Στοιχεία καταθέσεων, εμβασμάτων και λοιπών τραπεζικών προϊόντων, που είχαν επιλέξει από το 2002 -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- οι φορολογούμενοι, ζήτησε και πήρε από τις τράπεζες στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον τα ποσά που εμφανίζονταν στους λογαριασμούς ανταποκρίνονταν στα δηλωθέντα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου (Ε1).
Πηγές του Economy365.gr αναφέρουν ότι στο υπουργείο υπάρχει προβληματισμός για το αν θα επιχειρηθεί διασταύρωση των στοιχείων από το 2002 ή θα κρατηθεί ως χρόνος έναρξης το 2010, χρονιά που επί της ουσίας οριοθετεί το ξεκίνημα της κρίσης, καθώς γεννιούνται νομικά ζητήματα (ενδεχόμενες παραγραφές), αλλά και άλλα συντόμευσης χρόνου. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι σε κάθε περίπτωση η αρχή θα γίνει με τους 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι περιλαμβάνονται στα 65 CD, που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Κατά πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις δοκιμαστικές διασταυρώσεις σε δείγμα φορολογουμένων με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας (απόκλιση 1%-3%). Στη συνέχεια θα υπάρξουν και άλλα δοκιμαστικά τεστ που θα συμπεριλάβουν πιο σύνθετα τραπεζικά και επενδυτικά προϊόντα, των οποίων ο έλεγχος απαιτεί αυξημένη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα και λάθη στη φάση της παραγωγικής διαδικασίας, όπως σφάλματα στους υπολογισμούς απόδοσης των κεφαλαίων, κατανομή εισοδημάτων σε συνδικαιούχους κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι για τη λεγόμενη «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας» ξεκίνησαν το 2010 με κυριότερο μέσο το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Την επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου σε όλους τους φορολογούμενους -πλην εκείνων, που βαρύνονταν με «ύποπτες» τραπεζικές κινήσεις- είχε προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ιδέα που έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι με τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν ισχύει πια το τραπεζικό απόρρητο απέναντι στις φορολογικές Αρχές κι έτσι υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε στοιχεία των καταθετών, προκειμένου να συγκριθούν με τα δηλωθέντα εισοδήματα προς διαπίστωση κρουσμάτων «αδικαιολόγητου πλουτισμού». Το πώς ορίζεται και πώς αποδεικνύεται όμως ο «αδικαιολόγητος πλουτισμός» είναι ένα μόνο από τα μεγάλα θέματα που ανακύπτουν στην πρακτική εφαρμογή του μέτρου.
Ειδικότερα
1. Το νέο σύστημα ελέγχων θα στηρίζεται σε έναν αλγόριθμο που θα εφαρμόζει η Διεύθυνση Ελέγχων της ΓΓΔΕ με βάση τα στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και τις δηλώσεις εισοδήματος Ε1 των περασμένων ετών.
2. Συνολικά, υπολογίζεται ότι στο δόκανο της Εφορίας θα πιαστούν άμεσα πάνω από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι. Για όσους ο αλγόριθμος δείξει ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, θα καλούνται στην Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις επί των ευρημάτων των ελέγχων. Για να μην υπάρξει συνωστισμός στα γκισέ των ΔΟΥ, θα γίνεται ιεράρχηση των υποθέσεων, ξεκινώντας από τους ελεγχόμενους με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις. Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση, μέσα στο καλοκαίρι, θα περάσουν το κατώφλι της Εφορίας τουλάχιστον 600 ή και παραπάνω ελεγχόμενοι.
3. Ο φορολογούμενος θα δίνει τις δικές του εξηγήσεις και θα προσκομίζει δικαιολογητικά για να αποδείξει, αν μπορέσει, ότι τα επιπλέον κεφάλαια που εντοπίζει η Εφορία είναι από νόμιμη προέλευση και ήδη φορολογημένα. Με τον νόμο Παπακωνσταντίνου από το 2010, το βάρος της απόδειξης ότι είναι αθώος έχει μεταφερθεί πλέον στον φορολογούμενο, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει την ενοχή του η Εφορία, η οποία αρκείται στα αποτελέσματα της διασταύρωσης και καλείται μόνο να αποφασίζει αν θα δεχτεί ή όχι τα επιχειρήματα και τα στοιχεία του ελεγχομένου.
[sc name=”Facebook Like” ]
Πηγή: economy365.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.