Ότι οι δράστες του μακελειού της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι συντονίζονταν σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεφώνου, τόσο μεταξύ τους όσο και με έναν ή δύο συνομιλητές τους στο Βέλγιο, αποκάλυψε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.
Ο συντονισμός αυτός είχε αποκαλυφθεί εν μέρει από τον εισαγγελέα του Παρισιού Φρανσουά Μολέν μετά τις επιθέσεις στο θέατρο Μπατακλάν, σε καφετέριες και σε εστιατόρια και γύρω από το Σταντ ντε Φρανς, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.
Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους, στις οποίες βασίζεται ένα εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, προκύπτει ότι οι τζιχαντιστές που βρίσκονταν έξω από το Σταντ ντε Φρανς και εκείνοι που άνοιξαν πυρ σε χώρους ψυχαγωγίας στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, ενημερώνονταν σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες οι μεν των δε.
Παράλληλα, μέσω δύο διαφορετικών τηλεφώνων, ένα ή δύο πρόσωπα που είχαν παραμείνει στο Βέλγιο, αντάλλαζαν μηνύματα με τις τρεις ομάδες των επιτιθέμενων.
Στις 20.01 (ώρα Γκρίνουιτς, 22.01 ώρα Ελλάδας) της 13ης Νοεμβρίου, ένας άνδρας, που πιστεύεται ότι ήταν ο Μπιλάλ Αντφί, Γάλλος υπήκοος γεννημένος στο Βέλγιο, βρίσκεται έξω από το Σταντ ντε Φρανς μαζί με άλλα δύο πρόσωπα. Επρόκειτο προφανώς για τους δύο καμικάζι, στα πτώματα των οποίων βρέθηκαν δύο πλαστά συριακά διαβατήρια. Τους τρεις άνδρες είχε αφήσει στο σημείο λίγο νωρίτερα ο Σαλά Αμπντεσλάμ.
Ένας τηλεφωνικός αριθμός, πιθανότατα εκείνος του Μπιλάλ Αντφί, επικοινωνούσε τακτικά με ένα τηλέφωνο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες των επιθέσεων σε εστιατόρια και μπαρ, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Βέλγος τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Ο Αντφί αντάλλασε επίσης μηνύματα με ένα τηλέφωνο στο Βέλγιο.
Οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας του Σταντ ντε Φρανς —σύμφωνα με τους μάρτυρες τουλάχιστον ο ένας τους επιχείρησε να μπει στο στάδιο την ώρα του αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας— ανατινάχθηκαν στις 20.17, στις 20.20 και στις 20.53 (ώρα Γκρίνουιτς).
Στο μεταξύ, στις 20.42, ένας από τους εκτελεστές του Μπατακλάν, στέλνει ένα γραπτό μήνυμα σε άλλο τηλέφωνο που καθ’ όλη τη διάρκεια των επιθέσεων αλλά και την προηγούμενη ημέρα εντοπίστηκε στο Βέλγιο: “Φύγαμε, ξεκινάμε”. Το κινητό τηλέφωνο, στο οποίο οι δράστες είχαν κατεβάσει λεπτομερή σχέδια του θεάτρου, βρέθηκε αργότερα σε έναν κάδο σκουπιδιών κοντά στο Μπατακλάν.
Στο ίδιο διάστημα, ο κάτοχος ενός τηλεφώνου στο Βέλγιο ήταν σε συνεχή επαφή με άλλο τηλέφωνο που πιστεύεται ότι ανήκε στον Αμπαούντ ή σε κάποιον από τους συνεργούς του.
Ο επόμενος στόχος των ερευνών είναι να καθοριστούν οι ταυτότητες των προσώπων που συνομιλούσαν με τους τζιχαντιστές από το Βέλγιο.
Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι ο καταζητούμενος Σαλά Αμπντεσλάμ, ο δέκατος από τους δράστες, χρησιμοποιούσε πέντε διαφορετικά τηλέφωνα.
Οι εννέα από τους τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στο Παρίσι. Εκτός από τον Αμπντεσλάμ, καταζητείται επίσης ο Μοαμέντ Αμπρινί, ένας κάτοικος Βρυξελλών που τον είχε συνοδεύσει στη Γαλλία την προηγουμένη των επιθέσεων.
Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθη στα μέσα Νοεμβρίου στην Τουρκία ο Αχμέτ Νταχμανί ενώ άλλοι δύο άνδρες, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν αποκαλυφθεί, κρατούνται στην Αυστρία.
star.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.