Μία ώρα και πενήντα λεπτά κράτησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, όπου οι τρεις ηγέτες φαίνεται να συμφώνησαν στην γεφύρωση των εναπομείνασων διαφορών προκειμένου να “κλειδώσει” η συμφωνία τις επόμενες ημέρες.
Με τον χρόνο να τελειώνει ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε αργά χθες το βράδυ σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν με τους πιστωτές.
Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που πρέπει να “τρέξει” γρήγορα προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο τραπέζι μπήκε το θέμα του χρέους και της επίλυσής του, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το που μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή από εδώ και πέρα, το δημοσιονομικό κενό, αλλά και πώς πρέπει να λειτουργούν στο εξής οι θεσμοί έχοντας μια ισχυρή πολιτική κατεύθυνση.
Είναι προφανές πως για τις επόμενες ημέρες της διαπραγμάτευσης το “παιχνίδι” επιστρέφει σε μεγάλο βαθμό στους θεσμούς, βλέποντας πως υπάρχουν ακόμα πολλά να συζητηθούν σε τεχνικοοικονομικό επίπεδο.
Στο τραπέζι της συζήτησης που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 το βράδυ μπήκε και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η συνεχή επαφή που θα έχουν οι τρεις ηγέτες τις επόμενες κρίσιμες ημέρες.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Γερμανία, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, επιβεβαίωναν την θέληση και των τριών ηγετών να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ από το Παρίσι δήλωναν πως η συνάντηση, που είχε πολιτικό χαρακτήρα είχε ως στόχο να πλαισιώνει τον τεχνικό διάλογο χωρίς να τον αντικαταστήσει.
“Σπάει ο πάγος” με τον Πρόεδρο της Κομισιόν
Μια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ήταν αρκετή για να γεφυρωθούν οι διαφορές που προέκυψαν ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η ολιγόλεπτη συζήτηση ήταν φιλική και ουσιαστικά ήρθε να πάρει το “νήμα” της διαπραγμάτευσης και να το συνεχίσει από εκεί ακριβώς που το είχαν αφήσει οι δυο ηγέτες. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την επίτευξη και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, υπό την προϋπόθεση, όμως, πως θα υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των χωρών της Ευρωζώνης.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως το κακό κλίμα που είχε προκληθεί με τον ισχυρό άνδρα της Κομισιόν είχε οδηγήσει την διαπραγμάτευση πολλά βήματα πίσω και πως το χθεσινό “λιώσιμο του πάγου” ήρθε να βάλει τα πράγματα και πάλι στη σωστή τους βάση.
Η σημερινή πολύ σημαντική συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα μετά το μεσημέρι, όπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής.
Τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης
Με την οικονομική κατάσταση στη χώρα να έχει φτάσει σε ασφυκτικά πλαίσια η κυβέρνηση βάζει ως απόλυτη προτεραιότητα τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Η ενιάμηνη παράταση, μέχρι τον Μάρτιο του 2016 που λήγει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, η οποία υπήρχε μέσα στο 47σελιδο κείμενο στο κεφάλαιο του χρέους, ακούστηκε για πρώτη φορά χθες επίσημα από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη μείωση του χρέους μέσω της μεταφορά των ομολόγων ύψους 27 δις. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στον ESM πέραν της χρήσης των 10,9 δις. ευρώ που προορίζονται για το ΤΧΣ.
Όπως τόνιζαν πηγές που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση είναι μια λογική πρόταση που περιλαμβάνει και ανταλλαγή χρέους μεταξύ ΕΚΤ και ESM “ώστε να πάρουμε ανάσα και να υπάρχει η δυνατότητα της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση.”
Στόχος είναι η επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας δήλωναν κυβερνητικές πηγές.
