Ο Γιώργος Αγγελόπουλος εύχεται χρόνια πολλά στην κόρη του με μια υπέροχη φωτογραφία
Σπαράζει ο πατέρας της 20χρονης: Έχασε την μάχη η κοπέλα – Το σπαρακτικό «αντίο» του πατέρα – Προχώρησαν σε «Δωρεά οργάνων»
Τραγωδία: Νεκρή μία γυναίκα – Έπεσε και χτύπησε όταν της έκανε «χαρές» ο σκύλος της
Ποιος είναι ο Άγιος Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης που εορτάζει σήμερα
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ήταν άραγε έγκυος ποτέ; – «Δεν την έχει δει κανείς με φουσκωμένη κοιλιά»
Στο μαιευτήριο η Αλεξάνδρα Νίκα – Γεννά από ώρα σε ώρα η σύντροφος του Κωνσταντίνου Αργυρού
Κύριος ο Αργυρός, τον καμαρώνει όλη η Ελλάδα: Αυτό το όνομα θα δώσει στον γιο του με την Αλεξάνδρα Νίκα
Γιώργος Τσαγκαράκης για τη δημοπρασία των κοσμημάτων της Ζωής Λάσκαρη: «Η κόρη της χρωστάει μεγάλο ποσό σε ιδιώτη»
Βρισηίδα Ανδριώτου για Ελίζαμπεθ Ελέτσι: «Δεν μας αφορά αν προσπαθεί ή όχι να κάνει παιδί»
Αποκάλυψη «Βόμβα» από τον Πέτρο Κουσουλό: «Δημοσιογράφος, γυναίκα, μεσημεριανής εκπομπής ήταν εκείνη η οποία μετέφερε με το αυτοκίνητό της την κυρία Μουρτζούκου»
Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της Έλενας Χριστοπούλου για όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ τους
Πενθεί η Αγγελική Νικολούλη: ”Καλό σου Ταξίδι”-”Έφυγε” και με Τραγικό τρόπο
Δύσκολες ώρες για τον Νίκο Μουτσινά – Σε ελεύθερη πτώση τα νούμερα της τηλεθέασης
Θοδωρής Φέρρης: «Είχα μία ώρα να αποχαιρετήσω τον πατέρα μου – Πρέπει να λέμε τα “σ’ αγαπώ” στους ανθρώπους που αγαπάμε»
Θοδωρής Φέρρης: «Είχα μία ώρα να αποχαιρετήσω τον πατέρα μου – Πρέπει να λέμε τα “σ’ αγαπώ” στους ανθρώπους που αγαπάμε»
Καθυστέρησαν έναν χρόνο να ενημερώσουν αστυνομικό ότι πάσχει από καρκίνο – «Κάθε μέρα δίνω μάχη για τη ζωή μου»
Αυτός 38 κι εκείνη…: Μερακλής ο Γιώργος Μανίκας – Η τεράστια διαφορά ηλικίας με την πεθερά του Αργυρού
Τα 3 ζώδια που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο εμπόδιο έως τις 10 Νοεμβρίου – «Δύσκολη εβδομάδα με καβγάδες και ψέματα»

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 12 Μαΐου

Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, σύμφωνα με το εορτολόγιο.

Σήμερα, Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, είναι του Αγίου Επιφανείου και του Οσίου Θεοδώρου εν Κυθήροις ασκήσας, σύμφωνα με το εορτολόγιο.

Αυτό σημαίνει πως σήμερα γιορτάζουν οι φέροντες τα παρακάτω ονόματα:

  • Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία
  • Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα *

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Άγιος Γερμανός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης

Σύμφωνα με το Saint.gr, ο Άγιος Γερμανός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 640 μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο πατρίκιος Ιουστινιανός, που τον ανέθρεψε με μεγάλη ευσέβεια. Είκοσι χρονών έμεινε ορφανός από πατέρα, τον όποιο σκότωσε ο Κωνσταντίνος ο Πωγωνάτος (668 – 685 μ.Χ.), αφού τον συμπεριέλαβε μεταξύ αυτών που σκότωσαν τον πατέρα του. Τον Γερμανό αφού τον ευνούχισε, τον κατέταξε στον κλήρο της Εκκλησίας.

Αυτός, φημισμένος για την αρετή, τη μόρφωση και την αγιότητα της ζωής του, εκλέχθηκε μητροπολίτης Κυζίκου, στο 37ο έτος της ηλικίας του. Αργότερα όταν χήρεψε ο πατριαρχικός θρόνος, με τη γνώμη του βασιλιά Αναστασίου και την ψήφο της συγκλήτου, του κλήρου και του λάου, ανέβηκε στον οικουμενικό θρόνο (715 μ.Χ.).

