Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι το κλειδί για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τον μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης.
Περισσότερα από τα μισά περιστατικά καρκίνου του παγκρέατος διαγιγνώσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, χρονικό σημείο όπου οι πιθανότητες επιβίωσης είναι πολύ χαμηλότερες, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (NHS) της Βρετανίας.
Το ίδιο, μάλιστα, ισχύει και για τους όγκους στον εγκέφαλο, τη στιγμή που, για πολλούς, η πανδημία του κορονοϊού εντείνει ακόμα περισσότερα την καθυστέρηση στις διαγνώσεις. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι το κλειδί για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων.
Πιο αναλυτικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 3% των καρκίνων του μαστού και το 8% των καρκίνων του προστάτη διαγιγνώσκονται σε κατάσταση ατυχήματος ή ανάγκης! Ωστόσο, τα στατιστικά του NHS δείχνουν ότι τύποι καρκίνου με χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης –του πνεύμονα, του ήπατος, του εγκεφάλου, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του στομάχου– είναι πολύ πιο πιθανό να διαγνωστούν αργά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
Ως αποτέλεσμα, η μέση πενταετής επιβίωση ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 16%, με τους ειδικούς να επιδιώκουν να αυξήσουν αυτό το ποσοστό στο 28% έως το τέλος της δεκαετίας. Για να επιτευχθεί αυτό, υποστηρίζουν, χρειάζεται καλύτερη γνώση των κοινών συμπτωμάτων, όπως ο πονοκέφαλος, η ξαφνική απώλεια βάρους, ο εμετός και η απώλεια της όρεξης.
Απαιτούνται επίσης καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση και η καλύτερη επιβίωση.
«Γνωρίζουμε ότι οι καθυστερήσεις στη διάγνωση οδηγούν σε πολύ χειρότερα αποτελέσματα για τους ασθενείς με αυτούς τους ταχέως εξελισσόμενους καρκίνους. Αυτοί οι καρκίνοι είναι προς το παρόν δύσκολο ή και αδύνατο να αντιμετωπιστούν σε μεταγενέστερα στάδια και ο χρόνος από τη διάγνωση έως τον θάνατο είναι συχνά πολύ σύντομος σε σύγκριση με καρκίνους που έχουν μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19», δηλώνει η Άννα Τζούελ, Πρόεδρος του LSCT.
Τα τελευταία στοιχεία του NHS δείχνουν ότι το 53% των καρκίνων του παγκρέατος διαγνώστηκαν σε κατάσταση ατυχήματος ή ανάγκης, ενώ για τους όγκους του εγκεφάλου το ποσοστό ήταν 52,7%, του ήπατος 44,9%, του πνεύμονα 35,3%, του στομάχου 30,2% και του οισοφάγου 20,5%.
«Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία υπογραμμίζουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση παραμένει μια κρίσιμη πρόκληση για τους καρκίνους με μικρότερο χρόνο επιβίωσης, συμπεριλαμβανομένων των όγκων του εγκεφάλου. Μέσα από συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα, έχουμε δει μεγάλη πρόοδο στην έγκαιρη διάγνωση και επιβίωση για πολλές άλλες παθήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά αυτή η πρόοδος δυστυχώς δεν έχει καταγραφεί ακόμη για αυτού τους είδους του καρκίνους. Πρέπει να δράσουμε άμεσα», σημειώνει ο δρ. David Jenkinson, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της οργάνωσης The Brain Tumor Charity.
Τα 10 σημάδια για καρκίνο που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε
Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι καρκίνου. Και ενώ ορισμένα συμπτώματα είναι συγκεκριμένα, υπάρχουν μερικά που είναι πιο γενικά ή εμφανίζονται πιο συχνά σε ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με τη βρετανική Sun. Εάν, λοιπόν, έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε την ασθένεια, αλλά καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Ασυνήθιστα πρηξίματα ή εξογκώματα όπως στο λαιμό, στη μασχάλη, στο στομάχι, στη βουβωνική χώρα, στο στήθος ή στους όρχεις
- Επίμονος βήχας που δεν υποχωρεί μετά από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες
- Αλλαγές στους σπίλους – Αναζητήστε τυχόν αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα των υπαρχόντων ή των νέων σπίλων
- Αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
- Προβλήματα ούρησης, όπως αφύπνιση τη νύχτα για ούρηση
- Ανεξήγητος πόνος ή πόνος που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες
- Καούρες που δεν υποχωρούν
- Δυσκολία στην κατάποση
- Έντονη νυχτερινή εφίδρωσης
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.