Στο στόχαστρο του πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Στουρνάρας και ο Α. Σαμαράς. Είχα ενημερώσει το ΠΑΣΟΚ για την πορεία του ελλείμματος πριν από τις εκλογές του 2009 – Ποτέ δεν είχαμε σχέδιο. Κάναμε ό,τι μας έλεγαν πάντα οι δανειστές.
Διαχρονικές ευθύνες σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις για την μη ταχεία έξοδο από την κρίση επέριψε ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Απαντώντας στις πρωινή του αναφορά πως η ελληνική κρίση θα έπρεπε να είχε τελειώσει μετά από 2,5 χρόνια ο κ. Προβόπουλος καταλόγισε σε όλες τις κυβερνήσεις από αυτή του Γιώργου Παπανδρέου και έπειτα ότι ” καμία κυβέρνηση δεν παρουσίασε ένα συγκεκριμένο business plan για έξοδο από την κρίση, με αποτέλεσμα να μας επιβάλλουν οι δανειστές τα δικά τους επώδυνα μέτρα.
Ο κ. Προβόπουλος εγκάλεσε διαχρονικά κυβερνήσεις και αξιωματική αντιπολίτευση για το ότι δεν κάθισαν ειλικρινά στο τραπέζι του διαλόγου για την εξεύρεση μίας ρεαλιστικής λύσης για τη χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά: “Υπήρξε κάθετη διαίρεση σε πράσινους και “βένετους”. Δεν έγινε παραγωγική συζήτηση να κάτσουμε κάτω μονιασμένοι να δούμε πώς όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Και ούτε τώρα γίνεται αυτό. Σε άλλες χώρες έδειξαν δείγματα μεγαλύτερης συμφιλίωσης.Ούτε τώρα υπάρχει business plan. Αν είχαν γίνει όλα αυτά θα είχαμε υποστεί καθίζηση στην ανταγωνιστικότητα αλλά της τάξης του 15% και τώρα θα είχε μειωθεί στο 10%. Αντ’ αυτού σερνόμαστε μέχρι σήμερα”.
Όπως και στο παρελθόν ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στην περίοδο του 2009 επαναλαμβάνοντας ότι είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου για την εκτός ελέγχου πορεία του ελλείμματος πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. “Με φώναξε ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσία του Φίλιππου Σαχινίδη. Συναντηθήκαμε και βγαίνοντας είπα ον κάμερα ότι το το έλλειμμα πάει στο 9% και αν λάβει κανείς υπόψη την δυναμική του θα ξεπεράσει το 12% . Αυτά τα είπα ον κάμερα αλλά ποιος συγκινήθηκε;» είπε αρχικά και συνέχισε με τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου όταν πια είχε γίνει πρωθυπουργός: «Ήταν ο κ. Παπανδρέου, η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Τους παρουσίασα την πορεία της χώρας με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα. Τους είπα ότι με τα στοιχεία και του Σεπτεμβρίου φθάσαμε σε έλλειμμα 10%. Αυτό έπρεπε να κάνει θόρυβο».
Υπενθυμίζεται ότι με ένταση ξεκίνησε η κατάθεση του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων. Η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Προβόπουλου σύμφωνα με την οποία δήλωσε ότι δεν έχει γνώση για τα δάνεια που δόθηκαν σε κόμματα και ΜΜΕ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση τόσο του βουλευτή της Ν.Δ Κώστα Τζαβάρα όσο και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος μάλιστα απείλησε να αποχωρήσει .
“Αυτό που γίνεται είναι παράνομο. Κατά παράβαση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Δεν μπορεί να έρχεται ο μάρτυρας και να διαβάζει κείμενο. Μόνο από μαρτυρία μπορεί να προκύψει κατάθεση . Σας ζητώ να μην καταχωριστεί τίποτα στα πρακτικά” είπε ο κ. Τζαβάρας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο να λέει ότι είναι κάτι που έχει ξαναγίνει. Από την πλευρά του πάντως ο κ. Νικολόπουλος ακούγοντας τον κ. Προβόπουλο να δηλώνει άγνοια φώναξε: “Ανάγκη σεμιναρίων δεν έχω από κανέναν. Μετά από αυτό που είπε ο Προβόπουλος , δεν θα μας πει για τα πορίσματα της ΤτΕ; Ούτε αυτά τα ξέρει; Αν είναι έτσι να φύγω, να μην καθίσω”.
