Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια διαστημική αποστολή η οποία, πιθανότατα, θα σημάνει την νέα εποχή της εξερεύνησης του διαστήματος. Τεράστιοι διαστημικοί σταθμοί και… διαστημικά ξενοδοχεία, προ των πυλών.
Στα πλάνα της NASA, όπως έγινε γνωστό μετά την εύρεση νερού στον Αρη, είναι η εκτενείς, επανδρωμένες αποστολές στον κόκκινο πλανήτη. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος σε συνεργασία με το ρωσικό Roscosmos, εξετάζουν το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης στην Σελήνη, για την πλήρη εξερεύνηση της. Σε αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια όμως, γεννιέται ένα ερώτημα. Που θα μένουν οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν ως εκεί;
Αυτό το ερώτημα πρόκειται να απαντήσει η αποστολή που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το πρώτο «φουσκωτό» δωμάτιο μεταφέρθηκε συμπιεσμένο στην διαστημική βάση, ώστε να δοκιμαστεί η λειτουργικότητα του. Οταν αποσυμπιεστεί, μπορεί να παρέχει άφθονο χώρο στους αστροναύτες, διευκολύνοντας την διαμονή τους εκτός του πλανήτη.
Πίσω από αυτό το νέο τεχνολογικό επίτευγμα βρίσκεται η εταιρία Bigelow Aerospace, η οποία έχει βάλει στόχο να συνδέσει το όνομα της με την νέα… εποχή του διαστήματος. Αυτό, διότι η η αμερικανική εταιρία που ιδρύθηκε το 1999, πέραν από την επέκταση του διαστημικού σταθμού, έχει ως στόχο την δημιουργία καινούργιων, αλλά και την δημιουργία διαστημικών ξενοδοχείων!
Μάλιστα αυτό το σενάριο δεν απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα. Το φουσκωτό δωμάτιο «BEAM» (Bigelow Expandable Activity Module), που εγκαταστάθηκε επιτυχώς στον ISS, θα έχει διάρκεια ζωής πέντε χρόνων. Σε πρώτο στάδιο, το BEAM θα αποσυμπιεστεί, αποκτώντας το πραγματικό του μέγεθος, ενώ τον Μάιο θα ακολουθήσει μια σειρά από αυτοματοποιημένα πειράματα για τον έλεγχο της λειτουργίας του. Μέχρι να ολοκληρωθούν, οι αστροναύτες δεν θα επιτρέπεται να μπουν μέσα του.
Ουσιαστικά το πρώτο δωμάτιο που στάλθηκε από την Bigelow Aerospace αποτελεί το crash-test της εταιρίας. Αν οι μελέτες επιβεβαιωθούν, τότε τα επόμενα χρόνια ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα αποκτήσει επιτέλους λίγο παραπάνω χώρο. Ως τώρα, οι αστροναύτες έχουν μόλις 425 κυβικά μέτρα για να κινούνται. Παράλληλα, η δημιουργία ενός παρόμοιου σταθμού στον Αρη, δεν θα μπορούσε να είναι εφικτή. Οποτε η τεχνολογία του BEAM αναμένεται καθοριστική για την μελλοντική εξερεύνηση του Ηλιακού μας συστήματος.
Μάλιστα, στα σχέδια της Bigelow Aerospace, είναι η αποστολή του BA 2100 Olympus, ενός χώρου που θα όταν «φουσκώσει» θα είναι διπλάσιος από τον τωρινό σταθμό!
«Με την τοποθέτηση του BEAM στον ISS, έχουμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την τεχνολογία μας, να βελτιώσουμε τα επίπεδα της ετοιμότητας μας αλλά και να δείξουμε πως μπορούμε να υποστηρίξουμε μια μόνιμη εγκατάσταση στο διάστημα» τόνισε η Lisa Kauke, αναπληρώτρια διευθυντής του προγράμματος της εταιρίας, πριν από λίγες εβδομάδες.
Με την τεχνολογία του BEAM να είναι σχετικά φθηνή, αλλά παράλληλα ασφαλής, η Bigelow Aerospace ετοιμάζεται να δημιουργήσει κάτι που μείνει στην ιστορία. Μπορεί με το BEAM οι αστροναύτες να καταφέρουν να μείνουν στον Αρη και την Σελήνη, αλλά εκτός αυτού οι υπόλοιποι άνθρωποι θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν διακοπές με… θέα την Γη.
Είτε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είτε οπουδήποτε αλλού αποφασίσει η εταιρία να ιδρύσει κάποιο διαστημικό ξενοδοχείο. Φυσικά, μια εκδρομή στο διάστημα θα κοστίζει ποσά που λίγοι μόνο μπορούν να διαθέσουν. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για τιμές που αγγίζουν το ένα εκατομμύριο δολάρια.
Αν λοιπόν το crash test δώσει θετικά αποτελέσματα, τότε στα πλάνο της εταιρίας είναι η δημιουργία ξενοδοχείου σε βάθος δεκαετίας!
iefiemerida.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.