Αναστάτωση στη γειτονική χώρα
Την προσοχή εφιστούν Τούρκοι σεισμολόγοι, μετά και τον χθεσινό (4/3) σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στα Δαρδανέλια, κάνοντας λόγο για «προάγγελο». Ενώ πρόσφατα, είχε ξαναγίνει δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ.
Ο σεισμολόγος, Σουλεϊμάν Παμπάλ, ανέφερε: «Η περιοχή μάς ανησυχεί. Ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή στην Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ».
«Από εδώ και πέρα, κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού», είπε, από την πλευρά του, ο Χουσεΐν Οζτούρκ.
«Καμπανάκι» Λέκκα: «Έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα» – Κίνδυνος για μεγάλο σεισμό και τσουνάμι στην Κωνσταντινούπολη (video)
«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη», υπογράμμισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή τις προειδοποιητικές πινακίδες που έχουν αναρτηθεί στην πόλη και για τσουνάμι. Όπως σημείωσε, «μόνο το 1/3 των κτηρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων».
«Δεν ξέρουμε εάν θα εκδηλωθεί άμεσα, μπορεί και σε πέντε χρόνια», τόνισε και εξήγησε «έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς. Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά. Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις».
Όπως υπογράμμισε, στην Κωνσταντινούπολη κατοικούν 20 εκατ. άνθρωποι και το 1/3 των κτηρίων είναι παλιά και ιδιαίτερα ευάλωτα. Το 1/3 είναι καινούργια αλλά και έχουν και τον καλύτερο αντισεισμικό κανονισμό (στην Αντιόχεια στον περσινό σεισμό καταστράφηκαν όλα τα καινούργια κτίρια) και μόνο το 1/3 των κτιρίων έχουν αντισεισμική θωράκιση. Οπότε η τρωτότητα είναι μεγάλη και γι΄ αυτό και οι Τούρκοι παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα».
«Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο γύρω στα 60 χιλιόμετρα και ο κόλπος του Μαρμαρά είναι ένας κλειστός κόλπος και έχουμε ανακλάσεις θαλάσσιων κυμάτων και μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων».
«Μπορεί και να μην επηρεάσει τον ελληνικό χώρο»
Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο σεισμός να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας πως «ναι μεν το 1999 είχαμε την άμεση επίδραση του σεισμού και έγινε στον ελληνικό χώρο σεισμός στην Αθήνα, 20 ημέρες μετά της Τουρκίας αλλά τώρα, δεν είναι πλήρης η αντιστοίχιση και αμφίδρομη γιατί πρέπει να δούμε πότε θα γίνει σεισμός, τι χαρακτηριστικά δυναμικά, γεωμετρικά θα έχει, ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. Μπορεί και να μην τον επηρεάσει, αλλά αυτό θα το δούμε με βάση τον σεισμό» είπε ο καθηγητής.
«Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των κατασκευών στον ελληνικό χώρο και τον τουρκικών. Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα», τόνισε.
Πινακίδες σε όλη την Κωνσταντινούπολη ενημερώνουν για τα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου σε περίπτωση σεισμού
Ο επίσημος ξεναγός Αλέκος Δεδέογλου από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, δείχνει την προειδοποιητική πινακίδα για τσουνάμι, που όπως εξηγεί «ξεκίνησαν να τις βάζουν το 2019-20. Τα τελευταία δύο χρόνια τα έχουν βάλει σε πάρα πολλά σημεία στην παραλία, για να ενημερώσουν τον κόσμο σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και κινδύνου για τσουνάμι, πού και πάει και που να κατευθυνθεί. Τέτοιες πινακίδες υπάρχουν και στο Φανάρι, στον Κεράτειο κόλπο, στα Πριγκηνόνησα». Επιπλέον σε όλη την πόλη έχουν μπει πινακίδες που ενημερώνουν για τα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου σε περίπτωση σεισμού, αναφέρει ο Έλληνας ξεναγός.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.