Οι λέξεις των γονιών έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τα παιδιά, γι’ αυτό και ο τρόπος που εκφράζονται μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ψυχολογία τους. Ακολουθούν φράσεις που, όσο καθημερινές κι αν ακούγονται, μπορεί να πληγώσουν χωρίς να το καταλάβουμε.
Γιατί να προσέχουμε τι λέμε στα παιδιά
Οτιδήποτε πει ένας γονιός στο παιδί του, το παιδί είναι πολύ πιθανό να το αποδεχτεί ή τουλάχιστον να το ακούσει. Αυτό ακριβώς κάνει σημαντική την ανάγκη να επιλέγονται με προσοχή οι λέξεις, ώστε να μη δημιουργούνται πληγές που αργότερα μπορεί να αφήσουν σημάδια.
Ορισμένες φράσεις, όσο αθώες κι αν φαίνονται, μπορούν να επηρεάσουν το παιδί, τόσο συναισθηματικά όσο και στη διαμόρφωση της αυτοεικόνας του.
Σύγκριση και ανταγωνισμός
1. Αποφύγετε να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά. Μια τέτοια σύγκριση μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθησή του και να του δημιουργήσει άγχος ή ανασφάλεια.
2. Μην ενθαρρύνετε τον ανταγωνισμό. Φράσεις όπως «κάνε αυτή τη ζωγραφιά καλύτερα από τον Γιωργάκη» βάζουν το παιδί σε μια διαδικασία σύγκρισης που δεν βοηθά την προσωπική του εξέλιξη.
Κριτική και χαρακτηρισμοί
3. Όταν επιπλήττετε το παιδί, προσπαθήστε να αποφύγετε σκληρές ή υποτιμητικές εκφράσεις. Η έντονη αποδοκιμασία μπορεί να το τραυματίσει ψυχικά.
4. Μην του αποδίδετε ταμπέλες, όπως «πάντα τεμπέλης ήσουν». Οι χαρακτηρισμοί αυτοί μπορεί να το ακολουθούν για χρόνια και να το καθορίζουν.
Σεβασμός στην προσωπικότητά του
5. Μην του επιβάλλετε συγκρίσεις με τον εαυτό σας στην ίδια ηλικία. «Εγώ όταν ήμουν στην ηλικία σου έκανα όλα μου τα μαθήματα». Δώστε του χώρο να είναι ο εαυτός του.
6. Μην προσπαθείτε να το κάνετε να νιώσει άσχημα για να ξεπεράσει κάποιο φόβο. «Θα σε κοροϊδεύουν όλοι στο σχολείο που φοβάσαι τους κεραυνούς». Τέτοιες φράσεις αυξάνουν την ανασφάλειά του αντί να τη μειώνουν.
Απειλές και ενοχές
7. Μη χρησιμοποιείτε απόλυτες εκφράσεις, όπως «ποτέ σου δεν μαζεύεις το δωμάτιό σου». Τέτοιες γενικεύσεις το αποθαρρύνουν και του στερούν τη δυνατότητα βελτίωσης.
8. Μην απειλείτε. «Αν δεν έρθεις, θα σε αφήσω μόνο σου» ή «αν το ξανακάνεις θα σε δείρω». Οι απειλές δεν διορθώνουν τη συμπεριφορά, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύσουν τον φόβο ή την αντίδραση.
9. Αποφύγετε να του δημιουργείτε ενοχές. «Αυτό που έκανες δεν θα το ξεχάσω ποτέ». Φράσεις σαν κι αυτήν μπορούν να του προκαλέσουν έντονο συναισθηματικό βάρος.
Τα λόγια μένουν
Στιγμές θυμού ή απογοήτευσης μπορούν να μας οδηγήσουν να πούμε λόγια που δεν εννοούμε. Όμως, ειδικά όταν απευθυνόμαστε σε ένα παιδί, αυτά τα λόγια μπορεί να το σημαδέψουν βαθιά. Η ενσυναίσθηση και η υπομονή είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι στην επικοινωνία με τα παιδιά.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.