Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε τι θα σκέφτεται όταν θα βρίσκεται «κλεισμένος στις δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελλών».
Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε από το βήμα της Βουλής τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών.
Παρομοίασε το προηγούμενο μνημονιακό πρόγραμμα με «τοξικό φάρμακο», το οποίο ο «θεράπων ιατρός» συνεχίζει να μας το δίνει «παρ’ όλο που ξέρει και κατ’ ιδίαν το παραδέχεται ότι κακό κάνει, καλό δεν κάνει».
«Αν πίστευα ότι η υποχώρησή μας και η αποδοχή του μνημονιακού προγράμματος που τρέχει, το οποίο ουσιαστικά ως προς τη λογική και τη φιλοσοφία του παραμένει το ίδιο από το 2010, κάποια στιγμή έστω και δύσκολα, έστω με πόνο, θα έβγαζε την Ελλάδα από την κρίση, θα πρότεινα να προχωρήσουμε, να υποχωρήσουμε, χωρίς δογματισμούς και εγωισμούς. Δεν το πιστεύω, όμως», είπε χαρακτηριστικά.
Η έμμεση επίθεση στον Πάγκαλο
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περιβόητη φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε».
«Όταν το τρίγωνο της αμαρτίας των κατασκευαστών, των καρτέλ, των τραπεζών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης αφήνεται ανέπαφο, την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και το τροφαντό κατεστημένο τους δείχνει το δάχτυλο, λέγοντας ”μαζί τα φάγαμε”, η υπόθεση των μεταρρυθμίσεων έχει χαθεί. Ιδίως όταν ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων δεν έχει γεννηθεί εδώ, αλλά έχει έρθει με email ή φαξ από την Ουάσιγκτον από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», τόνισε με νόημα ο υπουργός.
Ποια είναι η ελληνική πρόταση
«Η δική μας πρόταση είναι η εξής: Ούτε θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα, ούτε εσείς θα απαιτήσετε την τυφλή εφαρμογή του, λες και δεν έγιναν εκλογές», είπε ο κ. Βαρουφάκης εξηγώντας ποια στάση θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.
«Αυτό ζητάμε να συμφωνηθεί τώρα, μία συμφωνία-γέφυρα μεταξύ του μνημονιακού προγράμματος που ισχύει και ενός νέου ”συμβολαίου”, όπως το λέμε, μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης που θα βάλει τη χώρα σε πορεία ανασυγκρότησης και θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ανακτήσει την αξιοπιστία της απέναντι σε όλους τους λαούς της», υπογράμμισε.
«Συμφωνούμε με το 70% του μνημονίου»
Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ ενώ ξεκαθάρισε ότι «σ’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε περί το 70% των μεταρρυθμίσεων ή δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υπάρχον μνημόνιο, δεσμεύσεις με τις οποίες ως σώφρονες άνθρωποι δεν έχουμε καμία αντίρρηση, εφόσον βεβαίως το 30%, που κρίνουμε απαράδεκτες, είτε μπουν σε αναστολή, είτε αφαιρεθούν».
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η τρόικα, «το κλιμάκιο τεχνοκρατών που έρχεται με αποικιακή συμπεριφορά στην Ελλάδα και που δεν είναι εξουσιοδοτημένο να συζητήσει μαζί μας τη φιλοσοφία του προγράμματος», λαμβάνει τέλος.
Οι αναφορές σε Καραμανλή, Παπανδρέου και ΚΚΕ
Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι, όταν θα βρίσκεται για ώρες στις «δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελλών», θα σκέφτεται ότι εκπροσωπεί όχι μόνο το 40% του λαού που ψήφισε την κυβέρνηση, αλλά και το 60% που δεν τηψήφισε.
«Θα κρατάω κατά νου από τη μία τις συγκινητικές προτροπές του κόσμου να μην κάνουμε πίσω και από την άλλη το εθνικό και ευρωπαϊκό μας καθήκον να βρούμε μία λύση.
Θα θυμάμαι την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει και να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα θυμάμαι παράλληλα τη σκληρή αλλά χρήσιμη κριτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την Ευρώπη των καρτέλ που θεωρεί τη δημοκρατία διακοσμητική και ανεκτή μόνο στο βαθμό που οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα.
Πάνω απ’ όλα, όμως, θα θυμάμαι το μάθημα που μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το οποίο κάποιοι ξέχασαν, ότι τον ”yes, man” δεν τον σέβεται ούτε αυτός στον οποίο λέει συνέχεια ”ναι, ναι, ναι”.
Παράλληλα, σας εγγυώμαι ότι θα πασχίσω να πω το ”ναι” σε κάθε έντιμη και λογική πρόταση που δεν βαθαίνει την κρίση, που δεν της δίνει άλλη μία ώθηση. Ούτε ”yes, man”, λοιπόν, ούτε ”no, man”. Απλώς Ευρωπαίοι πολίτες που ξέρουν να υπεραμύνονται του ευρωπαϊκού συμφέροντος, ορθώνοντας ανάστημα απέναντι σε πολιτικές που μπορεί να είναι πλειοψηφικές στην Ευρώπη σήμερα, αλλά πλήττουν βάναυσα την Ευρώπη και τη δημοκρατία.
Τέλος, την ώρα που είμαστε κλεισμένοι σ’ εκείνες τις αίθουσες, θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ελληνική ψυχή, δεν θα υπάρξει κάποιος στο Κοινοβούλιο ή εκτός Κοινοβουλίου που, όπως οι μαυραγορίτες της κατοχής προσεύχονταν, θα πει ”Βάστα, Ρόμελ”», είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα έχει ποτέ διάθεση αντιδικίας με την αντιπολίτευση.
newfish.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.