Αν δεν έχετε κανονίσει τίποτα για σήμερα… σας έχουμε τη λύση! Σήμερα, ο Ερμής θα περάσει ανάμεσα από τον Ήλιο και την Γη και το φαινόμενο θα είναι ορατό από τη χώρα μας.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο «πέρασμα» καθώς, κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2006, αλλά τότε δεν ήταν ορατό από την Ελλάδα. Θα ξανασυμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, οπότε η διάβαση θα είναι ξανά ορατή από τη χώρα μας ενώ μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του Ερμή.
Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, θα φαίνεται σαν μια σκούρα κουκίδα που θα διασχίζει αργά επί 7,5 περίπου ώρες τον ολοφώτεινο δίσκο του Ήλιου.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η διάβαση της 9ης Μαΐου θα είναι ορατή από την Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της, όμως ο Ήλιος θα δύσει μια ώρα πριν τη λήξη του φαινομένου και έτσι δεν θα είναι δυνατό να παρατηρηθεί η έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.
Η «είσοδος» του πλανήτη στον Ήλιο αναμένεται στις 14:12 (ώρα Ελλάδας), οπότε σε αυτή την πρώτη επαφή ο Ερμής θα εφάπτεται εξωτερικά του Ήλιου. Μετά από τρία λεπτά ο πλανήτης θα έχει εισέλθει πλέον ολόκληρος και θα εφάπτεται εσωτερικά στον ηλιακό δίσκο.
Κατά τις επόμενες έξι ώρες ο Ερμής θα φαίνεται να «διαβαίνει» τον ηλιακό δίσκο, φτάνοντας στο βαθύτερο σημείο της διάβασης στις 17:57. Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 21:42, όταν πια ο Ήλιος θα έχει δύσει, οπότε το τέλος της διάβασης δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα. Το πέρασμα θα είναι ορατό στη Δυτική Ευρώπη, τη Δυτική Αφρική, καθώς επίσης την Ανατολική, Βόρεια και Νότια Αμερική.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια, όχι με γυμνά μάτια ή με απλά γυαλιά ηλίου. Η παρατεταμένη παρατήρηση του Ήλιου, ακόμη και όταν αυτός είναι χαμηλά στον ορίζοντα, είναι επικίνδυνη χωρίς ειδικά φίλτρα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή και μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμη και τύφλωση.
Ο Ερμής ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 88 μέρες (το έτος του) και περνάει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο κάθε 116 μέρες. Όμως συνήθως ο πλανήτης φαίνεται κάτω ή πάνω από τον ηλιακό δίσκο και όχι μέσα σε αυτόν.
Επειδή ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον λαμπρό Ήλιο, κινούμενος σε απόσταση μόνο 46 έως 70 εκατ. χλμ. από αυτόν, είναι δύσκολο να μελετηθεί με τηλεσκόπια από τη Γη. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κυμαίνεται από μείον 170 έως άνω των 400 βαθμών Κελσίου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο διαδικτυακά μέσω του τηλεσκοπίου Slooh εδώ και εδώ.
star.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.