Τα σχέδια για εισβολή στην Κούβα.
Κοντά 40 χρόνια πίσω, ο τότε υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χένρι A. Κίσινγκερ, χάραξε μυστικά σχέδια για αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Αβάνας, όπως αποκάλυψαν απόρρητα έγγραφα της κυβέρνησης που πλέον βγήκαν στη δημοσιότητα. Ο Κίσινγκερ στα 91 του πλέον, αρνήθηκε κάθε πρόσκληση να σχολιάσει το θέμα.
Ο κύριος Κίσινγκερ ενοχλήθηκε τόσο απ” την στρατιωτική εισβολή της Κούβας στην Αγκόλα, που το 1976 δημιούργησε μια άκρως μυστική ομάδα από ανώτερους αξιωματούχους, για να είναι σε ετοιμότητα να επιβάλουν αντίποινα σε περίπτωση που η Κούβα δοκίμαζε να εισβάλει σε κάποια άλλη αφρικανική χώρα.
Αυτές οι πληροφορίες αλιεύθηκαν από έγγραφα τα οποία μέχρι τώρα ήταν απόρρητα, όμως αποχαρακτηρίστηκαν ύστερα από αίτημα της ερευνητικής ομάδας του National Security Archive.
Οι επίσημοι αναφέρονται σε σχέδια που περιλαμβάνουν επιθέσεις σε λιμάνια και στρατιωτικές βάσεις της Κούβας, καθώς και εγκατάσταση στρατιωτικών ταγμάτων στο Γκουαντάναμο. Σύμφωνα με τα έγγραφα η κύρια ανησυχία των Αμερικανών ήταν πως θα φανούν αδύναμοι στον υπόλοιπο κόσμο αν δεν υψώσουν ανάστημα ενάντια σε μία χώρα μόλις 8 εκατομμυρίων. «Νομίζω πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει περιορίσουμε τους Κουβανούς» είπε ο Χένρι Κίσινγκερ στον πρόεδρο Φορντ σε συνάντηση που είχαν στο Οβαλ Γραφείο το 1976.
Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και εκδόθηκαν στο «Back Channel to Cuba», το νέο βιβλίο του ειδικού σε θέματα της Κούβας, William M. LeoGrande και του διευθυντή του Cuba Documentation Project, Peter Kornbluh. «Κανείς δε γνώριζε ότι στο τέλος ο αριστοτέχνης της τακτικής στην παγκόσμια σκακιέρα θα ένιωθε προσβεβλημένος από μια μικρή χώρα που κατέστρεψε τα σχέδια του για την Αφρική. Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν έτοιμος να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για το κεφάλι του Φιντέλ Κάστρο!» δήλωσε ο κύριος Kornbluh.«Μπορείτε να διακρίνεται την ένταση που υπήρχε στις συνομιλίες του με τον Φορντ. O Κίσινγκερ χρησιμοποιούσε σκληρή γλώσσα για να πλήξει την Κούβα».
Οι σχέσεις Κούβας-Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν οι καλύτερες από την επανάσταση του 1959 που έφερε τον Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία. Ο Χένρι Α. Κίσινγκερ που υπήρξε υπουργός Εξωτερικών από το 1973 μέχρι το 1977, είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αβάνα. Όμως προς το τέλος του 1975, ο Κάστρο έστειλε στρατεύματα στην Αγκόλα για να βοηθήσει το νέο ανεξάρτητο κράτος να απωθήσει τις επιθέσεις που δεχόταν απ” τη Νότια Αφρική και από αντάρτες της δεξιάς. Αυτή η κίνηση εξόργισε τον Κίσινγκερ ο οποίος κατηγορούσε τον Κάστρο ότι προσπέρασε μια ιστορική ευκαιρία για την εξομάλυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προς συμφέρον της δικής του ατζέντας εξωτερικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τα έγγραφα ο Κίσινγκερ ήταν έτοιμος ύστερα από τις προεδρικές εκλογές του 1976 να προτείνει επίθεση στην Κούβα, αλλά η ιδέα δεν προχώρησε γιατί ο Κάρτερ κέρδισε τις εκλογές.
Το σχέδιο του Κίσινγκερ έκανε λόγο για συντονισμένα χτυπήματα στα λιμάνια της Κούβας. Είχε προβλεφθεί ο κίνδυνος οι Ηνωμένες Πολιτείες να χάσουν τη ναυτική βάση που διατηρούσαν στην Κούβα, γιατί ήταν ευάλωτη σε περίπτωση αντεπίθεσης. Η ζημιά απ” την απώλεια της βάσης είχε προβλεφθεί στα 120 εκατομμύρια δολάρια. Το σχέδιο επίσης, έφερε προτάσεις για στρατιωτική κατάληψη των ακτών τις Κούβας, όμως υπήρχε ο κίνδυνος αυτό να επιφέρει ανοιχτή σύρραξη με τη Σοβιετική Ενωση που εκείνη τη στιγμή ήταν σύμμαχος της Κούβας.
Ο Κίσινγκερ στα 91 του πλέον, αρνήθηκε κάθε πρόσκληση να σχολιάσει το θέμα.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.