Όλο και περισσότεροι νέοι ή ακόμη και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αναζητούν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, για να ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά εργασίας, για να βρουν πιο εύκολα δουλειά ή για να διεκδικήσουν μια προαγωγή.
Είτε επιλέξεις σπουδές δια ζώσης είτε κάποιο από τα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά, που είναι πλέον και τα πιο αγαπητά λόγω της ευελιξίας που προσφέρουν, ίσως σε προβληματίζει αν θα επηρεάσει ο βαθμός πτυχίου σου την αποδοχή ή την απόρριψη εισαγωγής σου στο πανεπιστήμιο.
Η αλήθεια είναι ότι πολλά πανεπιστήμια θέτουν ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στο πρόγραμμα σπουδών τους το να έχεις καλό βαθμό αποφοίτησης από τις προπτυχιακές σπουδές σου. Μάλιστα, ζητάνε συνήθως βαθμό πτυχίου «Λίαν Καλώς», άνω του 6.5, ενώ κάποια και άνω του 7, ιδίως αν πρόκειται για μεταπτυχιακά ανθρωπιστικών σπουδών.
Ωστόσο, τα δικαιολογητικά που θα υποβάλεις στο πανεπιστήμιο το οποίο θέλεις να ενταχθείς εκτιμώνται συνολικά και έτσι, αποφασίζεται αν θα γίνεις δεκτός ή όχι. Άρα, ενδυναμώνοντας κάποια από τα απαραίτητα έγγραφα που θα προσκομίσεις, αυξάνεις σημαντικά τις πιθανότητες αποδοχής σου.
Πάμε να δούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές!
Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο βιογραφικό σου σημείωμα
Μην ξεχάσεις να αναφέρεις την προηγούμενη εμπειρία σου, είτε αυτό είναι πρακτική άσκηση, είτε εθελοντισμός, είτε συμμετοχή σε κάποια σχετική σημαντική δράση, είτε επαγγελματική εμπειρία. Ακόμη, θα ήταν καλό να αναφέρεις τις πιο σημαντικές δεξιότητές σου, οι οποίες θα μπορούσαν να συσχετιστούν με τη φοίτησή σου ή με το συνδεδεμένο με τις επιθυμητές σπουδές επάγγελμα. Προς το τέλος του βιογραφικού σου, ανάφερε και τα χόμπυ σου, τι αγαπάς να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο, κάτι το οποίο θα προβάλλει πιο πολύ την προσωπικότητά σου και θα σε κάνει πιο ξεχωριστό!
Σύνταξε προσεκτικά την αυτοπεριγραφική έκθεση ή την προσωπική δήλωση στόχων
Κάποια πανεπιστήμια αιτούνται αυτοπεριγραφική έκθεση από τους υποψήφιους. Σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να εκδηλώσεις με τον σωστό τρόπο το εκπαιδευτικό σου υπόβαθρο, τα επαγγελματικά σου σχέδια, τις προσδοκίες σου από το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, τους βραχυπρόθεσμους αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους σου, καθώς και τα ενδιαφέροντα και τις προσωπικές ιδιαιτερότητές σου.
Προσέξτε να διατηρήσεις θετική γλώσσα και ύφος, να προβάλλεις μόνο τα θετικά σου χαρακτηριστικά, όπως και να έχεις ένα επιμελημένο κείμενο, καθώς επηρεάζει πολύ τους βαθμολογητές.
Βεβαιώσου ότι θα λάβεις προσεγμένες συστατικές επιστολές
Το να κατοχυρώσεις συστατικές επιστολές ίσως δεν είναι τόσο δύσκολο. Το ζήτημα είναι να βεβαιωθείς ότι τα άτομα που θα τις συντάξουν θα δώσουν την απαραίτητη προσοχή και θα διαθέσουν τον απαιτούμενο χρόνο, για να σε συστήσουν ουσιαστικά.
Φρόντισε να αιτηθείς εγκαίρως τις επιστολές σου, όσο νωρίτερα γίνεται, ενημέρωσε τον συντάκτη για τον σκοπό του αιτήματός σου και για τις φιλοδοξίες σου, καθώς και να τον πληροφορήσεις από την αρχή για τη χρονική προθεσμία που έχεις.
Δώσε τον καλύτερο σου εαυτό στη συνέντευξη
Η συνέντευξη καταλαμβάνει συνήθως μεγάλο ποσοστό της συνολικής βαθμολογίας σου. Ωστόσο, δεν την συμπεριλαμβάνουν όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην απαραίτητη διαδικασία εισαγωγής των υποψηφίων.
Αν το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει περιλαμβάνει συνέντευξη, φρόντισε να κάνεις πρόβα και εξάσκηση τις απαντήσεις σου, να τολμήσεις να κάνεις κι εσύ ερωτήσεις για να γνωρίσεις καλύτερα τους καθηγητές αλλά και τη φύση των πιθανών σπουδών σου και φυσικά, να είσαι ο εαυτός σου!
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.