Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή. Από τη μια η Γερμανία και από την άλλη οι «αντάρτες» βουλευτές δεν αφήνουν σε ησυχία το Μέγαρο Μαξίμου.
Η ψήφιση της συμφωνίας είναι το μοναδικό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση αυτή στη στιγμή, γνωρίζοντας πως από εκεί και μετά οι πολιτικές εξελίξεις θα πάρουν το δρόμο τους. Θα ακολουθήσει η ενημέρωση που πρέπει να κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ομολόγους του στο Eurogroup της Παρασκευής και η ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Οι διαθέσεις της Γερμανικής πλευράς απασχολεί έντονα το Μαξίμου γνωρίζοντας πως η μεθαυριανή σύσκεψη δεν θα είναι ένας «περίπατος», καθώς αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ανάψει το «πράσινο φως» το ενδεχόμενο ενός δανείου – γέφυρα θα έρθει και πάλι στο προσκήνιο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επικοινωνία με Eυρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου ούτε κουβέντα δεν θέλουν να ακούσουν αυτή την ώρα για εκλογές. «Πρώτα από όλα η συμφωνία» τόνιζε με νόημα κορυφαίο στέλεχος αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα ακόμα και τον αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα επιλέξουν για άλλη μια φορά το «όχι» και θα προκαλέσουν νέους τριγμούς στον κυβερνητικό σχηματισμό.
Μάχη χαρακωμάτων
Τη στρατηγική τους ενόψει της σημερινής μάχης στη Βουλή ξεδιπλώνουν τόσο η πλειοψηφία όσο και η Αριστερή Πλατφόρμα.
Ο πρωθυπουργός είναι σαφές πως στην ομιλία του θα προσπαθήσει να αναλύσει τους κινδύνους που ξεπέρασε η χώρα, να αναδείξει τα θετικά στοιχεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και να καλέσει για άλλη μια φορά την μειοψηφία να εξηγήσει πιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο που προτείνει.
Στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο το αναπτυξιακό πακέτο Γιουνκέρ των 35 δισ. ευρώ, το γεγονός ότι η συμφωνία διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν καταργείται η κρατική ασυλία, αλλά και το ότι από τον Οκτώβριο και μετά η κυβέρνηση θα κάνει πράξη τη δέσμευσή της για έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος.
Από το «μπλοκ» των προεδρικών πιστεύουν πως υπάρχει ακόμα χρόνος για βουλευτές που είχαν διαφοροποιηθεί στις προηγούμενες ψηφοφορίες να στηρίξουν την κυβέρνηση, με βασικό επιχείρημα πως η εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό δεν είναι για έξοδο από το ευρώ.
Σκληρή θα είναι η στάση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας σε όλη την συζήτηση τόσο στις επιτροπές, αλλά και στην Ολομέλεια, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ελπίζουν σε περαιτέρω διείσδυση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα σκληρά μέτρα κατά του αγροτικού κόσμου που περιέχει το μνημόνιο.
Ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την ψήφιση της συμφωνίας. Όλοι γνωρίζουν πως η διάσπαση είναι δεδομένη, κανείς, όμως δεν μπορεί να την προσδιορίσει χρονικά.
Κατά εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών δεν αποκλείεται, από την επόμενη της ψηφοφορίας να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών του προκειμένου γρήγορα να κινηθεί στην συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα.
Δεν αποκλείεται, βέβαια να περιμένει από τον πρωθυπουργό να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία της διαγραφής τους από την κοινοβουλευτική ομάδα και στη συνέχεια είτε στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο είτε μέσα σε αυτό να προχωρήσει στην αποχώρησή του από την Κουμουνδούρου.
Ενδεικτική των προθέσεων του Παναγιώτη Λαφαζάνη για δημιουργία νέου κόμματος είναι η δήλωση του πρώην υπουργού Κώστα Ήσυχου στη δημόσια ραδιοφωνία: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες πολιτικές εξελίξεις όπου το μέτωπο του “όχι» θα λάβει σάρκα και οστά αυτό το νέο πολιτικό και κοινωνικό υποκείμενο ως μια μεγάλη ελπίδα για μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπόρευσής της με την Αριστερή Πλατφόρμα άφησε και η Ραχήλ Μακρή, η οποία ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκλογές
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου «ξορκίζουν» συνεχώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, γνωρίζουν καλά, πως σε περίπτωση περαιτέρω απωλειών οι πρόωρες κάλπες ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβρη θα είναι αναπόφευκτες.
Χαρτί και μολύβι έχουν πάρει ήδη οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εξετάζοντας όλα τα σενάρια, ευελπιστώντας πως έστω και την τελευταία στιγμή βουλευτές που δεν έχουν ευθεία αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα προχωρήσουν στην απόρριψη της κορυφαίας κυβερνητικής επιλογής.
Τα «ναι» και τα «όχι» της ψηφοφορίας
Θα αποτελέσει έκπληξη αν κάποιος από τους 31 βουλευτές που στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση αλλάξουν στάση στην ψήφιση του μνημονίου. Αυτοί είναι οι : Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κωνσταντίνος Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.
Το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένο στα «παρών» της τελευταίας ψηφοφορίας και συγκεκριμένα στους: Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνο Δερμιτζάκη, Δανάη Τζήκα, Νίνα Κασιμάτη και Βασιλική Λέβα.
Στις νέες διαρροές, εκτός απροόπτου, φαίνεται πως πρέπει να προστεθεί ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την συμφωνία.
Σαφώς το γεγονός ότι το νομοσχέδιο περιέχει δυο άρθρα δίνει το δικαίωμα σε πολλούς βουλευτές να κινηθούν ανάλογα με τις διαφωνίες τους, στηρίζοντας ή όχι επί της αρχής τη συμφωνία και κρατώντας διαφορετική στάση στα επί μέρους σημεία.
Πηγή: news247.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.