Οι ειδικοί απαντούν…
Η θερινή περίοδος πλησιάζει, η θερμοκρασία κάθε μέρα ανεβαίνει και τα ερωτηματικά για την ασφάλεια των λουόμενων στις ελληνικές παραλίες αυξάνονται καθώς η πανδημία δε βρίσκεται ακόμα σε ύφεση και δεν υπάρχουν φάρμακα και εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Η Αδαμαντία Ευστρατίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Ράνια Τζωράκη, επίκουρη καθηγήτρια με ειδικότητα στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, μίλησαν στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και έδωσαν όλες τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Ερωτώμενη για την ασφάλεια της άμμου και τους πολίτες που θα κάτσουν πάνω της η κα Ευστρατρίου ήταν ξεκάθαρη.
Η άμμος θα είναι ασφαλής, το ίδιο που ήταν όλα τα χρόνια και πριν την εμφάνιση του ιού.
Ακόμα και σταγονίδια από κάποιον φορέα του covid-19 να πέσουν πάνω στην άμμο η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι τέτοιες, που ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μικρά σωματίδια της.
H καθηγήτρια ήταν απόλυτη αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Η επιβίωση ενός ιού που μάλιστα έχει επάνω του και λιπίδια -είναι δηλαδή ακόμη πιο εύκολο να καταστραφεί- πάνω σε ένα καυτό σωματίδιο άμμου δεν είναι εφικτή».
Η θέση της αυτή ισχύει όπως είπε ακόμα και για τις 10 το πρωί.
Στο θέμα του μπάνιου στη θάλασσα και τον κίνδυνο να μεταδοθεί ο ιός μέσα από το νερό η αναπληρώτρια καθηγήτρια ήταν καθησυχαστική.
«Από το νερό της θάλασσας δεν θα πάρουμε τον κορωνοϊό για να ασθενήσουμε».
Παρόλα αυτά ισχύει ό,τι ισχύει και έξω από το νερό. Οι αποστάσεις θα πρέπει να είναι σταθερές πάνω από 1,5 μέτρο μεταξύ των πολιτών και ο καθένας να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο ατομικό χώρο στην παραλία, ιδανικά 8 τετραγωνικά μέτρα.
Πηγές: instanews.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.