Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τη Google ότι τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης «θάβουν» τις συντηρητικές φωνές και αντιλήψεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σουντάρ Πιντσάι, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ, απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με την εταιρεία του, αρνήθηκε ότι οι αλγόριθμοι της ενσωματώνουν κάποια συστηματική πολιτική μεροληψία σε βάρος των ρεπουμπλικανικών και γενικότερα των συντηρητικών απόψεων.
Από τις πιο αξιομνημόνευτες μάλιστα στιγμές κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ήταν όταν η Zoe Lofgren, γερουσιαστής των Δημοκρατικών, τον ρωτά γιατί όταν κάποιος goοgolαρει λέξη idiot (ηλίθιος) στα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζονται φωτογραφίες του αμερικανού προέδρου Donald Trump. «Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως λειτουργεί η αναζήτηση ώστε να συμβαίνει κάτι τέτοιο;».
Ο Πιντσάι προσπάθησε να τους εξηγήσει πώς οι αλγόριθμοι λαμβάνουν συνυπολογίζουν σχεδόν 200 διαφορετικούς παράγοντες – όπως η συνάφεια, η δημοτικότητα, οι τρόποι με τους οποίους οι άλλοι χρησιμοποιούν έναν όρο αναζήησης κ.α.- προκειμένου να καθορίσουν ποιο είναι το καλύτερο προτεινόμενο αποτέλεσμα.
«Δεν μιλάμε λοιπόν για έναν άνθρωπο που κάθεται πίσω από μια κουρτίνα και αποφασίζει τι θα δείξουμε στον χρήστη», παρατήρησε η Lofgen.
Ο Πιντσάι αρνήθηκε ότι η Google, η μηχανή αναζήτησης της οποίας είχε απαγορευθεί στην Κίνα το 2010, ετοιμάζει την επάνοδό της ετοιμάζοντας μια νέα πιο λογοκριμένη εκδοχή της, ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, αν και παραδέχθηκε ότι συνεχίζει να εξετάζει την ιδέα να αποκτήσει παρουσία στη μεγάλη κινεζική αγορά. Ακόμη, ο Πιντσάι αρνήθηκε ότι η εταιρεία κάνει κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της.
Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τη Google ότι τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης «θάβουν» τις συντηρητικές φωνές και αντιλήψεις, πράγμα που, όπως είπε ο βουλευτής Λάμαρ Σμιθ του Τέξας, «αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημοκρατική μας μορφή διακυβέρνησης. Είναι κάτι που δεν συμβαίνει τυχαία, αλλά είναι ενσωματωμένο μέσα στους αλγόριθμους».
Ο Πιντσάι απάντησε ότι οι ανεξάρτητες έρευνες δεν έχουν φέρει στο φως κάποια μεροληψία και υποστήριξε ότι η εταιρεία του είναι διαφανής, όσον αφορά τον τρόπο που προκύπτουν τα αποτελέσματα των αναζητήσεων. «Έχουμε μια ευρεία ποικιλία πηγών, τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά. Δεν έχουμε καμία πολιτική μεροληψία. Αναπτύσσουμε τα προϊόντα μας με ουδέτερο τρόπο», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατο» για οποιονδήποτε άνθρωπο ή ομάδα να χειραγωγήσει τους αλγόριθμους της Google.
Πρόσθεσε ότι οι αλγόριθμοί της απλώς δίνουν έμφαση σε αυτό που είναι σχετικό με το ερώτημα του χρήστη, πρόσφατο και δημοφιλές σε άλλους χρήστες. «Προσπαθούμε να αντανακλούμε αυτό που είναι αξιοσημείωτο, αυτό που είναι επίκαιρο και συζητιέται», είπε.
Ο δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ «σιγοντάρισε» ότι οι κατηγορίες περί πολιτικής μεροληψίας είναι «φαντασίωση» και ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη δεξιά θεωρία συνωμοσίας».
Για την Κίνα, όπου η αμερικανική εταιρεία έχει εμπλακεί στο επίμαχο πρόγραμμα «Dragonfly», ο Πιντσάι δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καθόλου σχέδια για να ξεκινήσουμε κάτι στην Κίνα. Δεν έχουμε κάποια μηχανή αναζήτησης εκεί», ενώ αρνήθηκε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την κινεζική κυβέρνηση.
Τόνισε ότι «η πρόσβαση των χρηστών στην πληροφόρηση αποτελεί σημαντικό ανθρώπινο δικαίωμα» και διαβεβαίωσε το Κογκρέσο ότι θα υπάρξει «πλήρης διαφάνεια», αν ποτέ η εταιρεία του αναπτύξει μια μηχανή αναζήτησης στην Κίνα. Δεν διευκρίνισε πάντως ποια βήματα θα αναγκαστεί να κάνει η εταιρεία προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κινεζικούς νόμους, ώστε να «ανοίξει» την κινεζική αγορά.
Ο Πιντσάι, σύμφωνα με το Reuters, το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, δέχθηκε επίσης πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγει η Google και τι κάνει με αυτά. Είπε ότι η εταιρεία «δίνει επιλογές» στους χρήστες για το ποια δεδομένα θα συλλέξει και αρνήθηκε κάποια κατάχρηση.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.