Προαπαιτούμενο από την ελληνική πλευρά είναι:
- Να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότησης της χώρας, όχι με το μαρτύριο της σταγόνας δόση – δόση
- Η αναδιάρθρωση του χρέους
- Να δοθεί ένα αναπτυξιακό – επενδυτικό πακέτο στην ελληνική οικονομία
- Να μην απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα από τους δανειστές.
Αυτό που τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι σε σχέση με την ανάγκη χρησιμοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορεί να ζητήσει η Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει τη λύση ενός δανείου είναι πως “υπάρχει μπροστά μας ένας χρηματοδοτικός γκρεμός τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σχέση με τα ομόλογα που λήγουν“.
Το πρωτογενές πλεόνασμα
Μεγάλη κουβέντα άνοιξε για άλλη μια φορά σε σχέση με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και πως μπορεί αυτό να καλυφθεί και να βρεθεί ένα κοινό πεδίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει μπει για άλλη μια φορά το θέμα του ΦΠΑ με την κυβέρνηση να έχει προτείνει ήδη ο μεσαίος συντελεστής να ανέβει στο 12%, χωρίς, όμως να αποκλείει και εδώ να υπάρξει μια νέα υποχώρηση άλλης μια μονάδας.
Το που θα “κλείσει” τελικά ο ΦΠΑ, αλλά και ποια τρόφιμα θα μετατεθούν για τα “υψηλότερα στρώματα” θα εξαρτηθεί άμεσα από το που θα καταλήξει και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αργά χθες το βράδυ επιβεβαίωνε την διαφωνία που είχε με Ευρωπαίο αξιωματούχο όσον αφορά την πρόταση της κυβέρνησης τονίζοντας πως περιμένει τα σχόλια και τις προτάσεις τους.
Η αίσθηση που δόθηκε, πάντως χθες είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσε να βάλει λίγο ακόμα νερό στο κρασί του αν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο και να ανεβάσει κατά 0,25% τον συντελεστή για το 2015 φτάνοντάς τον στο 1% που ήταν και η αρχική πρόταση των θεσμών.
Την εκτίμηση πως δεν πρόκειται να χαλάσει η συμφωνία για ποσοστό 0,2% του πλεονάσματος εξέφρασε, άλλωστε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στον Alpha.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει πως επόμενες ημέρες θα είναι “γεμάτες” διαπραγματευτικά, με τους θεσμούς να πιέζουν τη στιγμή, που κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως τα περιθώρια ελιγμών της Αθήνας είναι πλέον περιορισμένα.
Το χρονοδιάγραμμα
Κανείς δεν φαίνεται να είναι σε θέση αυτή την ώρα να θέσει ένα σαφές χρονικό όριο για τις διαπραγματεύσεις, αλλά και ούτε να προβλέψει τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurorgroup.
Ορόσημο φαίνεται να αποτελεί το Euroworking Group που συνεδριάζει στις 15 του μηνός, ενώ ακολουθεί το τακτικό Eurogroup στις 18 Ιουνίου.
Για πολλούς αυτή είναι η ημερομηνία κλειδί προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, καθώς αφήνεται και ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να έχουν τοποθετηθεί και τα κοινοβούλια των υπόλοιπων χωρών.
Το θρίλερ των Βρυξελλών
Εναλλαγή κλίματος, αλλά και συναισθημάτων για την Ελληνική πλευρά καταγράφηκε από το πρωί της Τετάρτης με τις διαπραγματεύσεις να κινούνται μια στο “κρύο” και μια στη “ζέστη”.
Η ψυχρολουσία ήρθε για την Αθήνα με την ανακοίνωση του Μαργαρίτη Σχοινά και την άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου πως γνώριζε την απόρριψη της Κομισιόν επάνω στη νέα ελληνική πρόταση.
Οι ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των πιστωτών, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους συνεχίστηκαν, με την παραφιλολογία για το πολυθρύλητο ραντεβού Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και την ενδεχόμενη ματαίωσή του.
Ανάλυση: NEWS247.GR, Πηγές: Reuters, Alpha,News247.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.