Από τη θέση αυτή, αφιέρωσε όλες του τις πνευματικές και ηθικές δυνάμεις, διδάσκοντας και νουθετώντας με τα συνεχή κηρύγματα του το λαό. Κατόπιν, όταν ο εικονομάχος αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος, του είπε να συμμορφωθεί με τα ασεβή διατάγματα του, αυτός όχι μόνο δεν υπάκουσε, αλλά παρότρυνε και το λαό σε αντίσταση. Αναγκάστηκε έτσι να παραιτηθεί, αφού κατέθεσε το ωμοφόριό του πάνω στην αγία Τράπεζα.

Αποσύρθηκε σ’ ένα πατρικό του κτήμα, το Πλατάνια, και μετά από σύντομη αρρώστια, πέθανε σε ηλικία 100 ετών στις 12 Μαΐου το 740 μ.Χ. Η ταφή του έγινε στη Μονή της Χώρας.

Ενώ αρχικά καθαιρέθηκε και αναθεματίσθηκε από τη ψευδοσύνοδο της Ιερείας το 754 μ.Χ., στην συνέχεια δικαιώθηκε και εξυμνήθηκε από την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο το 787 μ.Χ., η οποία καταδίκασε τους εικονομάχους και αναστήλωσε τις ιερές εικόνες. Επί της Πατριαρχίας του Αγίου, όταν το 718 μ.Χ. διασώθηκε η Κωνσταντινούπολη από βαρβαρική επιδρομή, συμπληρώθηκε από τον Άγιο Ανδρέα Κρήτης ο Ακάθιστος Ύμνος.

Ο Άγιος Γερμανός κατέλιπε αξιόλογο υμνογραφικό και συγγραφικό έργο, δυστυχώς όμως τα περισσότερα έργα του κατακάηκαν με διαταγή του Λέοντος. Περισώθηκαν δε από μεν τους ύμνους, 104 Στιχηρά και 22 Κανόνες, από δε τα συγγράμματά του τα εξής: α) «Περί αιρέσεων και Συνόδων», β) «Τρεις δογματικαί επιστολαί επί των εικονομάχων» (προς Ιωάννην, Επίσκοπον Συνάδων, προς Κωνσταντίνον, Επίσκοπον Νακαλείας, και προς Θωμάν, Επίσκοπον Κλαυδιουπόλεως), γ) «Οκτώ λόγοι» (δύο στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού κατά την ημέρα της Σταυροπροσκυνήσεως και την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, δύο στα Εισόδια της Θεοτόκου, τρεις στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ένας στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου), δ)»Ομιλία» (στα εγκαίνια του ναού της Θεοτόκου και τα άγια σπάργανα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού).

Η Σύναξη του Αγίου Γερμανού ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

Άγιος Επιφάνιος Επίσκοπος Κωνσταντίας και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε από πάμπτωχη οικογένεια Ιουδαίων αγροτών, στο χωρίο Βησανδούκη (ή Βησανδούκ), κοντά στην Ελευθερούπολη της Παλαιστίνης το 310 μ.Χ. (Κυπριακή λαϊκή παράδοση αναφέρει, πως ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε στον Καλοπαναγιώτη της Κύπρου, ένα χωριό της Μαραθάσας και μεγάλωσε στη Βησανδούκη). Οι γονείς του είχαν ακόμη ένα παιδί, την Καλλίτροπο.

Μετά το θάνατο των γονέων του και σε ηλικία δέκα ετών, ο Επιφάνιος προσελκύεται στο χριστιανισμό από δύο περίφημους για τις γνώσεις και τον ασκητισμό μοναχούς, το Λουκιανό και τον Ιλαρίωνα. Επτά μέρες ύστερα από το βάπτισμα του, ο Επιφάνιος τακτοποίησε την αδελφή του σ’ ένα γυναικείο μοναστήρι κι έφυγε για την έρημο της Παλαιστίνης. Εκεί ζει κοντά στους επιφανέστερους ασκητές, ασκούμενος στην εγκράτεια, την άσκηση και στη μελέτη των Θείων Γραφών, γενόμενος υπόδειγμα για τους συνασκητές του. Η φήμη του και οι αρετές του δεν άργησαν να διαδοθούν και αναδείχθηκε επίσκοπος Κωνσταντίας της Κύπρου το 367 μ.Χ., στην οποία κατέφυγε με θαυματουργικό τρόπο, όταν το πλοίο του, που επέπλεε προς την Παλαιστίνη, λόγω τρικυμίας, έφθασε στην Κύπρο. (Η Κωνσταντία ονομαζόταν αρχικά Σαλαμίνα. Η πόλη κτίστηκε από τον ήρωα του Τρωικού πολέμου Τεύκρο, τον γιο του Τελαμώνα, προς τιμή της πατρίδας του Σαλαμίνας και καταστράφηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. από σεισμό. Η πόλη ξανακτίστηκε από τον γιο του Μέγα Κωνσταντίνου, τον Κωνστάντιο κι ονομάστηκε Κωνσταντία. Έγινε έδρα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όταν η Κύπρος είχε 14 επισκόπους κι έμεινε τέτοια μέχρι το 1191 μ.Χ., που η Κύπρος κατακτήθηκε απ’ τους Φράγκους. Σήμερα έδρα του Αρχιεπισκόπου είναι η Λευκωσία).

