μύκητα. Συνήθως υπάρχουν στο δέρμα και το σώμα με ισορροπημένο τρόπο, αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες εμφανίζεται μόλυνση. Εάν αντιμετωπιστεί με τα συνήθη σκευάσματα, η λοίμωξη επιδεινώνεται και μπορεί να προκύψουν ουλές.
Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την αφαίρεση των ουλών ακμής;
Πριν από την έναρξη της θεραπείας, πρέπει να απομακρυνθεί η αιτία της εμφάνισής της, καθώς το φλεγμονώδες δέρμα θα μειώσει το αποτέλεσμα της θεραπείας. Η επιτυχής θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο των ουλών και τον τύπο του δέρματος.
Θεραπεία με λέιζερ
Η χρήση ενός συστήματος λέιζερ είναι μια προηγμένη δερματολογική διαδικασία κατά την οποία μια δέσμη φωτός υψηλής έντασης εστιάζεται σε μικρές περιοχές του δέρματος και παρέχει αποδόμηση των ιστών – επιφανειακά και σε βάθος. Η θεραπεία με λέιζερ είναι ελάχιστα επεμβατική, βελτιώνει την υφή του δέρματος, δεν προκαλεί υπερμελάγχρωση και μπορεί να χορηγηθεί με ιατρική θεραπεία.
Συνδυαστικές θεραπείες
Η συνδυαστική θεραπεία, το microneedling με ραδιοσυχνότητες, χρησιμοποιείται επίσης με επιτυχία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ουλών ακμής. Το κλασματικό σύστημα συνδυάζει τη μηχανική διέγερση και τις θερμικές επιδράσεις των κυμάτων ραδιοσυχνότητας. Επιτυγχάνεται σύσφιξη του δέρματος, πυκνότητα και ελαστικότητα και διαγράφονται οι δερματικές ατέλειες. Η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με μια διαδικασία αναζωογόνησης με λέιζερ.
Η μη επεμβατική διαδικασία Microdermabrasion είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση της εμφάνισης της δομής των ιστών του δέρματος. Περιλαμβάνει μηχανική απολέπιση με χρήση λεπτών διαμαντένιων κεφαλών, κενού και λειαντικών κρυστάλλων.
Για να αποφύγετε τις ουλές από την ακμή, η καλύτερη λύση είναι να αποφεύγετε να αγγίζετε τα σπυράκια με τα δάχτυλα και να τα αντιμετωπίζετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, προτού εμφανιστούν σοβαρές φλεγμονές και βλάβες.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.