Τι συμβαίνει στα σούπερ μάρκετ της Αγγλίας; Άδεια ράφια, έλλειψη βασικών αγαθών και αναστατωμένοι καταναλωτές είναι η εικόνα που επικρατεί. Δεν εξαιρούνται ούτε κάποιες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες, όπως τα Co-Op, τα Marks and Spencer και άλλα καταστήματα-κολοσσοί που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι και το 2022. Ήδη στη χώρα υπάρχουν δημοσιεύματα με τίτλους όπως: «τα Χριστούγεννα ακυρώνονται». Τα σούπερ μάρκετ προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις ενδέχεται να επιδεινωθούν ενόψει της κρίσιμης περιόδου των εορτών.
Ο Ρίτσαρντ Γουόκερ, διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, δήλωσε ότι τα καταστήματα στερούνται ήδη ορισμένων προϊόντων, όπως ψωμί και αναψυκτικά. Εν τω μεταξύ, αγωνίζονται να δημιουργήσουν κάποια αποθέματα για την εορταστική περίοδο. Οι επικεφαλής και των υπόλοιπων αλυσίδων τροφοδοσίας επιβεβαιώνουν ότι οι ελλείψεις τροφίμων είναι οι χειρότερες που έχει βιώσει η βρετανική αγορά τα τελευταία χρόνια.
Η πανδημία έχει παίξει βασικό ρόλο για την παρούσα δυσκολία. Όσο η κανονικότητα επιστρέφει και μαζί με αυτή πληθαίνουν οι φυσικές παρουσίες στα καταστήματα και αντιστοίχως μειώνονται οι διαδικτυακές αγορές, οι ελλείψεις γίνονται όλο και πιο ορατές.
Ο ρόλος του Brexit
Ο κορωνοϊός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την κατάσταση που επικρατεί. Ο Στηβ Μάρελς, διευθύνων σύμβουλος του Co-operative Group, δήλωσε ότι καταλυτικό ρόλο έχει παίξει η δυσκολία της βιομηχανίας να μεταφέρει τα τρόφιμα στα καταστήματα, εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Αυτό συνδέεται άμεσα με τους νέους και αυστηρότερους κανόνες μετανάστευσης μετά το Brexit. Η ελλείψη εργαζομένων οφείλεται στη μαζική έξοδο εργαζομένων που κατάγονταν από χώρες-μέλη της ΕΕ και οι οποίοι απασχολούνταν στις μεταφορές, στη γεωργία και στην επεξεργασία τροφίμων. Η βρετανική Ένωση Οδικών Μεταφορών δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 100.000 οδηγών φορτηγών. Ας σημειωθεί ότι μετά το Brexit έχουν εγκαταλείψει την εργασία τους 20.000 οδηγοί που ήταν υπήκοοι χωρών-μελών της ΕΕ.
Αλυσίδες εστιατορίων ταχείας εστίασης, όπως τα Nando’s, τα KFC και τα Greggs, εξηγούν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί οδηγοί φορτηγών για να παραδώσουν βασικά προϊόντα όπως σάλτσα και επεξεργασμένο κοτόπουλο. Εκτιμάται ότι πλέον εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο 364.000 λιγότεροι υπήκοοι της ΕΕ, σε σύγκριση με πριν το Brexit.
Αυτό έχει εν μέρει συμβάλλει στα τρέχοντα προβλήματα ανεφοδιασμού που αντιμετωπίζει η χώρα. Τα McDonald’s έχουν ήδη αναγκαστεί να βγάλoυν το μιλκσέικ από το μενού τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα Nando’s έκλεισε 45 εστιατόρια, επειδή δεν μπορούσαν να προσφέρουν στους πελάτες τους, το χαρακτηριστικότερο και δημοφιλέστερο πιάτο του μενού τους, με κοτόπουλο.
Οι προμηθευτές προειδοποιούν για περαιτέρω αναστάτωση που σημαίνει ότι οι Βρετανοί ίσως μείνουν χωρίς βασικά είδη την εορταστική περίοδο, όπως η γαλοπούλα. Η εθνική παραγωγή κοτόπουλου έχει ήδη μειωθεί κατά 10%, σύμφωνα με το British Poultry Council, το οποίο λέει ότι το 16% των θέσεων εργασίας στον κλάδο δεν έχουν καλυφθεί προς το παρόν. Η παραγωγή χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας θα μειωθεί κατά ένα πέμπτο, εκτιμά ο όμιλος βιομηχανίας.
Ακόμα και ο γίγαντας των σούπερ μάρκετ Tesco (TSCDY) δήλωσε ότι πάσχει από χαμηλή διαθεσιμότητα σε πολλά προϊόντα, ενώ η αντίπαλη Co-op ανακοίνωσε ότι στρατολογεί έως και 3.000 προσωρινούς εργαζόμενους για να βοηθήσει να διατηρηθούν τα ράφια της γεμάτα.
Πηγή: protothema.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.