Εκείνο που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν η φράση του πρώην διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος για τα δάνεια του Ψυχάρη για τα οποία ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα τα έδινε.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση πάντως ο κ. Προβλόπουλος επεσήμανε ότι η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις έγκρισης δανείων από τις τράπεζες οι οποίες είναι υποχρεωμένες να έχουν μηχανισμούς ελέγχου και να τηρούν το εποπτικό πλαίσιο. Υπερασπίστηκε δε, τα πεπραγμένα της δικής του θητείας υποστηρίζοντας ότι σε πρωτόγνωρες συνθήκες η ΤτΕ κατάφερε να εξασφαλίσει στις εμπορικές τράπεζες μεγάλη ρευστότητα σε μια περίοδο μεγάλων εκροών και να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες χωρίς καμία απώλεια για καταθέτες. “Αποτρέψαμε το να βγούμε από την ευρωζώνη και να ανοίξουμε την πόρτα της κολάσεως. Οι τράπεζες δέχθηκαν τα απόνερα της δημοσιονομικής κρίσης” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.
Αιχμές εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου
Λάθος πολιτικές επιλογές και χειρισμούς στις προηγούμενες κυβερνήσεις και κυρίως σε αυτή του Γιώργου Παπανδρέου καταλόγισε όσον αφορά στη διαχείριση του Μνημονίου ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος υποστηρίζοντας ότι η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις 2,5 χρόνια.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η αναφορά του κ. Προβόπουλου πως κατά την προσωπική του άποψη η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν ήταν αναγκαία. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για το ενδεχόμενο τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο κ. Προβόπουλος είπε χαρακτηριστικά: “Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση -σ.σ επί ΣΥΡΙΖΑ πέρσι τον Νοέμβριο“.
“Ποιος φταίει τότε;” συνέχισε ο κ. Κασιδιάρης. “Δεν ξέρω” ανταπάντησε ο κ. Προβόπουλος.
Αιχμές και για Στουρνάρα
Ο πρώην διοικητής της Τραπέζης άφησε αιχμές κατά του διαδόχου του Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα της Τράπεζας Αττικής “Ήταν μία από τις τράπεζες που είχαν κάποια θέματα που λίγο πολύ είναι γνωστά – δεν είμαι δικαστής να απονείμω ποινές για πράγματα που δεν ξέρω – είχε αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου αυτό που λέγεται διοικητική διακυβέρνηση πχ ίδιος δ/νων σύμβουλος κ πρόεδρος. Είχα στείλει επιστολές και σε υπουργούς ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα. Υπήρξε ολιγωρία και δεν λύθηκε ούτε από τον υπουργό, ούτε από την τράπεζα. Αρμόδιος τότε ήταν ο κ. Στουρνάρας. Προς το τέλος έγινε μια προσπάθεια να μπει εκεί ο κος Μάμαλης και τελικά με καθυστέρηση το ζήτημα λύθηκε. Υπήρξε μια πρόοδος στο δρόμο αλλά ήταν αργή κ έπρεπε να είναι πιο γρήγορη” είπε.
Τέλος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει αντιδεοντολογική την πράξη του κ. Πανταλάκη να βγάλει χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο που ήταν τραπεζικός.
“Η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις δυόμισι- τρία χρόνια. Να ταρακουνηθεί η χώρα γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να το γλιτώσει. Θα μπορούσε όμως αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές να σταματήσει εκεί τον κατήφορο. Να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 27% που έχουμε χάσει σήμερα και να είχε μπει σήμερα ήδη σε αναπτυξιακή πορεία έχοντας κερδίσει και μεγάλο μέρος του 2015 . Έχουμε χάσει σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες” είπε ο κ. Προβόπουλος.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.