Μία ίσως από τις σφοδρότερες πολιτικές συγκρούσεις της διακυβέρνησης της ΝΔ, αναμένεται να εκτυλιχθεί σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τον υδράργυρο της αντιπαράθεσης να εκτοξεύεται στα ύψη.
Ως φιτίλι για μία εκρηκτική συνεδρίαση, έχει λειτουργήσει όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από την υπόθεση και οι συνεχιζόμενες δια ζώσης ή δια ανακοινώσεων αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση έχοντας δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων στη θεσμική οδό, δεν είναι διατεθειμένη να τηρήσει αμυντική στάση αλλά σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ο πρωθυπουργός αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση.
Αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάσει το πλαίσιο στο οποίο ήδη κινείται και θα κινηθεί η κυβέρνηση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αναμένεται κατά την ομιλία του στην Βουλή να “τοποθετήσει” το θέμα των παρακολουθήσεων στην ορθή βάση, – όπως έλεγαν – απορρίπτοντας συνωμοσιολογίες και εικασίες, εστιάζοντας αυστηρά και με σαφήνεια στις θεσμικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία μιας κρίσιμης για την εθνική ασφάλεια υπηρεσίας και με στόχο να διορθωθούν διαχρονικά προβλήματα.
Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να κινηθεί σε τρεις άξονες, με τον πρωθυπουργό καταρχήν να υπενθυμίζει αυστηρά ότι ο ίδιος ήταν αυτός που άνοιξε το ζήτημα, με το που έγιναν οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις αρχές Αυγούστου, αποδεχόμενος τις παραιτήσεις τόσο του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος όσο και του στενού του συνεργάτη Γρηγόρη Δημητριάδη.
Ο δεύτερος άξονας στην κοινοβουλευτική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να αφορά τις θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες εστιάζει η κυβέρνηση και ήδη προωθεί για την αναδιάρθρωση και περαιτέρω θωράκιση της ΕΥΠ, ώστε στο μέλλον να μην είναι εφικτή με τόση ευκολία η παρακολούθηση πολιτικών προσώπων ή δημοσιογράφων.
Ο τρίτος άξονας θα αφορά την πολιτική και μικροκομματική – όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές- διαχείριση της υπόθεσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός να καλέσει τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να απαντήσουν στο ενδεχόμενο δια νόμου να απαγορεύεται στην ΕΥΠ να παρακολουθεί πολιτικούς.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες διαμηνύουν ότι ο πρωθυπουργός θα αποφύγει να ακολουθήσει τον αντιθεσμικό δρόμο που τραβά η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι το ζήτημα των μυστικών υπηρεσιών δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση και πολιτική ελαφρότητα.
Δεν αποκλείεται επίσης, κατά τη συζήτηση ο πρωθυπουργός να κρύβει και “άσσους” στο μανίκι του που θα τους “ρίξει” από το βήμα της Βουλής ενώ θα επιμείνει στην ανάγκη παράλληλα με την διερεύνηση της υπόθεσης Ανδρουλάκη, να διερευνηθεί και ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάθος χρόνου, ώστε να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον καθώς πρόκειται για υπηρεσίες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της εθνικής ασφάλειας, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες του κράτους δικαίου.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Με επιδίωξη τη στοχοποίηση του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως ήδη έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα επιδιώξει να αναδείξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει να δώσει πειστικές απαντήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένοντας να θέτει ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχουν και άλλοι Έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι που παρακολουθούνται, αν το κακόβουλο λογισμικό predator το έχει προμηθευτεί η ΕΥΠ ενώ θα εστιάσει και στην επιλογή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ. Αυτό που ήδη έχει προδιαγράψει πάντως με τη στάση της και τις τοποθετήσεις των στελεχών της η Κουμουνδούρου, είναι ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών.
Στην οξύμωρη θέση θα βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος παρότι πρωταγωνιστής της υπόθεσης, δεν θα συμμετέχει καθώς δεν είναι βουλευτής και θα τον εκπροσωπήσει ο επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης.
Ωστόσο το στίγμα των προθέσεών του έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λίγες ώρες πριν τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει στήσει πλεκτάνη και καλώντας τον σήμερα από το βήμα της Βουλής να εξηγήσει δημόσια για ποιο λόγο τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ.
Ευθύνες στον πρωθυπουργό αναμένεται να καταλογίσουν και οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις συνακροάσεις – υποκλοπές που έγιναν το 2016 στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.
Πηγή: skai.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.