ΟΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ «ΛΥΓΙΣΕ»… Ένας χρόνος από τον αδόκητο θάνατο της αείμνηστης προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά.
Είχε προηγηθεί στις 11 Οκτωβρίου η ανακοίνωση – «βόμβα» του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ότι η ίδια «εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού.
Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου». Λίγα λεπτά αργότερα, η Φώφη Γεννηματά γνωστοποίησε ότι αποσύρεται από την κούρσα των εσωκομματικών εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητά της «παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».
Αυτή ήταν η παρακαταθήκη της άλλωστε. «Αυτό που μας έλεγε ήταν “προσέξτε την ενότητα της παράταξης”, “κρατηθείτε εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία”, “διαχειριστείτε την καθημερινότητα” και “κυρίως, να προσέχετε να μη διασπαστεί η ενότητα”» ήταν τα τελευταία λόγια της Φώφης Γεννηματά προς τους συνεργάτες της, όπως είχε αποκαλύψει ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
Χαρακτηριστικά ήταν και τα λόγια του στενού της συνεργάτη και διευθυντή του πολιτικού της γραφείου, Μανώλη Όθωνα. Θυμωμένος μία από τις τελευταίες συζητήσεις τους στο νοσοκομείο, ο ίδιος είχε εξιστορήσει όσα του είχε πει: ««Η ζωή σπρώχνει τα πράγματα βίαια προς τα εμπρός Μανώλη (…). Όλα θα πάρουν το δρόμο τους και έτσι πρέπει να γίνει».
«Είμαι ακόμη εδώ» – Η σιωπηλή μάχη με τον καρκίνο
Η Φώφη Γεννηματά έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο. Από αυτόν είχε χάσει τους πολυαγαπημένους της γονείς, Γιώργο και Κάκια Γεννηματά (σ.σ. ο πατέρας της πέθανε τον Απρίλιο του 1994, 7 μήνες μετά την σύζυγό του και μητέρας της), ενώ πριν 14 χρόνια, είχε διαγνωστεί για πρώτη φορά και η ίδια.
Η αείμνηστη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπεβλήθη σε αφαίρεση όγκου στην Αθήνα και στη συνέχεια έφυγε στην Αμερική όπου υπεβλήθη σε πρωτοποριακή θεραπεία.
«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά, η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε, μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα (…). Η μικρή μου κόρη ήταν δύο χρονών, δεν άντεχα να μεγαλώσουν τα παιδιά μου χωρίς μάνα. Είπα “θα το παλέψω”. Πέρασαν 9 χρόνια και είμαι εδώ» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της.
https://youtu.be/wi06mwTsCCc
«Τα μικρά μου παιδιά δεν είχαν καταλάβει, αργότερα μιλήσαμε γι’ αυτό. Μια από τις δυσκολότερες στιγμές ήταν όταν μετά το χειρουργείο χρειάστηκε να μιλήσω στην Αιμιλία, η οποία ήταν τότε 9,5 ετών. Στα παιδιά πρέπει να λες την αλήθεια και την είπα», είχε παραδεχθεί συγκινημένη, μη κρύβοντας την ιδιαίτερη αδυναμία που είχε στα παιδιά και στον σύζυγό της Ανδρέα Τσούνη.
Φυσικά τα τρία παιδιά της, όπως και ο σύζυγός της, δεν έλειψαν ποτέ από το πλευρό της, δίνοντάς της δύναμη και κουράγιο, να συνεχίσει τον αγώνα της.
«Λιποθυμούσε, σηκωνόταν, έλεγε «όχι ακόμη» και συνέχιζε»
Όταν χρόνια αργότερα, ο καρκίνος της χτύπησε ξανά την πόρτα, η Φώφη Γεννηματά δεν έσκυψε το κεφάλι και για ακόμη μία φορά έδωσε έναν μεγάλο αλλά σιωπηλό αγώνα. Μονάχα η οικογένειά της γνώριζε την κατάσταση. Ακόμη και οι πιο στενοί της συνεργάτες δεν είχαν ιδέα μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Στέφανος Παραστατίδης είχε αποκαλύψει σε σχετική ανάρτησή του στo facebook:
«Τελευταίες ημέρες πριν μπει στο νοσοκομείο, είχαμε αποφασίσει να κάνουμε μία εκδήλωση στελεχών στην Αθήνα και να τους ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, εξηγώντας και τα γιατί. Το αρχικό πλάνο ήταν για 100 άτομα. Ξαφνικά, με παίρνει και μου λέει για 500. Ήταν λίγες ώρες πριν την εκδήλωση. Ενώ ξεκινήσαμε τα τηλέφωνα μέσα σε έναν πανικό, η ίδια και αφού τελείωσε με κάποιες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις, ήρθε στη Χαριλάου Τρικούπη και έκανε τηλέφωνα, μέχρι αργά το βράδυ. Στην εκδήλωση είχαμε 500 άτομα. Η ομιλία της ήταν εξαιρετική. Σαν τελειώνει και μόλις έχει βγει έξω, έρχεται κοντά μου ένας καλός φίλος, ο Ανδρέας, και μου λέει ότι η πρόεδρος έχει λιποθυμήσει έξω από την είσοδο. Ανεβαίνω πάνω, την ψάχνω, έχει ήδη μπει στο αμάξι και έχει φύγει. Της τηλεφωνώ:
-Όλα καλά;
-Όλα μια χαρά.
-Μου είπανε για ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Ισχύει;
-Xαζομάρες. Ένα απλό υποτασικό ήταν.
