Σοβαρές ανησυχίες στους καταθέτες προκαλεί η έρευνα των ειδικών της παγκοσμίου φήμης Kasperksy Lab για τα τρωτά σημεία των ΑΤΜ, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ επισημαίνει ότι είναι… σουρωτήρια και μπορούν να παραβιαστούν εύκολα από κάποιον εγκληματία!
Σύμφωνα με την έρευνα, οποιοσδήποτε εγκληματίας στον κόσμο θα μπορούσε να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση και να βγάλει κέρδη από ένα ATM, με ή χωρίς τη βοήθεια κακόβουλου λογισμικού. Κοινώς, να κλέψει άκοπα καταθέσεις από οποιονδήποτε από εμάς!
Όπως επισημαίνει η εταιρεία, η οποία είναι ευρέως γνωστή για τα προγράμματα που κατασκευάζει για την προστασία υπολογιστών και κινητών από ιούς, αυτό οφείλεται:
– στην ευρεία χρήση παρωχημένων και μη ασφαλών λογισμικών
– σε λάθη στη διαμόρφωση του δικτύου
– σε έλλειψη φυσικής ασφάλειας για τα κρίσιμα μέρη του ΑΤΜ.
«Για πολλά χρόνια, η μεγαλύτερη απειλή για τους πελάτες και τους ιδιοκτήτες των ΑΤΜ ήταν τα λεγόμενα skimmers, δηλαδή ειδικές συσκευές που συνδέονται σε ένα ΑΤΜ για να υποκλέψουν δεδομένα από τις μαγνητικές ταινίες των καρτών. Καθώς όμως οι κακόβουλες τεχνικές έχουν εξελιχθεί, τα ΑΤΜ έχουν εκτεθεί σε μεγαλύτερους κινδύνους.
Το 2014, οι ερευνητές της Kaspersky Lab ανακάλυψαν το Tyupkin, ένα από τα πρώτα ευρέως γνωστά παραδείγματα κακόβουλου λογισμικού για ΑΤΜ. Το 2015, οι ειδικοί της εταιρείας αποκάλυψαν τη συμμορία Carbanak, η οποία, μεταξύ άλλων, μπορούσε να βγάλει κέρδη από τα ΑΤΜ, παραβιάζοντας τις τραπεζικές υποδομές. Και οι δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν γιατί οι εγκληματίες κατάφεραν και εκμεταλλεύθηκαν διάφορες κοινές αδυναμίες στην τεχνολογία των ΑΤΜ και στην υποδομή που τα υποστηρίζει. Και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» τονίζεται στην έρευνα.
Πως μπορεί να σταματήσει η παραβίαση των ΑΤΜ
Όπως επισημαίνει η Kasperksy Lab, η απειλή είναι σοβαρή και αφορά δεκάδες χιλιάδες ΑΤΜ σε όλο τον κόσμο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι κατασκευαστές ΑΤΜ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επίθεσης στα μηχανήματα, με την εφαρμογή των ακόλουθων 3 μέτρων:
1. Να αναθεωρηθεί το πρότυπο XFS με έμφαση στην ασφάλεια, καθώς και να εισαχθεί έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων μεταξύ συσκευών και νόμιμου λογισμικού. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί η πιθανότητα μη εξουσιοδοτημένης ανάληψης χρημάτων με τη χρήση προγραμμάτων Trojan και οι επιτιθέμενοι να αποκτήσουν άμεσο έλεγχο των μονάδων ΑΤΜ.
2. Με την εφαρμογή «χορήγησης ταυτοποιημένης πρόσβασης» για να αποκλειστεί η πιθανότητα επιθέσεων μέσω ψεύτικων κέντρων επεξεργασίας.
3. Με την εφαρμογή κρυπτογραφημένης προστασίας και ελέγχου της ακεραιότητας των δεδομένων που μεταδίδονται μεταξύ όλων των μονάδων του hardware και των υπολογιστών στο εσωτερικό των ΑΤΜ.
star.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.