Με μια πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον εγκέφαλο, εγχειρίστηκε ένας 21χρονος ο οποίος μάλιστα για την αποτελεσματικότητα της επέμβασης συνομιλούσε με τους γιατρούς, κατά τη διάρκειά της.
Πρόκειται για τον φοιτητή Γιώργο, ο οποίος εμφάνιζε επιληπτικές κρίσεις αλλά και άλλα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό υποβλήθηκε σε εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι έχει ένα χαμηλής κακοήθειας γλοίωμα στο δεξί τμήμα του εγκεφάλου.
Η ρύθμιση της χορήγησης των φαρμάκων της αναισθησίας δίνει τον τόνο στην επέμβαση με τον ασθενή σε εγρήγορση
Ομάδα ειδικών, υπό τον συντονιστή διευθυντή της Νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Γεννηματά Νίκο Γεωργακούλια, έκριναν ότι ο Γιώργος μπορεί να χειρουργηθεί και να επικοινωνεί με τους γιατρούς του την ώρα της επέμβασης. Επελέγη αυτή η μέθοδος γιατί με τις απαντήσεις που δίνει ο ασθενής εκείνη την ώρα στους γιατρούς, συμβάλλει στον καθορισμό με ακρίβεια της περιοχής που πρέπει να χειρουργηθεί. Αφαιρείται, δηλαδή, ο όγκος, χωρίς να επηρεάζονται κέντρα του εγκεφάλου τα οποία ελέγχουν την ομιλία ή την κίνηση.
Τελικά, έγινε πλήρης αφαίρεση του γλοιώματος, χωρίς επιπλοκές και επιπτώσεις.
Έτσι ο 21χρονος κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων, την ώρα που το κρανίο του ήταν ανοικτό και ο εγκέφαλος στα χέρια του χειρουργού.
Την ώρα που ο νευροχειρουργός βρίσκεται επί το έργον, ο ασθενής ανοίγει τα μάτια και απαντάει σε ερωτήσεις
Του ζητήθηκε να μετρήσει έως το δέκα, να αναγνωρίσει εικόνες και να πει εάν ένιωθε μούδιασμα στη γλώσσα ή στα άκρα.
Όταν η διαδικασία ολοκληρώθηκε, ο νευροχειρουργός ήταν πλέον βέβαιος πως όλα πήγαν καλά. «Γιώργο, είσαι τέλειος, πήγαν όλα καλά», είπε στον ασθενή του, για να πάρει την απάντηση: «Μακάρι». Ο διάλογος σταμάτησε εδώ: «Σε αφήνω τώρα να κοιμηθείς γλυκά. Θα τα πούμε σε λίγο».
Ο κ. Γεωργακούλιας είναι ο πρώτος νευροχειρουργός που εφάρμοσε τη μέθοδο στην Ελλάδα, σε στενή συνεργασία με την αναισθησιολόγο Αντωνία Δημακοπούλου και την έμπειρη ομάδα τους. Ο αριθμός των ασθενών που έχουν αντιμετωπίσει είναι σχετικά μικρός και αφορά κυρίως νεαρά άτομα, ηλικίας έως 40 ετών.
Ο τεχνικός στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα, προκειμένου ο χειρουργός να «χαρτογραφήσει» τα κέντρα του εγκεφάλου
Η συμμετοχή του ασθενούς επιτυγχάνεται μέσω της ηλεκτρικής διέγερσης των επίμαχων κέντρων του εγκεφάλου με ειδική συσκευή. Στην περίπτωση που ο ασθενής απαντήσει θετικά στη διέγερση, ότι δηλαδή μουδιάζει το χέρι, το πόδι ή η γλώσσα, ο νευροχειρουργός γνωρίζει επακριβώς το αντίστοιχο κέντρο του εγκεφάλου.
ethnos.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.