Συνεχίζουν να παραμένουν στα «αζήτητα» του νεκροτομείου οι σοροί του ζευγαριού, που πνίγηκαν κυνηγημένοι από τον Ερντογάν – Προσκόμματα από τις τουρκικές Αρχές.
Την ταυτοποίηση -με τη μέθοδο DNA- των σορών του άτυχου ζεύγους, Ιμπραχίμ και Νουρντάν Γκουντούζ, που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά ανοιχτά της Κω αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, αναμένουν στο νοσοκομείο του νησιού προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τον επαναπατρισμό και την ταφή τους.
Ο τραγικός θάνατος των δύο νέων, όταν επιχείρησαν να δραπετεύσουν από την Τουρκία που διώκονταν ως γκιουλενιστές, έφερε στην επιφάνεια τις διώξεις εκατοντάδων πολιτών που η κυβέρνηση Ερντογάν απολύει από τις θέσεις τους και οδηγεί στη δικαιοσύνη και στα δικαστήρια.
Μοναδική κατηγορία: η συμμετοχή τους στην οργάνωση FETO, του εξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα θεωρεί πως κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Κω, στις 2 Δεκεμβρίου, έκρυβε από πίσω μια ανθρώπινη ιστορία που έκανε πολλούς να βουρκώσουν στην Τουρκία και όχι μόνο.
Οι σοροί των δύο νέων βρίσκονται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της Κω για περισσότερο από έναν μήνα, αφού δεν υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, μετά τη νεκροψία, οι τουρκικές Αρχές δεν επιτρέπουν τους γονείς των θυμάτων να ταξιδέψουν οι ίδιοι στο νησί για να παραλάβουν τις σορούς, ούτε σε τρίτα συγγενικά πρόσωπα να προχωρήσουν σε αναγνώριση τους.
Εξάδελφος του ζευγαριού ταξίδεψε στη Κω και αναγνώρισε τους νέους, όμως αυτή η πράξη δεν αναγνωρίστηκε επίσημα, οπότε εν αναμονή βρίσκεται η διαδικασία αναγνώρισης των σορών με τη μέθοδο DNA. Το δείγμα απεστάλη στη Διεύθυνση του Εγκληματολογικού τμήματος της Υπηρεσίας στην Αθήνα, προκειμένου να προωθηθεί στη Τουρκία και να δοθεί λύση στη τραγική αυτή υπόθεση.
Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο της Κω, ο διοικητής του νοσοκομείου Σταμάτης Βασιλειάδης, δήλωσε πως η διαδικασία ταυτοποίησης μέσω DNA μπορεί να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, εφόσον αποσταλούν οι πληροφορίες από Τουρκία, κάτι που θα επιτρέψει στη συνέχεια τη μεταφορά των σορών για ταφή στους τόπους καταγωγής των δυο νέων. Όπως τόνισε, το διάστημα που οι σοροί μπορούν να παραμείνουν στους νεκροθαλάμους του νοσοκομείου, μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Στη συνέχεια και εφόσον δεν ταυτοποιηθούν, θάβονται σε τοπικά κοιμητήρια. Τέτοιου είδους περιστατικά υπήρξαν στο παρελθόν, με νεκρούς μετανάστες σε τραγικά ναυάγια στο Αιγαίο, αλλά και στον Έβρο.
Ερωτηματικό παραμένει εάν μετά την ταυτοποίηση του άτυχου ζευγαριού, οι τουρκικές Αρχές επιτρέψουν τον επαναπατρισμό των σορών και την ταφή τους. Η εισαγγελία της Κω είναι σε επαφή και επικοινωνία με τους συγγενείς, ώστε σε περίπτωση που η Τουρκία βάλει προσχώματα στη μεταφορά, να ταφούν στο μουσουλμανικό νεκροταφείο του νησιού, με το προβλεπόμενο τελετουργικό.
Σχολιάζοντας τον «Γολγοθά» των δύο άτυχων νέων, ακόμη και μετά το θάνατό τους, πολλοί Τούρκοι χρήστες των κοινωνικών δικτύων, εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιστρέψουν οι σοροί και να ταφούν στην Τουρκία προκειμένου να μην εξελιχθεί η κηδεία τους, σε διαμαρτυρία κατά των αντιδημοκρατικών μέσων και της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν.
Ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας, Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν, που ζει αυτοεξόριστος στον Καναδά και αποτελεί «κόκκινο πανί» από εθνικιστές και ισλαμιστές του Ερντογάν, ζήτησε να ταφούν οι δύο νέοι στην Ελλάδα. «Με όλο τον σεβασμό στις οικογένειές τους: Πιστεύω ότι οι Ιμπραχίμ και Νουρντάν Γκουντούζ, πρέπει να ταφούν στην Ελλάδα. Το τουρκικό έδαφος δεν αξίζει την τιμή για το σώμα τους» σχολίασε ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα.
protothema.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.