(και αλλάζει αμέσως θέμα). Πήγαν όλα πάρα πολύ καλά. Να πεις συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά.
Έμεινα ήσυχος. Μα δε μπορεί ένας άνθρωπος, ακόμη και αν διακρίνω μία όψη πάσχοντος ή γίνεται ένα συμβάν, να ανακοινώνει εκ νέου υποψηφιότητα, να εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ, να διατηρεί αυτό το χαμόγελο και να είναι ασθενής. Δεν γίνεται. Λίγες ημέρες μετά η Φώφη Γεννηματά εισήχθη στο νοσοκομείο. Έκτοτε, όλα έγιναν γρήγορα. Σαν να μην ήθελε η μοίρα να της στερήσει δράμι από αυτή τη σπάνια γενναιότητα».
Και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης είχε δηλώσει λίγες μέρες μετά τον θάνατό της: «Τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι: η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη” και συνέχιζε την δραστηριότητα της. Αυτό πολλαπλασιάζει το θάρρος της και την απόφαση για το πότε έλαβε τις αποφάσεις της, όταν δεν θα διασαλευόταν η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ. Αυτά δεν είναι γνωστά».
Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν, στις 3 Οκτωβρίου, η Φώφη Γεννηματά, ζητούσε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος «ισχυρή εντολή» για την επανεκλογή της στην ηγεσία του κόμματος. «Ενότητα, αυτόνομη πορεία και σοσιαλδημοκρατικό ιδεολογικό στίγμα και πολιτικές, αποτελούν εγγύηση για το άλμα προς τα εμπρός. Αν μετακινηθούμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά, ο διχασμός και η διάσπαση θα είναι η χαριστική βολή. Θα έχουμε παίξει το παιχνίδι των αντιπάλων μας που το επιδιώκουν» είχε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων στην δυναμική ομιλία της. Τίποτα δεν προμήνυε τότε, όλα όσα θα ακολουθούσαν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η δράση και το έργο της
Η Φώφη Γεννηματά ξεχώρισε καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας της για την εργατικότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά της. Είχε σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα φοιτητικά της χρόνια εντάχθηκε στην ΠΑΣΠ. Το 1986 έγινε μέλος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ).
Το 1987 άρχισε να εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα και παράλληλα στο πολιτικό γραφείο του πατέρα της έως το 1989. Την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα (23 Νοεμβρίου 1989 – 11 Απριλίου 1990), Η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε καθήκοντα στο ιδιαίτερο γραφείο του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιώργου Γεννηματά. Το 1993, όταν ο πατέρας της ανέλαβε τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έγινε συντονίστρια του ιδιαίτερου γραφείου του. Από το 1996 ήταν εκλεγμένη πρόεδρος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς».
Η Φώφη Γεννηματά πρωτοεξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας τον Απρίλιο του 2000 και το ίδιο έτος εξελέγη γραμματέας της διαρκούς κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Στις 3 Οκτωβρίου 2001 επανεξελέγη γραμματέας του προεδρείου της Βουλής.
Τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου εξελέγη από την Κεντρική Επιτροπή γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Εκπαίδευσης του κόμματος. Τον ίδιο μήνα, εξελέγη γραμματέας της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στις νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2002, εξελέγη υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά στο Β’ γύρο με ποσοστό 56,3%, υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ. Το Μάρτιο του 2003 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού της Αριστεράς. Στις 3 Ιουλίου 2003 επανεξελέγη από την Κεντρική Επιτροπή μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Τον Αύγουστο του 2003 ορίστηκε μέλος της δωδεκαμελούς Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Μάρτιο του 2005 εξελέγη μέλος του νεοσύστατου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κι επανεξελέγη το Δεκέμβριο του 2006. Τον Οκτώβριο του 2006, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη υπερνομάρχης Αθήνας – Πειραιά από τον Α’ γύρο με ποσοστό 43,4%.
Το Μάρτιο του 2008, στο 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και στη συνέχεια μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Κυβερνητικά αξιώματα Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ανέλαβε εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη συνέχεια αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας. Στις 11 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ υπό τον Λουκά Παπαδήμο ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών έως τις 26 Μαρτίου 2012.
Την ίδια ημέρα, ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, θέση που διατήρησε έως και τις 25 Ιουνίου 2013, οπότε ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, η Φώφη Γεννηματά επανεξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθήνας, ενώ στις 15 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στις 19 Νοεμβρίου 2017 διεξήχθη δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, με τη Φώφη Γεννηματά να αναδεικνύεται επικεφαλής του νέου σχηματισμού με το 56,75% των ψήφων.
Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, το Κίνημα Αλλαγής υπό την ηγεσία της απέσπασε το 8,10%. Είχε διπλασιάσει, δηλαδή, τα ποσοστά της Παράταξης, από όταν την ανέλαβε το 2015.
Φώφη Γεννηματά: Η πολιτικός που δεν έκανε ποτέ πίσω
Στο 2ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής τον Μάρτιο του 2019, η Φώφη Γεννηματά, σε μία από τις κορυφαίες της πολιτικές στιγμές, είχε καταφέρει να συγκεντρώσει στο ΣΕΦ το «όλον ΠΑΣΟΚ».
Εκεί, η ίδια αποθεώθηκε από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους, σε μια εντυπωσιακή είσοδο, με το τραγούδι με τίτλο «Never Back Down». Συμβολικό θα έλεγε κανείς, μιας και η ίδια «δεν έκανε ποτέ πίσω»
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.