Το τελευταίο εξάμηνο η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40% σημειώνοντας τεράστια βουτιά, η οποία προκλήθηκε λόγω της μεγάλης προσφοράς και της επιβράδυνσης της ζήτησης.
Εξάλλου, από αυτούς τους παράγοντες θα εξαρτηθεί και το μέλλον της, αν και η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμούν ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα “βλέποντας” ακόμα και τα 30 δολάρια το βαρέλι.
Τώρα τι σχέση έχει αυτό με το.. χοιρινό; Κι, όμως έχει: Κάθε χρόνο, ο πληθωρισμός της Σιγκαπούρης σημειώνει άνοδο λίγες εβδομάδες πριν από το κινεζικό νέο έτος, κυρίως γιατί αυξάνεται η τιμή του αγαπημένου, παραδοσιακού πιάτου kwa bak, δηλαδή χοιρινό στα κάρβουνα, το οποίο καταναλώνεται σε τεράστιες ποσότητες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Αλλά, το 2014 καταγράφηκε μία διαφορετική πορεία στη σχέση πληθωρισμού και της τιμής του bak kwa. Δηλαδή, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε σημαντική πτώση ( λόγω της μείωσης του πετρελαίου), η τιμή του χοιρινού βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Παρά ταύτα, η κατανάλωσή του σημείωσε κατακόρυφη αύξηση, αφού ο πληθωρισμός, όμως, είναι σε χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας και παρά το ακριβότερο bak kwa υπάρχουν ουρές στα καταστήματα για αγορές κάθε είδους….
Σύμφωνα με σημείωμα της Goldman Sachs η στροφή προς τις μετοχές δείχνει ότι η πτώση στη τιμή του “μαύρου χρυσού” θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με το μοντέλο της αμερικανικής τράπεζα, υπάρχουν δύο μεταβλητές κατά την πάροδο του χρόνου: η τιμή του πετρελαίου και την αξία των αμερικανικών μετοχών (S & P 500). Βασίζεται στην ιδέα ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι μια πολύ καλή ένδειξη της οικονομικής ζήτησης. Έτσι, όταν οι μετοχές κινούνται παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου, η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα, ενώ όταν η τιμή του πετρελαίου κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση τότε υπάρχει ζήτημα με την προσφορά.
Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνονται οι επιπτώσεις των διαταραχών της ζήτησης (αριστερά) και της προσφοράς (δεξιά).
Το διάγραμμα στα αριστερά δείχνει ό, τι: η ισχυρή ζήτηση οδηγείται σε κατακόρυφη πτώση κατά τη διάρκεια της ύφεσης, που αρχίζει από τα τέλη του 2008. Το διάγραμμα της προσφοράς στα δεξιά δείχνει ένα σοκ ανεπάρκειας στα τέλη του 2007. Όμως, η υπερπροσφορά επιταχύνθηκε από το 2012, καθώς η παραγωγή του αμερικάνικου σχιστολιθικού πετρελαίου ξεπέρασε τις προσδοκίες, με αποκορύφωμα πέρσι.
Τι προβλέπουν οι αναλυτές για το 2015
Τι πιστεύουν οι επενδυτές και οι αναλυτές για την τιμή του 2015; Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα κυμανθούν από τα 35 δολάρια έως τα 80 δολάρια το βαρέλι, όπου το μεγάλο εύρος δείχνει ότι υπάρχει διχασμός….
Ας δούμε μερικές προβλέψεις:
– Το πετρέλαιο κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι και τα 30 δολάρια το βαρέλι, όπως δήλωσε ο Gary Cohn, πρόεδρος της Goldman Sachs Group Inc.
– Το πετρέλαιο έχει τη δυνατότητα να φτάσει τα 200 δολάρια ανά βαρέλι, από έλλειψη επενδύσεων για νέα προμήθεια, προειδοποίησε Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Abdell El-Badri. “Αν δεν επενδύουν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα δείτε τιμές πάνω από τα 200 δολάρια»,τόνισε, χωρίς να δώσει ένα χρονικό πλαίσιο.
-Σε μια έρευνα του Bloomberg News οι 12 από τους 32 ερωτηθέντες προέβλεψαν ότι θα μειωθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, ενώ 10 προβλέπουν αύξηση.
-«Δεν νομίζω ότι έχουμε δει ακόμα το κατώτατο επίπεδο», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS στη Ζυρίχη.
-Το πετρέλαιο θα μπορούσε να πέσει τόσο χαμηλά μέχρι και τα 30 δολάρια, διότι τα πλεονάσματα της προσφοράς δεν θα εξαφανιστούν εν μία νυκτί, δήλωσε ο αναλυτής της Barclays Miswin Mahesh.
-Ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Μπομπ Ντάντλεϊ τόνισε ότι οι τιμές μπορούν να μείνουν κάτω από 60 δολάρια ίσως και για τρία χρόνια και πρόσθεσε ότι “θα είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προτού δούμε τα 100 δολάρια και πάλι.
– Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου δεν θα κρατήσει δήλωσε ο αναλυτής της Citigroup, Edward Morse και “βλέπει” ριμπάουντ το τέταρτο τρίμηνο στα περίπου 75 δολάρια.
Ελένη Στεργίου
newmoney.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.