Από τη θέση αυτή, ο Άγιος άρχισε τον ευαγγελισμό του ποιμνίου του και αγωνίστηκε με θερμότατο ζήλο για την διατήρηση και ενίσχυση των ορθοδόξων δογμάτων, καταπολεμώντας όλες τις αιρετικές δοξασίες και πλάνες της εποχής του και ιδιαίτερα εκείνες του Ωριγένη. Κάνοντας συνεχή χρήση των λόγων της Αγίας Γραφής και γράφοντας πλήθος αντιαιρετικά συγγράμματα, αγωνίστηκε για να κρατήσει τούς πιστούς στην ανόθευτη χριστιανική πίστη.

Το 381 μ.Χ., μαζί με τέσσερις άλλους Κυπρίους επισκόπους, ο Επιφάνιος έλαβε μέρος και στη Δευτέρα Οικουμενική Σύνοδο.

Ο Επιφάνιος πέθανε εν πλω από την Κωνσταντινούπολη, που είχε πάει για εκκλησιαστικές υποθέσεις προς την Κωνστάντια, στις 12 Μαΐου του 403 μ.Χ., μετά από αρχιεροσύνη 36 χρόνων. Το τίμιο λείψανό του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ο Σοφός. Η Σύναξή του ετελείτο στον αγιότατο οίκο του, που ήταν στο ναό του Αγίου Φιλήμονος.

Ο Επιφάνιος Κωνσταντίας έκτισε την μεγάλη βασιλική (δεν την ολοκλήρωσε μέχρι τον θάνατό του), της οποίας τα ερείπια διασώζονται μέχρι τις ημέρες μας. Ο μεγάλος αυτός Αρχιεπίσκοπος, πολύ σημαντικός διδάσκαλος και πατέρας της Εκκλησίας, υπήρξε και αξιόλογος συγγραφέας. Τα έργα του «Πανάριον» (περιέχει επιχειρήματα για την ανασκευή των αιρέσεων που υπήρχαν τότε), «Αγκυρωτός» (σε 120 παραγράφους περιλαμβάνει μια επιτομή της σύγχρονης προς τον άγιο Επιφάνιο Θεολογίας), «Περί μέτρων και σταθμών», «Περί των δώδεκα λίθων των όντων εν τοις στολισμοίς του Ααρών», αποτελούν πολύτιμα πετράδια στο μέγα ψηφιδωτό της Πατερικής Γραμματείας.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά θαύματα που έκανε ο Άγιος Επιφάνιος: θεράπευσε την κόρη του βασιλιά της Περσίας από το δαιμόνιο που την βασάνιζε, ανάστησε το νεκρό παιδί ενός άρχοντα της Περσίας, θανάτωσε ένα λέοντα που έβγαινε από το δάσος κι έτρωγε τους ανθρώπους που περνούσαν από εκεί κοντά, εξεδίωξε το δαιμόνιο από κάποιο Κάλλιστο που ήταν γιος του πρώτου Έπαρχου της Ρώμης και τέλος θΘεράπευσε τον Μέγα Θεοδόσιο, τον αυτοκράτορα, από παράλυση των κάτω άκρων.

Παγκόσμια ημέρα

Παράλληλα, σήμερα είναι:

  • Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων

Πληροφορίες ημέρας

  • Ανατολή ήλιου: 06:17
  • Δύση ήλιου: 20:25
  • Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες 9 λεπτά.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΣΤΟ ALLDAYNEWS

Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.

To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.

ΣχετικάΆρθρα

Σχολιάστε

ΠΡΟΒΟΛΗ

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.