Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Τι είναι, πώς υπολογίζεται – Παραδείγματα από τους παρόχους…
Ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένας όρος στα συμβόλαια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες αυτές να αλλάζουν το κόστος πώλησης της κιλοβατώρας. Τα παραδείγματα, οι αντιδράσεις και οι διευκρινήσεις της ΡΑΕ.
To πρόβλημα με τις υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος ήταν, είναι και όπως φαίνεται θα είναι για καιρό στην επικαιρότητα, καθώς το όλο ζήτημα της ακρίβειας “καίει” όχι μόνο τις τσέπες, αλλά και τη πολιτική αντιπαράθεση. Μια αντιπαράθεση που άλλωστε, αναμένεται να ενταθεί, ενώ ήδη εκφράζεται με κυβερνητικά “φάλτσα” σαν αυτό του κ. Βασίλη Οικονόμου. Στο επίκεντρο φυσικά, είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής.
Καθημερινά άλλωστε έρχονται στη δημοσιότητα περιπτώσεις πολιτών που αναγκάζονται να πληρώσουν λογαριασμούς που ξεπερνούν και το μηνιάτικό τους. Πολλοί δε, προσπαθούν να καταλάβουν το πώς λειτουργεί, και πώς υπολογίζεται, με τη ΔΕΗ όμως να παρέχει ακατανόητες επεξηγήσεις.
Ο όρος υπάρχει σε όλα τα συμβόλαια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, στα ψιλά γράμματα, και πρακτικά αιτιολογεί τις αλλαγές στο κόστος πώλησης της κιλοβατώρας ανάλογα με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και τις διεθνείς τιμές, οι οποίες τους τελευταίους μήνες, παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Στο θέμα αναφέρθηκε άλλωστε την Παρασκευή και ο Στέλιος Πέτσας, παραδεχόμενος πως αφενός είναι ιδιαιτέρως δύσκολο για έναν πολίτη να καταλάβει τον μηχανισμό των αυξήσεων, αφετέρου δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα καλύπτει το 80% της ρήτρας και πως θα ανακοινώσει άμεσα νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά.
Σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός αυξήσεων της ρήτρας πρέπει να εμφανίζεται διακριτά στους λογαριασμούς, με εκατοντάδες πολίτες όμως να διαμαρτύρονται για αδιαφάνεια.
Συγκεκριμένα, για κάθε μήνα υπολογίζεται η αντίστοιχη Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού και πολλαπλασιάζεται με τις κιλοβατώρες κατανάλωσης του ημερολογιακού μήνα. Αν ο λογαριασμός περιλαμβάνει καταναλώσεις περισσοτέρων μηνών, η κατανομή ανά μήνα θα γίνεται αναλογικά προς τις ημέρες.
Εδώ μπορείτε να δείτε τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού.
Την ίδια ώρα η ΡΑΕ από την 1η Ιουνίου προχωρά στον έλεγχο για την εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών για λογαριασμούς ρεύματος με ενιαία μορφή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, η ολομέλεια της Αρχής αναμένεται, αφού κάνει και μία ακόμη κλειστή διαβούλευση με τους προμηθευτές ρεύματος, να λάβει τη σχετική απόφαση στις 5 Μαΐου.
MyRae
Οι εταιρείες θα μπορούν να υιοθετήσουν τις αλλαγές από την 1η Ιουνίου και η ΡΑΕ ως κίνητρο θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της τα ονόματα εκείνων που τις εφαρμόζουν. Ως προς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, πληροφορίες θέλουν τη ΡΑΕ να είναι σε θέση σε περίπου 15 ημέρες να έχει σε λειτουργία στο “MyRae” ειδική εφαρμογή στην οποία οι καταναλωτές δίνοντας τα στοιχεία του λογαριασμού ρεύματος και το όνομα της εταιρείας θα μπορούν να επαληθεύουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής με την οποία χρεώθηκαν τα τιμολόγια τους.
Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια και τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΡΑΕ, αυτές προβλέπουν τη διάκριση των τιμολογίων σε τρεις κατηγορίες με βάση τη διακύμανση τους:
1. Σταθερά τιμολόγια
Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερά τιμολόγια. Δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος (δηλαδή της τιμής χονδρικής με την οποία αγοράζουν το ηλεκτρικό ρεύμα οι πάροχοι). Ο καταναλωτής που θα επιλέξει το συγκεκριμένο προϊόν θα γνωρίζει πως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν θα αυξομειώνεται η τιμή της κιλοβατώρας.
2. “Τιμολόγια με όριο αυξομείωσης”
Αφορά στα προγράμματα με τιμολόγια που θα ενσωματώνουν ρήτρα αναπροσαρμογής. Ωστόσο οι πάροχοι σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει εκ των προτέρων να προσδιορίζουν το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας. Αν η διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει ανατιμήσεις πάνω από το προκαθορισμένο ύψος, τότε οι εταιρίες προμήθειας θα πρέπει να απορροφούν τη διαφορά και να μην τη μετακυλίουν στους καταναλωτές.
3. “Τιμολόγια χωρίς όριο αυξομείωσης”
Πρόκειται για τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι όποιες αυξήσεις και μειώσεις που θα προκύπτουν θα περνάνε στους πελάτες των παρόχων.
Τι είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας και πώς εφαρμόζεται;
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ:
H Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τρόπος εφαρμογής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αποτυπώνεται στο εκάστοτε τιμολόγιο προμήθειας.
Στον τύπο υπολογισμού για την Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής όλες οι μεταβλητές είναι δημοσιευμένες και ευχερώς επαληθεύσιμες. Οποιαδήποτε πίστωση ή χρέωση εμφανίζεται διακριτά στους λογαριασμούς.
Για κάθε ημερολογιακό μήνα υπολογίζεται η αντίστοιχη Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού και πολλαπλασιάζεται με τις kWh κατανάλωσης του ημερολογιακού μήνα. Αν ο λογαριασμός περιλαμβάνει καταναλώσεις περισσοτέρων μηνών, η κατανομή ανά μήνα θα γίνεται αναλογικά προς τις ημέρες.
Εφαρμόζεται στα Οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν (και στους δικαιούχους ΚΟΤ).
Παραδείγματα ρήτρας αναπροσαρμογής
Υπενθυμίζεται η ΔΕΗ αντικατέστησε τη ρήτρα CO2 που ίσχυε μέχρι για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής που βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής λειτουργεί με τους εξής τρόπους:
- Συνδέοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
- Αντικαθιστώντας τον αντίστοιχο μηχανισμό που ίσχυε και βασίζονταν στη ρήτρα CO2, δηλαδή στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Οι πάροχοι έχουν αναρτήσει στις επίσημες ιστοσελίδες τους τον τρόπο υπολογισμού (αναλυτικά τον μαθηματικό τύπο) της ρήτρας αναπροσαρμογής και κάποια παραδείγματα:
ΔΕΗ – Παράδειγμα εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής
Elpedison: Tρόπος υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής
Ήρων: Παραδείγματα υπολογισμού ρήτρας αναπροσαρμογής
NRG: Περιγραφή ρήτρας αναπροσαρμογής
Volterra: Παράδειγμα υπολογισμού ρήτρας αναπροσαρμογής
Protergia: Σχετικά με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο news247.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.