Πρωτοσέλιδο σε Guardian και Financial Times σήμερα η χώρα μας μετά το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τις απαιτήσεις των δανειστών να φέρνουν σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση.
Οι ακραίες θέσεις της πρότασης των εταίρων φέρνει την κυβέρνηση μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να πάρει για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.
Το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές εξακολουθεί να είναι μεγάλο αφού οι δύο μεριές, Αθήνα και θεσμοί, βρίσκονται μπροστά σε χάσμα που ορίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό.
Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2015, ενώ οι δανειστές ανεβάζουν τον πήχη για τα μέτρα της φετινής χρονιάς στα 3 δισ. ευρώ.
Όπως ήταν λογικό, το θρίλερ των διαπραγματεύσεων συζητήθηκε και θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα σε όλο τον πλανήτη, ενώ το αδιέξοδο έγινε σήμερα πρωτοσέλιδο σε Guardian και Financial Times.
“Η Ελλάδα οδεύει κατευθείαν προς την έξοδο” γράφει ο “Guardian”. Οι “Financial Times” αναφέρουν από τη δική τους μεριά: “Η Ελλάδα δείχνει περιφρόνηση, καθυστερώντας τη δόση των 300 εκατ. ευρώ“, ενώ προστίθεται ότι η χώρα μας κάνει χρήση του μηχανισμού που χρησιμοποίησε η Ζάμπια.
Ακόμα κι έτσι βέβαια, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο τέλος Ιουνίου 1,6 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση στην ουσία αγοράζει χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και για ενδεχόμενες μεταρρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, ο Guardian γράφει:
“Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα προς την έξοδο, καθώς θυμωμένη από τις εκκλήσεις για περαιτέρω λιτότητα αρνείται να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ“, ενώ επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται τελεσίγραφα.
“Παρότι την τρέχουσα εβδομάδα ο κ. Τσίπρας είχε διαβεβαιώσει την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η δόση θα καταβληθεί κανονικά, αποφασίστηκε εν τέλει να καθυστερήσει η αποπληρωμή, ως ένδειξη άρνησης όλων αυτών “σκληρών μέτρων” που ζητούν οι δανειστές, όπως έχουν χαρακτηριστεί από την ελληνική πλευρά.
Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές ολοένα και περιορίζονται“, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Guardian.
H κρίση που κρατάει πέντε χρόνια τώρα, μπαίνει σε νέα φάση, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Και τονίζεται πως παρά τη δεινή θέση της χώρας μας, η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει κανονικά τη δόση της Παρασκευής, ύψους 300 εκατομμυρίων και έτσι, η μη καταβολή εκτιμάται ως αντίδραση.
Υπογραμμίζεται επίσης πως ο Τσίπρας δέχεται σφοδρές πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος του, από τις πιο ριζοσπαστικές πτέρυγες, για να μην κάνει βήμα πίσω.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από εισήγηση της κυβέρνησης στον Κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, υπέβαλλε, χθες, Πέμπτη, αίτημα στο ΔΝΤ για την σύμπτυξη όλων των δόσεων του Ιουνίου που χρωστά η χώρα στο Ταμείο.
Το ΔΝΤ απάντησε ότι το αίτημα μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς αυτό προβλέπεται σε απόφαση του του εκτελεστικού συμβουλίου που υιοθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Οι τέσσερις δόσεις ενοποιούνται και η νέα ημερομηνία αποπληρωμής είναι πλέον η 30ή Ιουνίου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΝΤ:
“Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι σχεδιάζουν να συγχωνεύσουν τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου προς το Ταμείο σε μία, με ημερομηνία αποπληρωμής στις 30 Ιουνίου.
Στο πλαίσιο της απόφασης του εκτελεστικού συμβουλίου που υιοθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι χώρες-μέλη μπορούν να ζητήσουν τη συγχώνευση πολλαπλών πληρωμών κεφαλαίου που εκπνέουν στη διάρκεια ενός ημερολογιακού μηνός (οι πληρωμές τόκων δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη συγχώνευση).
Η απόφαση αποσκοπεί στο να αντιμετωπισθεί η δυσκολία καταβολής πολλαπλών πληρωμών σε βραχυπρόθεσμη περίοδο“.
Η χώρα μας χρωστά συνολικά 29 δις ευρώ στο ΔΝΤ.
Πηγές: news247.gr, Financial Times, The Guardian
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.