Στους κληρονόμους της Ελισάβετ στράφηκαν τα βλέμματα αφότου η Βρετανία βυθίστηκε στο πένθος, αποχαιρετώντας τη μακροβιότερη μονάρχη.
Ένα είναι, πάντως, το σίγουρο. Ο νέος βασιλιάς, ο Κάρολος Γ’, δεν θα πληρώσει φόρο για την περιουσία που κληρονόμησε.
Η εξαίρεση στην οποία υπόκειται ο Κάρολος οφείλεται σε συμφωνία του 1993, υπό την τότε κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ.
Ο νέος μονάρχης, όμως, θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος όπως ακριβώς έκανε και η μητέρα του.
Τι προβλέπει η συμφωνία του 1993
Η συμφωνία του 1993 προβλέπει ότι οποιαδήποτε κληρονομιά περνά από «κυρίαρχο σε κυρίαρχο» εξαιρείται από τη φορολογία της τάξεως του 40% που εφαρμόζεται για περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 325.000 λιρών.
Στην περίπτωση της βασιλικής περιουσίας, αυτή εκτιμάται στις 15,2 δισ λίρες. Από αυτά, το 25% των κερδών δίνονται στη βασιλική οικογένεια ως κρατική επιχορήγηση.
Στα περιουσιακά στοιχεία και βασιλικά αρχεία, συλλογή πινάκων, αντικείμενα που ανήκουν, βάσει νόμου, στον μονάρχη.
Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν μπορούν να πουληθούν από τον βασιλιά, όμως μπορούν να παραδοθούν στην κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για την επιχορήγηση.
Η κυβέρνηση, με τη σειρά της, γνωστοποιεί ότι δεν χρειάζεται να καταβληθεί φόρος, σε ένδειξη σεβασμού προς τα βασιλικά περιουσιακά στοιχεία.
Ο Κάρολος κληρονομεί, ακόμη, τα εδάφη του Δουκάτου του Λάνκαστερ και εξαιρείται από τη φορολογία αυτού του περιουσιακού στοιχείου, με το σκεπτικό της διατήρησης του θεσμού της μοναρχίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας της βασιλικής οικογένειας.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.