Ποια τα σχέδια του Τσίπρα για δημοψήφισμα και πώς εμπλέκεται το όνομα του Καραμανλή στα ονόματα για πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Στο προσκήνιο ξανά το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα επαναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου βρίσκεται έτοιμο το σχέδιο δημοψηφίσματος για θεσμικά θέματα, όπως προκύπτει από τα όσα είπε στην πτήση της επιστροφής από το Πεκίνο στην Αθήνα.
«Εγώ θα κάνω δημοψήφισμα για να το κερδίσω», είπε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής από την επίσκεψη στην Κίνα, συζητώντας για το γεγονός ότι ο Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί, αν χάσει το δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση, το φθινόπωρο.
[ad id=”215657″]
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας φέρεται να πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, να μπουν σε δημοψήφισμα τα άρθρα στα οποία διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όμως ο συνομιλητής του διαφώνησε.
Επιπλέον, πρόσφατα ο πρωθυπουργός είπε σε συνεργάτες του ότι ο ελληνικός λαός «θέλει τα δημοψηφίσματα», όπως και είναι υπέρ των αλλαγών όπως για παράδειγμα η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στόχος, πέρα από την βαθιά αναθεώρηση του Συντάγματος, με νέες αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καθιέρωση διευρυμένης δυνατότητας δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, ο πρωθυπουργός στοχεύει στη δημιουργία «αναταραχής» στο πολιτικό σκηνικό, με το βλέμμα στον Κώστα Καραμανλή.
Άλλωστε, μιλώντας σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας από την Κίνα, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μία φράση του Μάο- «Μεγάλη αναταραχή, σπουδαία κατάσταση»- δείχνοντας τους σχεδιασμούς του για το πολιτικό σκηνικό.
Το Μαξίμου διαρρέει την πληροφορία ότι έχει γίνει σχετική συζήτηση και ότι ο πρώην πρωθυπουργός το σκέφτεται, αν και ο ίδιος δεν το επιβεβαιώνει. Η συζήτηση για την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα εμπλέκει μελλοντική υποψηφιότητα Καραμανλή, θα διχάσει τη Νέα Δημοκρατία.
Στο παρελθόν, υπέρ της άμεσης εκλογής είχε ταχθεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ πρόταση του κόμματος επί πρωθυπουργίας Σαμαρά ήταν η ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκλογή του από τον λαό εάν δεν τελεσφορήσουν οι ψηφοφορίες στην Βουλή, χωρίς να μεσολαβούν εκλογές.
fimes.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.