Οι δουλειές του σπιτιού δεν τελειώνουν ποτέ, συνηθίζουν να λένε οι νοικοκυρές, δυσανασχετώντας για την κούραση που προκαλεί η καθημερινή φασίνα.
Φαινεται όμως πως οι δουλειές στο σπίτι κάνουν καλό στην υγεία, ιδίως στην τρίτη ηλικία. Σύμφωνα τουλάχιστον με μία νέα έρευνα από τη Σιγκαπούρη.
Οι ερευνητές των Ινστιτούτων Τεχνολογίας και Γηριατρικών Ερευνών της μικρής αλλά πολύ ανεπτυγμένης ασιατικής χώρας,έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open».
Σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν» ανέλυσαν στοιχεία για 249 άτομα 21 έως 64 ετών και 240 άτομα 65 έως ετών που είχαν επιλεγεί τυχαία. Αυτοί υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ, καθώς και σωματικά. Σκοπός ήταν να αξιολογηθεί η νοητική και σωματική υγεία τους. Σε μεγαλύτερο ποσοστό, ανεξαρτήτως ηλικίας, τις δουλειές του νοικοκυριού έκαναν οι γυναίκες.
Όσοι έκαναν βαριές δουλειές σπιτιού είχαν έως 14% καλύτερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ
Η ανάλυση έδειξε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες που έκαναν συχνά βαριές δουλειές του σπιτιού (κατά μέσο όρο 131 λεπτά την εβδομάδα), είχαν 8% έως 14% καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά-νοητικά τεστ. Σε σχέση πάντα με όσους έκαναν λίγες έως καθόλου τέτοιες δουλειές.
Για όσους έκαναν συχνά ελαφριές δουλειές του νοικοκυριού (κατά μέσο όρο 902 λεπτά την εβδομάδα), η βαθμολογία στα γνωστικά τεστ (π.χ. προσοχής) και στα τεστ μνήμης ήταν κατά μέσο όρο 5% μεγαλύτερη σε σχέση με όσους και όσες αφιέρωναν λίγο χρόνο σε τέτοιες δουλειές (89 λεπτά την εβδομάδα κατά μέσο όρο).
Ενάντια στις χρόνιες παθήσεις
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα στο πλαίσιο του νοικοκυριού:
- βελτιώνει τη σωματική και νοητική υγεία
- μετριάζει τους κινδύνους και τις επιπτώσεις των χρονίων παθήσεων
- μειώνει τις πτώσεις, την ακινησία, την εξάρτηση από άλλους και τη θνησιμότητα των ηλικιωμένων
Όπως τόνισαν, το βασικό μήνυμα είναι ότι το όφελος για την υγεία δεν προέρχεται μόνο από τη σωματική ψυχαγωγική άσκηση εκτός σπιτιού. Για παράδειγμα σε γυμναστήρια ή σε αθλητικούς χώρους. Αλλά ακόμη και από τις «αγγαρείες» του σπιτιού.
Από την άλλη πλευρά, όπως επεσήμανε η καθηγήτρια ψυχιατρικής ηλικιωμένων Τζιλ Λίβινγκστον του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), η μελέτη της Σιγκαπούρης μπορεί είναι ενδιαφέρουσα. Όμως οι ηλικιωμένοι που δεν είναι πολύ καλά στην υγεία τους δεν είναι πιθανό να ασχολούνται ιδιαίτερα με το νοικοκυριό. Συνεπώς δεν αναμένεται να αποκομίσουν κάποιο ανάλογο όφελος.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.