Έτοιμο ή μάλλον σχεδόν έτοιμο, είναι το πρώτο πακέτο φορολογικών μέτρων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε ένα κείμενο 19 σελίδων και 15 άρθρων,
η κυβέρνηση φέρνει επιβαρύνσεις στα νησιά του Αιγαίου και στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, αυστηροποιεί τις διατάξεις για τη φοροδιαφυγή, τακτοποιεί τα πρόστιμα των ΚΤΕΟ, ρυθμίζει φορολογικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και δίνει τη δυνατότητα αμνηστίας σε αδήλωτα εισοδήματα.
Αυτό που λείπει από το προσχέδιο είναι οι διατάξεις για το ΦΠΑ, αφού είναι από τα θέματα που παραμένουν ανοικτά στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, όχι μόνο ως προς τους συντελεστές αλλά και ως προς τα αγαθά που θα παραμείνουν σε χαμηλότερο συντελεστή. Ως τώρα έχουμε τα εξής δεδομένα:
- ενιαίος συντελεστής 18%. Στην πραγματικότητα είναι το λιγότερο κακό σενάριο, αν σκεφτεί κανείς ότι οι δανειστές πιέζουν ακόμα και για συντελεστή 21%. Η ακραία πρόταση Τόμσεν για συντελεστή 23% φαίνεται ότι βγήκε νωρίς από το κάδρο
- έκπτωση 3 ποσοστιαίες μονάδες για πληρωμή με κάρτα. Αν συμφωνηθεί αυτό, τότε το όφελος θα είναι διπλό. Οι καταναλωτές θα έχουν πολύ μικρότερη επιβάρυνση, αφού ο βασικός συντελεστής θα είναι στο 15%, ενώ παράλληλα θα χτυπηθεί καίρια η φοροδιαφυγή με τη συλλογή αποδείξεων. Ως επιπλέον κίνητρο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η λοταρία αποδείξεων, ανά μήνα, ανά εξάμηνο ή σε ετήσια βάση.
- χαμηλός συντελεστής 7- 9%. Η σκέψη είναι να υπαχθούν εδώ βασικά είδη, όπως τα φάρμακα, το γάλα, το ψωμί, τα αυγά. Εξετάζεται η δυνατότητα να υπαχθούν εδώ και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, που σήμερα επιβαρύνονται με 13%.
- κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, το Σεπτέμβριο και είναι κάτι που θα επιβαρύνει άμεσα τον Τουρισμό, αφού για τους κατοίκους σχεδιάζεται επιστροφή φόρου
- απευθείας απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο εντός 5 ημερών για όλες τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Από τις εξελίξεις στο πεδίο του ΦΠΑ θα εξαρτηθεί και η ένταση του πακέτου ειδικών φόρων στα νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο. Σύμφωνα με το προσχέδιο υπάρχει στο τραπέζι:
- Φόρος στην εστίαση. Ιδού τι λέει η σχετική διάταξη: “Σε επιχειρήσεις, όπως νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, που ανήκουν στην κατηγορία Α΄ και άνω, καθώς και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της περ. α’ της παρούσας παραγράφου (σ.σ. 3 αστέρων και άνω) επιβάλλεται ποσοστό 3% επί των εκδιδόμενων αποδείξεων και τιμολογίων λιανικής, για τη χρονική περίοδο από 1ης Απριλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου κάθε έτους”.
- Φόρος στο εμπόριο. “Σε εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοσμηματοπωλεία, επιχειρήσεις πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, έργων τέχνης, επιβάλλεται ποσοστό 6% επί αποδείξεων και τιμολογίων λιανικής”.
- Φόρος διανυκτέρευσης. Εδώ επί του παρόντος υπάρχει κενό στο ύψος του φόρου, αφού υπάρχει μια σκέψη για 1- 5ευρώ και μια δεύτερη για 3- 5%. Σε κάθε περίπτωση, η επιβάρυνση αφορά σε ξενοδοχεία άνω των 3 αστέρων.
- Υποχρεωτικά “πλαστικό” χρήμα για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, που δεν ξεπερνούν τα 2.500 κ.ε. δεν θα υποστούν μεγαλύτερη επιβάρυνση. Αντιθέτως τα πολύ μεγάλα κυβικά θα δουν το φόρο πολυτελείας να αυξάνεται στο 13% (από 10%), κάτι που θα ισχύσει επίσης για τις πισίνες, τα σκάφη αναψυχής και τα ιπτάμενα μεταφορικά μέσα.
Στο προσχέδιο υπάρχει, επίσης, η πρόβλεψη για καταβολή των προστίμων ΚΤΕΟ χωρίς προσαυξήσεις, για όσους προσέλθουν οικειοθελώς στα… γκισέ εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, ενώ εξαίρεση από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα θα έχουν όσοι υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις πάσης φύσεως παρελθόντων ετών, όχι όμως ό,τι έχει να κάνει με φόρους ακινήτων.
Όσον αφορά στην… αμνηστία αδήλωτων εισοδημάτων, φαίνεται ότι θα είναι δύο ταχυτήτων. Για τα κεφάλαια εξωτερικού, ο φόρος θα είναι 15% και θα καλύπτει μόνο ποσά που είναι κατατεθειμένα ή επενδεδυμένα, χωρίς να απαιτείται ο επαναπατρισμός τους. Με την καταβολή του φόρου, θα εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση των εν λόγω φορολογούμενων, οι οποίοι θα μπορούν, επίσης, να επικαλούνται τα εν λόγω ποσά για την κάλυψη τεκμηρίων.
Αντιθέτως, για τους… ελεγχόμενους εσωτερικού και τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, η προσαύξηση περιουσίας που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, θα φορολογείται με 20%, με καταληκτική προθεσμία υποβολής των σχετικών δηλώσεων, την 31η Ιουλίου.
iefimerida.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.